Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Το ολοκαύτωμα της αγοράς με τα νέα μέτρα-δηλητήριο

Αντιαναπτυξιακά φορολογικά μέτρα, που αναμένεται να οδηγήσουν στο κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη φυγή πολλών μεγάλων εταιριών από τη χώρα, τίθενται από φέτος σε εφαρμογή. Τα μέτρα, τα οποία συνέταξαν η κυβέρνηση και η τρόικα, προβλέπουν τη σημαντική αύξηση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων, των προσωπικών εταιριών, των ανώνυμων εταιριών και των εταιριών περιορισμένης ευθύνης για τη χρήση του 2013 και των επόμενων ετών. Συνεπώς, από το οικονομικό έτος 2014 όσες επιχειρήσεις έχουν απομείνει ακόμη να λειτουργούν στη χώρα μας θα δουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις τους να εκτοξεύονται στα ύψη. Παράλληλα, από το επόμενο έτος θα αυξηθούν σημαντικά τα φορολογικά «αντικίνητρα» για την πραγματοποίηση επενδύσεων στη χώρα μας από ξένους και εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους!

Η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας και η συνακόλουθη αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης θα είναι τα φυσικά επακόλουθα των αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας να επιβάλουν αυξήσεις στους συντελεστές φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων, να εφαρμόσουν «πόθεν έσχες» για όλα τα κεφάλαια που διατίθενται για επενδύσεις στην Ελλάδα και να φορτώσουν με ένα απίστευτο πλήθος νέων φορολογικών υποχρεώσεων όλες ανεξαιρέτως της επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, με τους φορολογικούς νόμους 4110/2013 και 4172/2013 που ψηφίστηκαν πέρυσι από την ελληνική κυβέρνηση καθ’ υπόδειξιν της τρόικας, προβλέπεται η σημαντική αύξηση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων, των προσωπικών εταιριών, των ανώνυμων εταιριών και των εταιριών περιορισμένης ευθύνης για τη χρήση του 2013 και των επόμενων ετών. Ταυτόχρονα δε με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών προβλέπεται πλέον ότι όσοι επιχειρηματίες σκοπεύουν να διαθέσουν κεφάλαια για επενδύσεις στη χώρα μας, μέσω αγοράς μετοχών στο ελληνικό Χρηματιστήριο ή μέσω της συμμετοχής τους σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ελληνικών εταιριών ή μέσω της σύστασης νέων εταιριών ή της αγοράς υφιστάμενων επιχειρήσεων, θα πρέπει να δικαιολογούν στις ελληνικές φορολογικές Αρχές την προέλευση των κεφαλαίων, αναζητώντας δικαιολογητικά και άλλα νόμιμα παραστατικά σε βάθος δεκαετίας (!), δεδομένου ότι για τα κεφάλαιά αυτά θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 οι διατάξεις περί «πόθεν έσχες».

Επιπλέον, από το επόμενο έτος όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεώνονται να υποβάλλουν κάθε μήνα ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος TAXISnet, συγκεντρωτικές καταστάσεις για όλα ανεξαιρέτως τα φορολογικά στοιχεία που έχουν εκδώσει, ακόμη και για τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών. Επιπλέον, οι μεγάλες εταιρίες θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά κάθε μήνα συγκεντρωτικές καταστάσεις και για τα τιμολόγια που έχουν λάβει, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν τις καταστάσεις για τα ληφθέντα τιμολόγια κάθε τρίμηνο.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η εφαρμογή του καθολικού «πόθεν έσχες» κρίνεται μεν επιβεβλημένη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, ωστόσο η επιβολή αυτού του μέτρου ταυτόχρονα με μια σημαντική αύξηση των φορολογικών συντελεστών και με την καθιέρωση πλήθους νέων φορολογικών υποχρεώσεων αποτελεί μια δέσμη αντιαναπτυξιακών μέτρων που θα οδηγήσει στο κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα προκαλέσει τη φυγή πολλών μεγάλων εταιριών από τη χώρα και θα αποθαρρύνει την πραγματοποίηση νέων μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση εμφανίζεται να φάσκει και να αντιφάσκει: από τη μια υποστηρίζει και διαβεβαιώνει ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και από την άλλη ψηφίζει και εφαρμόζει, κατ’ εντολή της τρόικας, μέτρα που προβλέπουν την αύξηση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος όλων των ελληνικών επιχειρήσεων!

Σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι περισσότερες γειτονικές χώρες (η Αλβανία, η FY.ROM και η Βουλγαρία) εφαρμόζουν συντελεστή φορολόγησης μόλις 10% για τα κέρδη των επιχειρήσεων που εδρεύουν στα εδάφη τους, η χώρα μας αυξάνει τους συντελεστές φορολόγησης των ελληνικών επιχειρήσεων:

– Από τα επίπεδα του 0% έως 18% στα επίπεδα του 26% έως και 40,3% για τις ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες δηλώνουν ετήσια καθαρά κέρδη έως 16.000 ευρώ, που είναι και η συντριπτική πλειονότητα.

– Από το 20% στο 26% για τις ομόρρυθμες, τις ετερόρρυθμες, τις ανώνυμες εταιρίες και τις ΕΠΕ.

Ταυτόχρονα με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλει «πόθεν έσχες» σε όλα ανεξαιρέτως τα κεφάλαια που προορίζονται για επενδυτικούς σκοπούς, ακόμη και σ’ αυτά που προέρχονται από το εξωτερικό. Ετοιμάζεται δε να το εφαρμόσει με άκρως γραφειοκρατικές διαδικασίες, που προβλέπουν την υποχρέωση κάθε φορολογουμένου για πλήρη δικαιολόγηση της προέλευσης των κεφαλαίων που σκοπεύει να διαθέσει για επενδύσεις, με την προσκόμιση δικαιολογητικών και παραστατικών που έχουν εκδοθεί έως και πριν από 10 χρόνια!

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ