Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020

Το νησί του Κορέλι σιγά σιγά κλείνει τις πληγές του

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Σε κανονικούς ρυθμούς ζωής προσπαθεί να επιστρέψει η «πληγωμένη» Κεφαλλονιά, με τους μηχανικούς να συνεχίζουν τους ελέγχους σε υποδομές, δημόσια κτίρια, σπίτια και καταστήματα, τους σεισμολόγους να επισημαίνουν ότι η έντονη -αλλά απολύτως φυσιολογική-  σεισμική δραστηριότητα στο νησί θα συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο τρεις εβδομάδες και πολλούς σεισμοπαθείς να έχουν ήδη λάβει το βοήθημα των 580 ευρώ από τον δήμο και να «σουλουπώνουν»  κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.
   

Η καταγραφή των συνεργείων «αποκάλυψε» ρωγμές σε 14 δημόσια κτίρια, περισσότερες από 300 κατοικίες, κυρίως στο Ληξούρι (Λιβάδι, Αγιος Δημήτριος και άλλα χωριά της βόρειας Παλικής), στα δικαστήρια, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το δημοτικό θέατρο και σε σχολεία του Αργοστολίου και του Ληξουρίου.

Οι επισκευές

Επισκευές χρειάζεται και το μικρό -χωρητικότητας περίπου 50 ασθενών- νοσοκομείο του Ληξουρίου, όπου νοσηλεύονταν πριν από τον σεισμό επτά άτομα. «Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Αργοστολίου, όπου θα εξυπηρετούνται όλοι οι κάτοικοι του νησιού μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές στο κτίριο του Ληξουρίου. Το πρόβλημα πάντως δεν είναι τόσο μεγάλο, καθώς όλα τα σοβαρά περιστατικά αντιμετωπίζονταν πάντα από το νοσοκομείο στο Αργοστόλι» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Κεφαλλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος.
   

Ο δρόμος που συνδέει το Αργοστόλι με το Ληξούρι παραμένει κλειστός, αλλά οι πολίτες μετακινούνται δωρεάν από τη μία περιοχή στην άλλη με πλοία που εκτελούν τακτικά δρομολόγια. Αύριο -εκτός απροόπτου- τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, ενώ κάποια θα λειτουργούν με διπλοβάρδιες, μέχρι να παραληφθούν τα κοντέινερ που θα «στεγάσουν» δασκάλους και μαθητές των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων που «χτυπήθηκαν» από τον σεισμό. Στο χωριό Αθέρας των 200 μόνιμων κατοίκων, που εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους καθώς κρίθηκε «ευάλωτο» σε περίπτωση νέας κατολίσθησης, αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες τα έργα σταθεροποίησης του εδάφους. Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί πάντως μόλις πέντε έξι από τα σπίτια του οικισμού.
   

Τα πλοία Superfast και «Ελευθέριος Βενιζέλος» παραμένουν δεμένα στο λιμάνι του Αργοστολίου, φιλοξενούν όμως πλέον λιγότερα από 1.000 άτομα, έναντι περίπου 2.000 τις πρώτες ημέρες μετά τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ. «Ανθρωποι που απλώς φοβούνταν να μπουν στα σπίτια τους είδαν ότι δεν υπάρχει πια κίνδυνος, ενώ κάποιοι σεισμοπαθείς πήγαν να μείνουν προσωρινά σε συγγενείς τους. Στα πλοία (όπου προσφέρεται και δωρεάν φαγητό) κοιμούνται τώρα κυρίως οικονομικοί μετανάστες και Ρομά και ένας μικρός αριθμός Κεφαλλονιτών που έπαθαν ζημιά» αναφέρει ο κ. Κεκάτος.
   

Το ξενοδοχείο

Ανοιχτό για τους σεισμοπαθείς είναι και το ξενοδοχείο Απολλώνιον, κοντά στην παραλία Ξι, στην Παλλική, όπου έχουν βρει καταφύγιο 40 οικογένειες. Οι τρόφιμοι του Γηροκομείου Ληξουρίου θα παραμείνουν στο μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα στη Λειβαθώ -που άνοιξε την πόρτα του στους ηλικιωμένους μετά από αίτημα του Δήμου Κεφαλλονιάς και παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου- μέχρι να ολοκληρωθούν οι επισκευές στο κτίριο που τους φιλοξενούσε ή να βρουν «στέγη» σε κάποιο από τα ξενοδοχεία του νησιού.

Ξεκίνησε ο αγώνας δρόμου για να μη χαθεί το τρένο της τουριστικής περιόδου
   

Το τρένο του… τουρισμού προσπαθούν να προλάβουν τώρα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο δήμος και οι ξενοδόχοι της Κεφαλλονιάς. Ο ισχυρός σεισμός που χτύπησε το νησί προκάλεσε, όπως αναμενόταν, μια μικρή αναστάτωση, δεν άλλαξε όμως… τα σχέδια των μεγάλων τουριστικών πρακτορείων του εξωτερικού, που εξακολουθούν να… πουλάνε Μύρτο, Φισκάρδο, Αργοστόλι, ακόμα και το «τραυματισμένο» Ληξούρι. Τα μηνύματα που φτάνουν στους ξενοδόχους της Κεφαλλονιάς είναι άκρως ενθαρρυντικά, ωστόσο, οι τοπικές Αρχές δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. «Ετοιμάζουμε μια… επιθετική καμπάνια, προκειμένου να διώξουμε κάθε ίχνος αμφιβολίας σχετικά με την ασφάλεια των τουριστών στην περιοχή μας. Εγινε ένας μεγάλος σεισμός και δεν είχαμε ούτε ένα θύμα, ούτε έναν σοβαρό τραυματισμό. Οπως λένε οι σεισμολόγοι, αν αυτός ο σεισμός γινόταν στο Παρίσι, η μισή πόλη θα είχε ισοπεδωθεί» λέει ο αντιδήμαρχος  Κοινωνικής Προστασίας Κεφαλλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος.
   

Οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες του νησιού ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις του Μιλάνου και του Βερολίνου και εκτιμούν ότι, παρά την αρνητική δημοσιότητα των τελευταίων ημερών, το καλοκαίρι του 2014 η Κεφαλλονιά θα σπάσει το «φράγμα» των 200.000 αεροπορικών αφίξεων. «Πέρυσι είχαμε πάνω από 190.000 αφίξεις στο αεροδρόμιο, ενώ η Κεφαλλονιά ήταν ο μοναδικός προορισμός που σημείωσε τόσο μεγάλη αύξηση στην ακτοπλοΐα. Ακούγονται πολλά την τελευταία εβδομάδα, η αλήθεια όμως είναι ότι δεν έχουμε καμία ακύρωση, ενώ, προσωπικά δεν έχω λάβει ούτε ένα e-mail ανησυχίας από το εξωτερικό. Ειδικά οι Βρετανοί, που αγαπούν το νησί μας και έχουν ζήσει παλαιότερους σεισμούς στην Κεφαλλονιά, συνεχίζουν κανονικά τις κρατήσεις» αναφέρει ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων Σπύρος Γαλιατσάτος.
   

Οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι των μηχανικών στα τουριστικά καταλύματα της Κεφαλλονιάς «έδειξαν» ζημιές μόλις σε 15 ξενοδοχεία, κυρίως στην περιοχή του Ληξουρίου. «Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για μικροζημιές, που θα αποκατασταθούν άμεσα, ενώ οι πιο σοβαρές αποδίδονται κυρίως σε αυθαιρεσίες και μη τήρηση των πολεοδομικών κανόνων από δύο τρεις ξενοδόχους. Είμαστε σε διαρκή συνεννόηση με το υπουργείο Τουρισμού, την περιφέρεια και τον δήμο, ετοιμάζουμε την καμπάνια μας για το καλοκαίρι και περιμένουμε, για ακόμα μια χρονιά, διψήφια αύξηση στις αφίξεις από το εξωτερικό» σημειώνει ο κ. Γαλιατσάτος.

Οι σμαραγδένιες παραλίες, το (κοσμικό) Φισκάρδο, η μαγευτική Ασσος και ο προστάτης άγιος Γεράσιμος

Προικισμένη με μαγευτικές παραλίες και «άγριες» καταπράσινες πλαγιές με θέα στο Ιόνιο, ευλογημένη από τον Αγιο Γεράσιμο που την «κοιτάζει» από το οροπέδιο των Ομαλών, όπου φυλάσσεται το σκήνωμά του στο ομώνυμο μοναστήρι, η Κεφαλλονιά αποτελεί εδώ και δεκαετίες έναν από τους αγαπημένους προορισμούς Ελλήνων και ξένων τουριστών, για καλοκαιρινές -και όχι μόνο- διακοπές. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, Ελληνες, Σκανδιναβοί, Ιταλοί, Βρετανοί, Ρώσοι, Αμερικανοί… προσγειώνονται κάθε χρόνο στο αεροδρόμιο του νησιού στις Μηνιές ή μπαίνουν στα πλοία για το Αργοστόλι, τη Σάμη και τον Πόρο, για να εξερευνήσουν το Φισκάρδο και την Ασσο, να κολυμπήσουν στα κρυστάλλινα νερά του Μύρτου, να ξετρυπώσουν μικρές σμαραγδένιες παραλίες και να ξεφαντώσουν σε τοπικές γιορτές και πανηγύρια, στα Φραγκάτα, τα Βλαχάτα και τα Βαλσαμάτα.
     

Οι εικόνες

Τα καλοκαίρια στην Κεφαλλονιά «μυρίζουν» ρομπόλα, μάντολες, στραπατσάδα, κρεατόπιτα, τηγανητό μπακαλιάρο και αλιάδα. Στο Λιθόστρωστο, την «περατζάδα» του Αργοστολίου, που ξεκινάει από την πλατεία Καμπάνας και φτάνει λίγα μέτρα πριν από την κεντρική πλατεία Βαλλιάνου, τα εμπορικά καταστήματα μένουν ανοιχτά έως αργά το βράδυ και οι κανταδόροι… γεμίζουν τον αέρα με επτανησιακές μελωδίες μιας άλλης εποχής. Στο λιμάνι του Αργοστολίου, τα καραβάκια φορτώνουν κάθε μισή ώρα επιβάτες για το Ληξούρι, που μπορεί να γυρίζει την… πλάτη στους «απέναντι» (όπως και το άγαλμα του μεγάλου πεζογράφου και σατυρικού ποιητή Ανδρέα Λασκαράτου, στην παραλία του Ληξουρίου, στα πλαίσια της «περίφημης» κόντρας των δύο περιοχών), «κουβαλάει» όμως την ίδια κεφαλλονίτικη «τρέλα».
   

Στο Φισκάρδο δένουν από τα τέλη Μαΐου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου τα πολυτελή σκάφη Ρώσων κροίσων και αστέρων του Χόλιγουντ. Στη Σάμη, τρία χιλιόμετρα από την πόλη, το σπήλαιο Δρογκαράτης θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα στην Ελλάδα. Και στον Καραβόμυλο, οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη βαρκάδα τους στη λίμνη Μελισσάνη βλέποντας το νερό να αλλάζει χρώματα, ανάλογα με τις… διαθέσεις του ήλιου. Στη χερσόνησο της Ασσου, που ενώνεται με το υπόλοιπο νησί με μια στενή λωρίδα γης, δεσπόζει ένα βενετσιάνικο κάστρο του 15ου αιώνα, ενώ από τον Αίνο, το ψηλότερο βουνό του Ιονίου (1.628 μέτρα) με τη σκουροπράσινη κεφαλληνιακή ελάτη και τα σπάνια ενδημικά φυτά, φαίνονται οι ακτές της Ζακύνθου, της Λευκάδας και της Πελοποννήσου. Ο «καταπράσινος» Πόρος γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, αλλά τα περισσότερα ξενοδοχεία, εστιατόρια και νυχτερινά μαγαζιά βρίσκονται στη Σκάλα και στην περιοχή της Λάσσης, κοντά στο Αργοστόλι.
   

Το πανηγύρι

Στις 15 και 16 Αυγούστου όλο το νησί ανηφορίζει στα Ομαλά για τη γιορτή και το πανηγύρι του αγίου Γερασίμου. Το σκήνωμά του μεταφέρεται με πομπή από την εκκλησία έως τον μεγάλο πλάτανο δίπλα στο πηγάδι που έσκαψε ο ίδιος ο άγιος με τα χέρια του, ενώ δεκάδες άνθρωποι (και πολλοί ασθενείς) ξαπλώνουν στο χώμα για να περάσει από πάνω τους το σκήνωμα. Οι ντόπιοι διοργανώνουν πανηγύρι και στις 20 Οκτωβρίου, που είναι η επίσημη γιορτή του αγίου για την Εκκλησία. Ιδιαίτερο «χρώμα» έχει και το μοναστήρι στα Κηπούρια, όπου το ηλιοβασίλεμα είναι «μαγικό», ενώ αξίζει να επισκεφθεί κανείς το κάστρο του αγίου Γεωργίου, την αγία Ευφημία και το χωριό Κουρκουμελάτα με τα επιβλητικά νεοκλασικά και τους περιποιημένους κήπους.

Ο Μύρτος (που άλλαξε όψη) και το «κόκκινο» Ληξούρι
   

Από τις παραλίες του νησιού ξεχωρίζει ο πολυβραβευμένος Μύρτος, με το ψιλό άσπρο βότσαλο και τα βαθιά και συνήθως «ανήσυχα» (λόγω των ισχυρών ρευμάτων) νερά, που μετά τον τελευταίο σεισμό… μεγάλωσε κατά μερικά μέτρα, καθώς ένα τμήμα του γκρεμού που τον «αγκαλιάζει» κατρακύλησε στον βυθό της θάλασσας. Η εντυπωσιακή παραλία του Μύρτου θεωρείται σήμα κατατεθέν του νησιού, ενώ οι φωτογραφίες της κάνουν κάθε χρόνο τον γύρο του κόσμου, μέσω τουριστικών αφιερωμάτων των μεγαλύτερων εφημερίδων, περιοδικών και ιστοσελίδων του εξωτερικού.
     

Φημισμένη είναι και η παραλία του Ξι, κοντά στο Ληξούρι, με την κόκκινη άμμο και τα ρηχά νερά, ενώ χιλιάδες τουρίστες προσελκύει και η απέραντη παραλία της Σκάλας, που θεωρείται ιδανική για θαλάσσια σπορ. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Αργοστολίου κάνουν τις βουτιές τους στον Μακρύ και τον Πλατύ Γιαλό ή τις μικρές -και πιο ήσυχες- παραλίες που βρίσκονται στην περιοχή της Λάσσης, ενώ οι πιο… τολμηροί «πετάγονται» μέχρι τις Αμμες, δίπλα στο αεροδρόμιο, όπου τα αεροπλάνα σφυρίζουν -κυριολεκτικά- πάνω από τα κεφάλια των λουομένων.
   

Από τη λίστα με τις καλύτερες παραλίες της Κεφαλλονιάς δεν θα μπορούσε να λείπει η Αντίσαμος, που «πρωταγωνίστησε» πριν από μερικά χρόνια στην ταινία «Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» με τον Νίκολας Κέιτζ και την Πενέλοπε Κρουζ, το «κρυμμένο» στα δέντρα Δαφνούδι και ο απάνεμος όρμος της Εμπλυσης, με τις χαρακτηριστικές άσπρες πλάκες, μόλις ενάμισι χιλιόμετρο από το Φισκάρδο.

Γεράσιμος Κόντος

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άδωνις Γεωργιάδης: Τα… ξεπουλάει όλα για να διατηρήσει την υπουργική καρέκλα!

Σε ένα κρεσέντο εθνικής αισχρότητας ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε προδότες όσους προσπάθησαν είτε να παρελάσουν είτε να καταθέσουν στεφάνι για τους νεκρούς...

Δωρεάν σεμινάριο από το Μαζί για το Παιδί «Οριοθέτηση στην οικογενειακή ζωή»

Το Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς, παιδιά και εφήβους του Μαζί για το Παιδί διοργανώνει μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς...

Ηχηρό «όχι» με αυτοσχέδιες παρελάσεις σε όλη τη χώρα

Οι Έλληνες δεν έσκυψαν το κεφάλι στις κυβερνητικές απαγορεύσεις και τίμησαν τον αγώνα του 1940 Με υψηλό πατριωτικό φρόνημα και πηγαίνοντας κόντρα στο κυβερνητικό αφήγημα...

Πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ σε 3.000 καταστήματα ΟΠΑΠ – Εύκολες, γρήγορες και ανέπαφες συναλλαγές

Διπλό ραντεβού με την εφορία έχουν αυτό τον μήνα οι φορολογούμενοι. Έως την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου καλούνται να πληρώσουν την τέταρτη δόση του φόρου...

Τέλος χρόνου για το «Γέφυρα», περιορισμένο το ενδιαφέρον

Στην κυβέρνηση περίμεναν πάνω από 230.000 αιτήσεις, ενώ έχουν γίνει 150.000. Οι δικαιούχοι θα λάβουν επιδότηση 9 μηνών Aντίστροφα μετρούν οι μέρες για τη λήξη...