Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

«Το «όχι» δεν θα είναι για το ευρώ»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλά για το δημοψήφισμα, εξηγεί γιατί δεν επελέγησαν οι εκλογές και ρίχνει πάλι τις ευθύνες στους δανειστές

«Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων δεν είναι δυνατό να χρεωθεί στη δική μας πλευρά. Αποδείξαμε ότι εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα έντιμου συμβιβασμού, αλλά βρεθήκαμε μπροστά σε τείχος αδιαλλαξίας και εξευτελιστικών συμπεριφορών από την πλευρά των ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων, που, δυστυχώς, κυριαρχούν στην Ευρώπη» τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. Προβλέπει επικράτηση του «όχι», υποστηρίζει ότι το δίλημμα δεν αφορά την παραμονή στο ευρώ και εξηγεί γιατί δεν επελέγη η προσφυγή στις εκλογές.

Γιατί δημοψήφισμα; Τι οδήγησε στην απόφαση;

Επανειλημμένα είχαμε διακηρύξει ότι, αν βρεθούμε προ εκβιασμού ή τελεσιγράφου πέραν της λαϊκής εντολής της 25ης Ιανουαρίου, τον λόγο θα έχει ο λαός. To δημοψήφισμα είναι το υπερόπλο του λαού στη μάχη της διαπραγμάτευσης. Στην απόφαση οδήγησε μια πρωτοφανής στάση των δανειστών, οι οποίοι, εξαντλώντας κάθε όριο επιβολής του δικαίου του ισχυρού απέναντι στη χώρα μας, θέλησαν να επαναφέρουν το σύνολο των παλαιών μνημονιακών μέτρων που είχε απορρίψει ο ελληνικός λαός. Επειτα από μια διαπραγμάτευση έξι μηνών αποκλείεται να μη γνώριζαν τι έκαναν. Συνειδητά υπονόμευσαν κάθε προοπτική έντιμου συμβιβασμού και έπαιξαν με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Θα λάβουν συντριπτική απάντηση στην κάλπη του
δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή.

Η κυβερνητική πρόταση στο «ναι» ή «όχι» είναι «όχι στην πρόταση των δανειστών». Υποκρύπτεται και το «ναι» ή «όχι» στο ευρώ, όπως είπε η κυρία Μέρκελ;

Είναι «όχι» στη βαρβαρότητα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, είναι «όχι» στον στραγγαλισμό της Ελλάδας, είναι «όχι» στην άγρια λιτότητα και την περαιτέρω κατάρρευση της οικονομίας και της κοινωνίας. Είναι «ναι» στη σκληρή διαπραγμάτευση για την προκοπή και την ανάπτυξη, είναι «ναι» στην ισότιμη συμμετοχή και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, είναι «ναι» στην Ευρώπη της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής. Δεν υποκρύπτεται κανένα «ναι ή όχι στο ευρώ». Πίσω από αυτή την παραχάραξη και τον αποπροσανατολισμό επιχειρούν να κρυφτούν οι εγχώριοι υποστηρικτές των Μνημονίων, γιατί ξέρουν καλά ποια θα είναι η τύχη τους, αν βγουν και υποστηρίξουν ανοιχτά τις θέσεις των δανειστών.

Πώς απαντάτε στην κατηγορία ότι την απόφαση για δημοψήφισμα υποκίνησε «το λόμπι της δραχμής»;

Αρνούμαι να απαντήσω σε συκοφαντίες και αθλιότητες που κατασκευάζουν και διακινούν τα ποικίλα λόμπι της διαπλοκής και η τρόικα εσωτερικού.

Το ρίσκο που παίρνει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι τεράστιο:
Τι θα γίνει εάν οι πολίτες αποφασίσουν «ναι»; Παραίτηση και προκήρυξη εκλογών;

Το «όχι» θα επικρατήσει με συντριπτικό ποσοστό, κυρία Μάνη. Τολμώ να προβλέψω ότι θα είναι μεγάλη η συμμετοχή. Οσοι επιχειρήσουν να κρυφτούν πίσω από την αποχή, φοβούμενοι μήπως αποκαλυφθούν ότι υποστηρίζουν τους πιστωτές, την επόμενη μέρα θα συνειδητοποιήσουν ότι μέσα σε έξι μήνες θα έχουν υποστεί μια δεύτερη μεγάλη ήττα.

Γιατί όχι κατευθείαν εκλογές;

Γιατί όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει απολύτως καμιά δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και λαού. Αντίθετα, υπάρχει τεράστια δυσαρμονία μεταξύ της πρότασης των δανειστών και των διαθέσεων της τεράστιας πλειοψηφίας του λαού μας. Πρόκειται για μια μάχη της χώρας μας απέναντι στο ιταμό τελεσίγραφο των δανειστών. Δεν πρόκειται για εσωτερική πολιτική διαφορά, που μπορεί να επιλυθεί με εκλογές. Πρόκειται για διαφορά με δανειστές και εταίρους στο εξωτερικό της χώρας και απαιτείται να δοθεί ηχηρό και ισχυρό μήνυμα. Ως προς αυτό, το δημοψήφισμα είναι η μόνη ενδεδειγμένη δημοκρατική λύση. Είναι η μόνη λύση που διαμορφώνει προϋποθέσεις ενίσχυσης της εθνικής συνεννόησης, ώστε να εκφραστεί αδιαμεσολάβητα από κομματικές αντιπαραθέσεις η πατριωτική αξίωση για μια πορεία εθνικής αναγέννησης της χώρας.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «πετάει το μπαλάκι» στον λαό επειδή η ίδια δεν κατάφερε εδώ και πέντε μήνες να διαπραγματευθεί επιτυχώς..

Στις δημοκρατίες το «μπαλάκι» που λέτε θα έπρεπε να είναι πάντοτε στο γήπεδο του λαού. Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά στο όνομα του λαού και φρόντισε να τον κρατά ενήμερο και ενεργό. Θυμηθείτε τις συγκεντρώσεις των πολιτών που στήριζαν τις διαπραγματευτικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και την πρωτοφανή κινητοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπέρ της Ελλάδας. Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων δεν είναι δυνατό να χρεωθεί στη δική μας πλευρά. Αποδείξαμε ότι εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα έντιμου συμβιβασμού. Βρεθήκαμε μπροστά σε τείχος αδιαλλαξίας και εξευτελιστικών συμπεριφορών από την πλευρά των ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων, που, δυστυχώς, κυριαρχούν στην Ευρώπη. Σε αυτή την πρόκληση απαντάμε όπως αρμόζει στην Ιστορία του λαού μας και της Αριστεράς που εμείς εκπροσωπούμε. Αλλά όχι μόνον! Στο δημοψήφισμα πολίτες που υποστηρίζουν διαφορετικά κόμματα θα καταψηφίσουν το τελεσίγραφο για λόγους εθνικής, κοινωνικής και προσωπικής αξιοπρέπειας.

«Μια κοινωνία ποτέ δεν αυτοκτονεί»

Τι σας κάνει να πιστεύετε, πρώτον, ότι το δημοψήφισμα θα πετύχει (σ.σ.: οι θερινές άδειες έχουν ήδη ξεκινήσει) και, δεύτερον, ότι η κάλπη θα βγάλει «όχι»;

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια κορυφαία στιγμή της Ιστορίας της. Τη χώρα μας κατοικούν πολίτες με συνείδηση της βαρύτητας των στιγμών και της ευθύνης απέναντι στην Ιστορία και στο μέλλον αυτού του τόπου. Δεν την κατοικούν τουρίστες και παραθεριστές, που βάζουν τη ψυχαγωγία και τη διασκέδαση πάνω από τη δημοκρατική ευθύνη. Μια κοινωνία δεν αυτοκτονεί ούτε τυλίγει οικειοθελώς γύρω από τον λαιμό της το σκοινί που θα την κρεμάσει. Γι’ αυτό το «όχι» όχι μόνο θα επικρατήσει αλλά θα καταγράψει ένα πρωτοφανές ποσοστό την επόμενη Κυριακή. Οσα μέσα κι αν μετέλθουν, όση τρομοκρατία κι αν εξαπολύσουν είμαστε βέβαιοι ότι για ακόμη μία φορά η ελπίδα θα νικήσει τον φόβο. Δεν φοβόμαστε, δεν εκβιαζόμαστε, δεν υποχωρούμε.

Μαρίνα Μάνη

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ