Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

Το νομοσχέδιο των… παραισθήσεων!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Με το βλέμμα στην ευνοϊκή ποινική μεταχείριση των εξαρτημένων χρηστών ναρκωτικών ουσιών και την αυστηροποίηση της αντιμετώπισης των εμπόρων, καθώς και την αποσυμφόρηση των φυλακών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ανακοίνωσε χθες τον Κώδικα Νόμων για τα Ναρκωτικά, που θα δοθεί τις προσεχείς ημέρες σε δημόσια διαβούλευση. Ατιμωρησία της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, έξι μήνες φυλάκιση και έως 2.000 ευρώ για χρήση σε δημόσιο χώρο, ισόβια για τους μεγαλεμπόρους και υφ’ όρων απόλυση, υπό την προϋπόθεση της ένταξης σε θεραπευτικό πρόγραμμα προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο.

Την ίδια στιγμή, όπως είπε ο κ. Παπαϊωάννου, εξετάζεται ακόμα και η δημιουργία προγραμμάτων μεθαδόνης στις φυλακές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα πρόβλεψη για τις κατάλληλες υποδομές στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, καθώς και υπολογισμός του κόστους του νέου φιλόδοξου προγράμματος.

Επισημαίνεται ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός των σωφρονιστικών καταστημάτων αποτελείται από κρατουμένους για υποθέσεις που άμεσα αφορούν τα ναρκωτικά.

Αναλυτικά, με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο σε πρώτη φάση αποποινικοποιείται η προμήθεια και η κατοχή ναρκωτικών ουσιών σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται για αποκλειστική χρήση.

Βασικό «αγκάθι» ωστόσο του νέου Κώδικα είναι ότι δεν καθορίζει μέχρι ποια ποσότητα θεωρείται προσωπική χρήση. Αυτό που προβλέπεται προς το παρόν είναι να κρίνουν τα δικαστήρια πότε πρόκειται για προσωπική χρήση και πότε όχι, ωστόσο ο κ. Παπαϊωάννου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η διάταξη αυτή να αλλάξει μετά τη διαβούλευση, καθώς υπάρχουν διιστάμενες επιστημονικές απόψεις για το θέμα.

Επιπλέον από πλημμέλημα γίνεται πταίσμα και τιμωρείται με κράτηση έως τριών μηνών και πρόστιμο 1.000 ευρώ η καλλιέργεια φυτών κάνναβης, σε αριθμό που να δικαιολογείται μόνο για ατομική χρήση, και έξι μηνών και πρόστιμο έως 2.000 ευρώ η χρήση ναρκωτικών ουσιών σε δημόσιο χώρο. Επίσης, ηπιότερη ποινική μεταχείριση θα έχουν και οι πράξεις διακίνησης μικροποσότητας ναρκωτικών, η προμήθεια οικείου προσώπου και το «κέρασμα», καθώς θα αντιμετωπίζονται ως πλημμελήματα.

Την ίδια στιγμή, οι έμποροι ναρκωτικών χωρίζονται σε κατηγορίες και η ποινική τους αντιμετώπιση αυστηροποιείται. Ετσι, μεγάλα χρηματικά πρόστιμα από 50.000 έως 500.000 ευρώ και κάθειρξη από 10 έως 20 έτη θα αντιμετωπίζουν υπάλληλοι, φύλακες σωφρονιστικών καταστημάτων, γιατροί, που διακινούν ναρκωτικά, ή όσοι δίνουν ναρκωτικές ουσίες σε ανηλίκους ή σχολεία ή όταν οι δράστες είναι υπότροποι.

Οι μεγαλέμποροι που κατ’ επάγγελμα τελούν την πράξη της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και από την οποία έχουν οικονομικό όφελος τουλάχιστον 50.0000 ευρώ (έως σήμερα δεν υπήρχε πλαφόν στο οικονομικό όφελος) απειλούνται με ισόβια κάθειρξη ή με πρόσκαιρη κάθειρξη από 10 έως 20 έτη και χρηματική ποινή που μπορεί να φτάσει τα 600.000 ευρώ. Οσοι βαρύνονται με τέτοιας ποινικής απαξίας πράξεις δεν θα απολαμβάνουν το δικαίωμα της θεραπείας.

Επίσης, προβλέπεται συστηματοποίηση των οργάνων σχεδιασμού, συντονισμού και υλοποίησης της πολιτικής κατά των ναρκωτικών.

Βάσω Παλαιού


Μοιράζει χρήμα ο Σόρος για αποποινικοποίηση του χασίς

Ο «πρωτοπόρος» χρηματοδότης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη χειρουργικής ακρίβειας εκστρατεία για τη νομιμοποίηση του χασίς -για ιατρικούς λόγους- στην Αμερική, Τζόρτζ Σόρος, έχει εδώ και δύο μήνες μιμητές και συμμάχους στην Αθήνα: Την ελληνική κυβέρνηση και τον αγαπημένο του συνομιλητή, τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας, Γιώργο Παπανδρέου, αφού με πρόφαση την ωφέλεια των εξαρτημένων χρηστών η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά στην υλοποίηση ενός πολύχρονου πολιτικού ονείρου: Στην ανεξέλεγκτη αποποινικοποίηση «σκληρών» και «μαλακών» ναρκωτικών. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση (2011) της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διώξεως Ναρκωτικών (τη γνωστή DEA), που αποκαλύπτει η «δημοκρατία», προκύπτει ότι ο φίλος της πρωθυπουργικής αυλής είχε αρχίσει από το 1996 την οργανωμένη εκστρατεία γενναίων χορηγιών στους τσιφλικάδες της μαριχουάνας. Η περίοδος συμπίπτει χρονικά με την εμφάνιση πολιτικής στήριξης του κινήματος καλλιέργειας ναρκωτικών σε γλάστρες, με μπροστάρη τον Γ. Παπανδρέου αλλά και γνωστούς συμβούλους του που προετοίμαζαν το ρεύμα αποποινικοποίησης των ναρκωτικών με τη δημιουργία προοδευτικών ριζοσπαστικών κινημάτων, εγκεκριμένων από το Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Η DEA με πολυσέλιδη έκθεσή της ξεσκεπάζει τα πονήματα του Σόρος. Ο συνομιλητής του κ. Παπανδρέου ενίσχυσε, το 1996, την εκστρατεία για ψήφιση σχετικού νόμου στην Καλιφόρνια με 1.500.000 δολάρια (σελ. 7 της έκθεσης).

Μέχρι το 2010, ο αριθμός των Πολιτειών στις ΗΠΑ που είχαν νομιμοποιήσει τη χρήση του χασίς για ιατρικούς λόγους έφθασε τις 15. Τον Νοέμβριο του 2010, η Αριζόνα ήταν η 15η πολιτεία που επέτρεψε διά νόμου τη χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς λόγους. Την πρόταση είχε κάνει μια ΜΚΟ, που ονομάζεται Arizona Medical Marijuana Policy Project, και χρηματοδοτείται από τον Σόρος. Στην Αριζόνα, ο Tζόρτζ Σόρος πλήρωσε σχεδόν 3.000.000 δολάρια για να πετύχει τον σκοπό του (σελ. 9 της έκθεσης).

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία όμως για τις «προοδευτικές» κινήσεις του Σόρος συνεχίζονται. Ο «φίλος» του πρωθυπουργού χρηματοδότησε με 1.000.000 δολάρια διαφημιστική εκστρατεία στην Καλιφόρνια, αυτή τη φορά για τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας και χρήσης της μαριχουάνας, για λόγους «αναψυχής», σε ενήλικες πολίτες.

Αλλο 1.000.000 δολάρια εισέφερε, για την ίδια καμπάνια, ο Richard Lee, μεγαλοκαλλιεργητής-έμπορος μαριχουάνας, για «ιατρικούς λόγους». Στην έκθεση όμως αναφέρεται ότι πολίτες σε σχετικό δημοψήφισμα απέρριψαν την πρόταση (σελ. 10 της έκθεσης της DEA).

Τελικά, επειδή ήταν προφανές ότι πίσω από την ταμπέλα «ιατρική χρήση» κρυβόταν η χρήση του χασίς για αναψυχή, σε πολλές πολιτείες έγιναν προσπάθειες να επιτραπεί η καλλιέργεια χασίς για «προσωπική χρήση». Τελικώς, στις 8 Ιουλίου 2011, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε τη χρήση της μαριχουάνας για ιατρική χρήση και την κατατάσσει πια στην ίδια κατηγορία με ναρκωτικά, όπως η ηρωίνη.

Στέφανος Χίος


Μέτρα για ειδική μεταχείριση εξαρτημένων ατόμων

Ο Κώδικας περί Ναρκωτικών προβλέπει μία σειρά ευνοϊκών μέτρων για τα εξαρτημένα άτομα. Ανάμεσα σε αυτά είναι τα εξής:

  • Αλλαγές στον τρόπο διαπίστωσης του εξαρτημένου χρήστη, καθώς συνεκτιμώνται πιστοποιήσεις αναγνωρισμένων υπηρεσιών απεξάρτησης, χορήγησης υποκατάστατων, περίθαλψης για παθήσεις συνδεόμενες με τη χρήση ουσιών, ψυχολογικά και κοινωνικά δεδομένα που αφορούν τον κατηγορούμενο, ευρήματα εργαστηριακών εξετάσεων που αποκαλύπτουν χρήση ναρκωτικών για μακροχρόνιες περιόδους. Ετσι, οι δικαστές δεν θα μένουν μόνο στο «διαβλητό», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Παπαϊωάννου, αποδεικτικό μέτρο της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης.
  • Εάν ο χρήστης δηλώσει ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης, ο ανακριτής με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα μπορεί αυτοτελώς ή αντί της επιβολής προσωρινής κράτησης να επιβάλει ως περιοριστικό όρο την εισαγωγή του σε εγκεκριμένο κατά νόμο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης.
  • Σε περίπτωση επιβολής προσωρινής κράτησης (για οποιοδήποτε αδίκημα), εάν ο δράστης δηλώσει χρήστης ναρκωτικών ουσιών και ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει ειδικό συμβουλευτικό πρόγραμμα για απεξάρτηση εντός θεραπευτικών ή ειδικών καταστημάτων κράτησης, υποβάλλεται σε πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης τριών εβδομάδων. Μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω φάσης, ειδική επιτροπή μπορεί να διατάξει την παρακολούθηση ειδικού συμβουλευτικού προγράμματος ψυχολογικής απεξάρτησης. Ο χρόνος παραμονής στο ειδικό θεραπευτικό κατάστημα ή τμήμα του καταστήματος κράτησης υπολογίζεται ως χρόνος προσωρινής κράτησης ή, σε περίπτωση καταδίκης, ως χρόνος έκτισης της ποινής.
  • Οταν ο χρήστης συμμετέχει σε θεραπευτικό πρόγραμμα, τότε ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών μπορεί να αναβάλει για ορισμένο διάστημα την άσκηση ποινικής δίωξης. Αν ολοκληρώσει με επιτυχία το θεραπευτικό πρόγραμμα, μπορεί οριστικά να παύσει η ποινική δίωξη, εφόσον η τελευταία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επανένταξή του στην κοινωνική ζωή.
  • Μετά την ολοκλήρωση με επιτυχία θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης, αν κάποιος έχει καταδικαστεί, η εκτέλεση της ποινής και του προστίμου αναστέλλεται υποχρεωτικά για ορισμένο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να είναι κατώτερο από τρία χρόνια και ανώτερο από έξι. Οσοι έχουν καταδικαστεί μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση αναστολής στο δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση.
  • Σε περίπτωση που ένας κρατούμενος έχει παρακολουθήσει με επιτυχία εγκεκριμένο συμβουλευτικό πρόγραμμα στο κατάστημα κράτησης και υπάρχει βεβαίωση από αναγνωρισμένο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης που λειτουργεί εκτός των φυλακών ότι γίνεται αποδεκτός σε αυτό, μπορεί να απολυθεί με βούλευμα, με τον όρο της παρακολούθησης του προγράμματος και εφόσον έχει εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο τουλάχιστον το 1/5 της ποινής του.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιώργος Γεραπετρίτης: «Περισσότερες ΜΕΘ φέρνουν περισσότερους θανάτους»!

Απείρου γελοιότητας δήλωση από τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη που συναγωνίζεται τον Αδ. ΓεωργιάδηΘύελλα αντιδράσεων προκαλούν οι νέες κυβερνητικές δηλώσεις, αυτή τη φορά του...

«Ενημέρωση για τη διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο τιτλοποίησης»

Σε συνέχεια των από 23.7.2020 και 12.8.2020 σχετικών χρηµατιστηριακών ανακοινώσεων, η ∆ΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. η οποία εδρεύει στην Αθήνα, οδός Χαλκοκονδύλη 30 (Τ.Κ....

Το «Oruc Reis» θα εισβάλει (τώρα και) στα χωρικά μας ύδατα!

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι και απειλούν (με τη νέα NAVTEX) να κάνουν έρευνες στα 5,8 ναυτικά μίλιαΗ Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Είναι...

Αλλαγές στις πανελλαδικές λόγω Covid

Δεν θα ισχύσει φέτος η οριζόντια βάση εισαγωγής. Τέλος Νοεμβρίου οι αιτήσεις των υποψηφίων για την ΤριτοβάθμιαΆγνωστο παραμένει ακόμα το πότε θα ανοίξουν τα...

Τι προτείνουν οι «σοφοί» για φορολογία, Ασφαλιστικό και… εργασιακά

Οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη κατανέμονται σε διάφορους τομείς. Μεταξύ άλλων, προτείνει:ΦορολογίαΚατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (η κυβέρνηση έχει υπολογίσει την κατάργηση μόνο για...