Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Το οικολογικό «διαμάντι» του ομίλου Μελισσανίδη!

Στη Δραπετσώνα θα λειτουργεί η πλέον σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας ναυτιλιακών καταλοίπων στον πλανήτη της εταιρίας HEC 

Από τον
Φώτη Κόλλια

Την πλέον σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας πετρελαιοειδών ναυτιλιακών καταλοίπων στον κόσμο, που διατηρεί η ελληνική εταιρία Hellenic Environmental Center Α.Ε. (HEC) του Ομίλου Aegean, στη Δραπετσώνα, παρουσίασε ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Οπως είπε, η HEC «αποτελεί πρότυπο όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Αυτό που καθιστά τη HEC πρωτοπόρο εταιρία παγκοσμίως είναι το γεγονός ότι εισήγαγε την καινοτόμο διασύνδεση της ναυτιλίας και της ενέργειας με την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος, και απέκτησε υψηλού επιπέδου επιστημονική γνώση και τεχνογνωσία σε ένα μείζον ζήτημα, την προληπτική προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος».

Πρόκειται «για μια σημαντική επένδυση, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω οικονομικής κρίσης, σε έκταση 35 στρεμμάτων, στη θέση όπου λειτουργούσε επί δεκαετίες η εγκατάσταση της BP και από την οποία τροφοδοτούσε με καύσιμα και λιπαντικά όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η HEC, χρησιμοποιώντας την επιστημονική γνώση και τεχνογνωσία που απέκτησε από την ενασχόλησή της επί 23 και πλέον χρόνια με την αναφερόμενη δραστηριότητα, εκσυγχρόνισε και μετέτρεψε τη μονάδα αυτή στην πλέον σύγχρονη περιβαλλοντική εγκατάσταση του είδους στον κόσμο».

Η HEC, όπως είπε ο κ. Μελισσανίδης, δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο, με πολύ καλές προοπτικές. Πρόσφατα εξαγόρασε τον περιβαλλοντικό βραχίονα του γερμανικού ομίλου Eckelmann, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το έργο της διαχείρισης των καταλοίπων των πλοίων που καταπλέουν στο λιμάνι του Αμβούργου. Επίσης, η HEC από τις αρχές του έτους παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης των πετρελαιοειδών καταλοίπων των πλοίων στο Γιβραλτάρ. Αυτή την περίοδο, η ελληνική εταιρία «βρίσκεται ένα βήμα πριν από την είσοδό της στα λιμάνια της Ισπανίας, ενώ είναι σε προχωρημένο στάδιο για ανάλογες επενδύσεις σε κομβικά σημεία και λιμάνια της παγκόσμιας ναυτιλίας, όπως η Νότιος Αφρική, η Αίγυπτος (κανάλι Σουέζ), ο Παναμάς, η Τζαμάικα κ.ά.». Εκτός από τα βασικά λιμάνια της χώρας και τη συνεχή διεθνή επέκταση, η HEC έχει υπογράψει συμβάσεις και με ισχυρούς εγχώριους και πολυεθνικούς ομίλους από τον χώρο της βιομηχανίας.

Πιστοποίηση

Χαρακτηριστικό της θέσης που κατέχει η HEC σε διεθνές επίπεδο είναι το γεγονός ότι «αποτελεί την πρώτη εταιρία στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκε σύμφωνα με το πρότυπο ISO 16304:2013 από τον Φεβρουάριο του 2014 για τη διευθέτηση και τη διαχείριση των λιμενικών εγκαταστάσεων διαχείρισης καταλοίπων. Οσον αφορά την ταυτότητα της HEC, πρόκειται για μια καθαρά ελληνική εταιρία, στελεχωμένη με Ελληνες επιστήμονες και τεχνικούς, η οποία είναι πρωτοπόρα παγκοσμίως και εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς στις διεθνείς αγορές».
Ο κ. Μελισσανίδης επεσήμανε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ότι «κινητήρια δύναμη της HEC είναι το άρτια καταρτισμένο έμψυχο δυναμικό της εταιρίας, που αποτελεί στην κυριολεξία την κινητήριο δύναμή της, η οποία δικαιούται τον χαρακτηρισμό “διαμάντι της ελληνικής οικολογίας” και αποτελεί απόδειξη ότι εμείς οι Ελληνες, όταν βρούμε κατάλληλο περιβάλλον εργασίας και συνεργασίας, μεγαλουργούμε και κάνουμε θαύματα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η HEC δραστηριοποιείται από το 1993 στη συλλογή και διαχείριση πετρελαιοειδών ναυτιλιακών καταλοίπων, ανοίγοντας στην ουσία τον δρόμο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την προληπτική προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Μάλιστα, «η δραστηριοποίηση της HEC στον συγκεκριμένο τομέα προηγήθηκε κατά μερικά χρόνια της εθνικής, της ευρωπαϊκής και της διεθνούς νομοθεσίας, με την οποία επιβλήθηκαν σχετικές ρυθμίσεις για το εν λόγω θέμα».
«Η HEC, με τη δραστηριότητά της, είναι η εταιρία που εισήγαγε στην ουσία πρώτη την ιδέα των “πράσινων” λιμανιών, που εξασφαλίζουν καθαρές θάλασσες, γιατί, όταν τα πλοία παραδίδουν υποχρεωτικά τα κατάλοιπά τους στα λιμάνια, τότε δεν μολύνονται οι θάλασσες και οι ωκεανοί, που είναι ένας οικολογικός θησαυρός, πηγή ζωής για την ανθρωπότητα» τόνισε ο Δημ. Μελισσανίδης.

Πρωτοπόρος σε κατάρτιση, τεχνογνωσία και εξοπλισμό

Η διαχείριση των καταλοίπων πλοίων ρυθμίζεται με διεθνείς κανονισμούς, όπως η Διεθνής Σύμβαση MARPOL 73/78, που θεσπίστηκε από τον IMO (International Maritime Organization), τον ειδικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στους οποίους κανονισμούς είναι υποχρεωμένα να προσαρμόζονται τα κράτη, με εθνική νομοθεσία. Από τότε που επιβλήθηκαν οι ρυθμίσεις αυτές, όλα τα πλοία που προσεγγίζουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια είναι υποχρεωμένα να παραδίδουν τα υγρά κατάλοιπά τους, τα δε λιμάνια είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν κατάλληλες υποδομές για τα κατάλοιπα που παράγονται από τα πλοία. Ακριβώς σ’ αυτόν τον τομέα «η HEC είναι πρωτοπόρος σε επίπεδο κατάρτισης, τεχνογνωσίας και κατάλληλου εξοπλισμού.
Την πρωτοπορία της HEC σε επίπεδο επιστημονικής γνώσης και τεχνογνωσίας έρχεται να επισφραγίσει η λειτουργία της χερσαίας εγκατάστασης επεξεργασίας καταλοίπων, στον Πειραιά».

Κατά την παρουσίαση επισημάνθηκε ότι είναι η πλέον σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας πετρελαιοειδών καταλοίπων, κατασκευασμένη με προδιαγραφές του 2015, της οποίας η λειτουργία σε αστικό περιβάλλον διαθέτει πρωτοποριακή διεθνή πατέντα, κατοχυρωμένη από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Μάλιστα, η Μαρία Λοϊζίδου, καθηγήτρια στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, επεσήμανε ότι «έχω να πω τα καλύτερα και πραγματικά να συγχαρώ και τον πρόεδρο και το προσωπικό» της HEC, καθώς λειτουργεί μια «πρωτοποριακή μονάδα, που δεν υπάρχει άλλη στο είδος της διεθνώς, η οποία είναι πολύ σημαντική για τη χώρα, ώστε να λύσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα». Η ίδια πρόσθεσε ότι ειδικά για τους περιβαλλοντικούς όρους που εφαρμόζονται κατά τη λειτουργία της μονάδας «το νερό που διαθέτει η εταιρία μετά την επεξεργασία των λυμάτων είναι πιο καθαρό από το νερό που διαθέτει η ΕΥΔΑΠ στην Ψυττάλεια»!

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ