Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

Το παιχνίδι Βενιζέλου με τα… ψιλά γράμματα!

Ενα απίστευτο παιχνίδι σε βάρος όσων δημοσίων υπαλλήλων πήραν δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) έπαιξε πρόσφατα ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών. Τους υποσχέθηκε ότι θα τους κρατά λιγότερα από τον μισθό ή τη σύνταξη για τη δόση του δανείου που πήραν από το ΤΠΔ, αλλά τους έκρυψε την αλήθεια, ότι το όφελος δεν θα το βάλουν στην τσέπη, αλλά θα το καταβάλλουν δύο φορές τον χρόνο στο Ταμείο.

Ο κ. Βενιζέλος είπε τη μισή αλήθεια στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, όταν τους υποσχέθηκε ότι θα μειωθεί από το 60% στο 30% η παρακράτηση που γίνεται στον μισθό ή στη σύνταξή τους για τη δόση του δανείου που πήραν από το ΤΠΔ. Στη ρύθμιση που πέρασε ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αναρτήθηκε σιωπηρά στην ιστοσελίδα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων προβλέπεται μεν η μείωση της παρακράτησης μισθού ή σύνταξης από το 60% στο 30% για τις δόσεις του δανείου, αλλά προβλέπονται… και ψιλά γράμματα για αυτή τη διευκόλυνση!

Οι δανειολήπτες με υπεύθυνη δήλωσή τους θα πρέπει να αποφασίσουν αν η υπηρεσία ή το ασφαλιστικό τους ταμείο (σε περίπτωση συνταξιούχων) θα τους παρακρατά μεγαλύτερο ποσό από το 30%. Αν δεν δεχτούν την προηγούμενη πρόταση, τότε εμπίπτουν στην παρακράτηση του 30% που υποσχέθηκε ο υπουργός και σε όσα τη συνοδεύουν, για τα οποία δεν είπε τίποτα ο Ευ. Βενιζέλος. Δηλαδή ότι με δική τους ευθύνη οι δανειολήπτες θα πηγαίνουν δύο φορές τον χρόνο στο ΤΠΔ και θα πληρώνουν στην ουσία τη διαφορά μεταξύ 30% και 60%. Η υπόσχεση Βενιζέλου αποδεικνύεται άνθρακας και, βέβαια, το ετήσιο ποσό της δόσης πληρώνεται κανονικά.

Με απλά λόγια, οι δημόσιοι υπάλληλοι ή οι συνταξιούχοι θα παίρνουν στο χέρι άλλο ένα 30% του μισθού ή της σύνταξής τους, που μέχρι σήμερα κρατούσε το Δημόσιο για τη δόση του δανείου, αλλά, μόλις το πάρουν, θα πρέπει έπειτα από λίγο να τρέξουν να το δώσουν στις τράπεζες, και μάλιστα σε δύο δόσεις στη διάρκεια του έτους.

Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αποκαλύπτει την απάτη αναφέροντας ότι μειώνεται μεν στο 30% η παρακράτηση που θα γίνεται στις αποδοχές των δανειοληπτών αλλά για το υπόλοιπο ποσό της δόσης οι δανειολήπτες οφείλουν:

-«Να γνωρίσουν, με υπεύθυνη δήλωση, στην υπηρεσία τους (εκκαθαριστή μισθοδοσίας ή συντάξιμων αποδοχών) ότι συναινούν να παρακρατείται ποσοστό μεγαλύτερο των 3/10 των μηνιαίων απολαβών τους για την εξυπηρέτηση των δανείων τους ή

-Να γνωρίσουν, με υπεύθυνη δήλωση, στην υπηρεσίας τους και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ότι δεν συναινούν στην παρακράτηση ποσοστού μεγαλυτέρου των 3/10 των μηνιαίων αποδοχών τους, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να καταβάλλουν εξ ιδίων τη διαφορά των δόσεων ανά εξάμηνο (έως 30 ή 31/12) στην/στις τράπεζα/ες και στον λογ/σμό ΙΒΑΝ που θα τους γνωστοποιηθεί εγγράφως».

Μάλιστα το Ταμείο… είναι αρκετά ευγενικό για να θυμίσει στους δανειολήπτες ότι δεν θα τους πάρει καμιά προμήθεια επειδή τρέχουν στις τράπεζες για να πληρώσουν το υπόλοιπο ποσό της δόσης. Και σε αντίθεση με τα προεκλογικά λόγια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, προειδοποιεί τους δανειολήπτες ότι, αν δεν πηγαίνουν κάθε έξι μήνες στην τράπεζα για να τακτοποιούν τη διαφορά της δόσης, τότε το ποσό αυτό θα γίνει ληξιπρόθεσμο και θα έχουν επιβαρύνσεις!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ