Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020

Το νέο καθεστώς ανάσα για τον ΦΠΑ

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Με μια αίτηση που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο σύστημα TAXISnet θα μπορούν να ενταχθούν οι επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 500.000 ευρώ στο νέο ειδικό καθεστώς απόδοσης ΦΠΑ, το οποίο επιτρέπει την καταβολή του φόρου στο Δημόσιο εφόσον προηγουμένως έχει εισπραχθεί. Η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας θα είναι δυνατή η υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός των προσεχών ημερών στο σύστημα TΑΧΙSnet. Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν, για την πρώτη εφαρμογή του νέου μέτρου, έως τις 20 Οκτωβρίου 2014.

Μέχρι πρότινος ο εκδότης του τιμολογίου είναι υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ μέσα στην προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, ήτοι κάθε μήνα ή τρίμηνο, ανεξάρτητα από το αν αυτό πληρωθεί έξι μήνες αργότερα. Πιο απλά, μια επιχείρηση σήμερα υποχρεούται να πληρώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ στις ανωτέρω ημερομηνίες, ακόμα και αν δεν τον έχει εισπράξει από τον λήπτη του τιμολογίου.

Πλέον η επιχείρηση που εντάσσεται στο ειδικό καθεστώς αποδίδει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ στα τιμολόγια που εκδίδει κατά τον χρόνο είσπραξης του τιμολογίου και αντίστοιχα ασκεί το δικαίωμα έκπτωσης κατά τον χρόνο που πληρώνει τους προμηθευτές της. Ομοίως, οι πελάτες των επιχειρήσεων του ειδικού καθεστώτος ασκούν το δικαίωμα έκπτωσης κατά τον χρόνο εξόφλησης των τιμολογίων τους από τις επιχειρήσεις του ειδικού καθεστώτος. Ειδικότερα:

• Το ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ κατά την είσπραξη είναι προαιρετικό και μπορούν να ενταχθούν σε αυτό όλες οι επιχειρήσεις (παλιές και νέες) ανεξαρτήτως αντικειμένου, εφόσον ο κύκλος εργασιών τους κατά την προηγούμενη χρήση ή την τρέχουσα δεν ξεπερνά ή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 500.000 ευρώ.

• Για την ένταξη στο καθεστώς απαιτείται μόνο η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης μέσω ειδικής εφαρμογής στο TAXISnet. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση ένταξης έως τις 20/10/2014 και η ένταξή τους θα γίνεται αναδρομικά από 1/10/2014.

• Η παρακολούθηση των εισπράξεων θα γίνεται από τις ενταγμένες επιχειρήσεις με όποιο πρόσφορο μέσο διευκολύνει την επιχείρηση, ενώ η ενημέρωση των πληρωμών προς τη Φορολογική Διοίκηση θα γίνεται μέσω των τριμηνιαίων καταστάσεων φορολογικών στοιχείων πελατών και προμηθευτών.

• Λαμβάνοντας υπόψη τις εμπορικές πρακτικές στην ελληνική αγορά, για τους σκοπούς εφαρμογής του καθεστώτος, η εξόφληση μπορεί να γίνεται με όλους τους τρόπους (τραπεζικά εμβάσματα, παντός είδους επιταγές, αντικαταβολή κ.λπ.).

Στο ειδικό καθεστώς δεν υπάγονται οι ακόλουθες πράξεις:

-Παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, οι οποίες απαλλάσσονται από τον φόρο.

-Εισαγωγές αγαθών και ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών.

-Πράξεις για τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του φόρου καθίσταται ο λήπτης των αγαθών ή των υπηρεσιών.

-Λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών.

-Πράξεις για τις οποίες ο τόπος φορολόγησης δεν βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας.

Τι προβλέπεται για τις πληρωμές με επιταγή και το έντυπο της δήλωσης

Παραμένει για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις το πρόβλημα της υποχρέωσης να καταβάλλουν στο Δημόσιο ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει και με το νέο ειδικό καθεστώς που έθεσε από χθες σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την απόφαση εφαρμογής του νέου καθεστώτος που υπέγραψε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου, στις περιπτώσεις εξόφλησης τιμολογίων με επιταγές, στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος, ο ΦΠΑ θα γίνεται άμεσα απαιτητός από το Δημόσιο από την ημερομηνία εγχείρισης της επιταγής, δηλαδή από τη στιγμή που ο υπόχρεος θα λαμβάνει την επιταγή από τον πελάτη του, ήτοι ουσιαστικά από την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου πώλησης των προϊόντων του ή παροχής των υπηρεσιών του. Ομως στις περισσότερες περιπτώσεις οι συναλλαγές γίνονται με μεταχρονολογημένες επιταγές, δηλαδή με επιταγές που αναγράφουν ημερομηνία εξόφλησης πολλούς μήνες μετά την ημερομηνία εγχείρισης της επιταγής. Συνεπώς, στις περιπτώσεις αυτές οι επιχειρηματίες που θα παραλαμβάνουν τις μεταχρονολογημένες επιταγές θα πρέπει να πληρώνουν άμεσα τον ΦΠΑ, τον οποίο όμως θα εισπράξουν από τους πελάτες τους πολλούς μήνες μετά.

-H δήλωση ένταξης στο ειδικό καθεστώς θα έχει την παρακάτω μορφή :

Με την παρούσα δηλώνω υπεύθυνα ότι πληρώ τις προϋποθέσεις και επιθυμώ την ένταξή μου στο ειδικό καθεστώς καταβολής του φόρου κατά την είσπραξη, σύμφωνα με το άρθρο 39.β του Κώδικα ΦΠΑ.
1. Ονοματεπώνυμο/Επωνυμία:
2. ΑΦΜ:
3. Ημερομηνία Εναρξης Εργασιών:
4. Ημερομηνία Δήλωσης:
5. Ημερομηνία ένταξης στο ειδικό καθεστώς:
6. Ετήσιος κύκλος προηγούμενης διαχ/κής περιόδου (σε ευρώ):
7. Κύκλος εργασιών τρέχουσας διαχ/κής περιόδου μέχρι την ημερομηνία ένταξης (σε ευρώ):
8. Εκτιμώμενος κύκλος εργασιών τρέχουσας διαχ/κής περιόδου (συμπληρώνεται μόνο από νέες επιχειρήσεις):

Η ένταξη στο σύστημα είναι προαιρετική και δίνεται και η δυνατότητα απένταξης από το σύστημα με την υποβολή Δήλωσης Εξόδου από το ειδικό καθεστώς, η οποία θα έχει την παρακάτω μορφή:

Με την παρούσα δηλώνω ότι (επιλέξτε με (Χ) [α] ή [β] κατωτέρω):

α) επιθυμώ την έξοδό μου από το ειδικό καθεστώς καταβολής του φόρου κατά την είσπραξη, σύμφωνα με το άρθρο 39.β του Κώδικα ΦΠΑ

β) δεν πληρώ τις προϋποθέσεις παραμονής στο ειδικό καθεστώς, λόγω υπέρβασης του προβλεπόμενου ορίου ακαθάριστων εσόδων.

1. Ονοματεπώνυμο/Επωνυμία:
2. ΑΦΜ:
3. Ημερομηνία ένταξης στο ειδικό καθεστώς:
4. Ημερομηνία Δήλωσης απένταξης:
5. Ημερομηνία εξόδου από το καθεστώς

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τσακαλώτος αδειάζει τον Αλέξη Τσίπρα και στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Χαμός στα social media! Πολλοί συριζαίοι τον παροτρύνουν να... σηκωθεί να φύγει. Οργισμένη παρέμβαση Πολάκη! Με καζάνι έτοιμο να εκραγεί μοιάζει από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ...

Στην Αθήνα ο νικητής της χρονιάς στο ΛΟΤΤΟ – Τι λέει ο ιδιοκτήτης του τυχερού πρακτορείου ΟΠΑΠ στον Αγ. Δημήτριο

Το μεγαλύτερο ποσό μέσα στο 2020 μοίρασε χθες το ΛΟΤΤΟ σε έναν μεγάλο νικητή που κέρδισε 1,4 εκατομμύρια ευρώ. Το «χρυσό» δελτίο, που έβαλε...

Τρέχουν κατόπιν εορτής για τις κλίνες στις ΜΕΘ

Βαρύτατα εκτεθειμένη η κυβέρνηση από τους χειρισμούς για την πανδημία Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται η κυβέρνηση λόγω της αύξησης των ασθενών που πάσχουν από κορονοϊό...

Θρασύτατος ο Κώστας Μπακογιάννης για τις σπατάλες του «Μεγάλου Περιπάτου»

Αλγεινές εντυπώσεις και κύμα αντιδράσεων στο διαδίκτυο προκάλεσε η ομολογία αποτυχίας του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, που παραδέχθηκε ότι ο «Μεγάλος Περίπατος» στην Πανεπιστημίου......

Διάλογος παρωδία (εφ’ όλης της ύλης) με τουρκική ατζέντα

Έναρξη διαλόγου με ιδανικές συνθήκες, για τον Ερντογάν φυσικά. Όλοι όσοι οδηγούν την Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου με ατζέντα που βολεύει την Τουρκία...