Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020

Το ΠΑΣΟΚ δεν έπεισε ούτε τους δικούς του!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Το απόλυτο πασοκικό φιάσκο έζησε χθες η Βουλή, με το ΠΑΣΟΚ να απορρίπτει τη δική του πρόταση για σύσταση γνωμοδοτικού συμβουλίου για τη Siemens και επί της ουσίας να ομολογεί ότι οι Μαρκογιαννάκης και Αλογοσκούφης, τους οποίους πριν από δύο εβδομάδες έστελνε σε προανακριτική, είναι αθώοι.

Μία ημέρα μετά την ανταρσία 21 βουλευτών κατά Ραγκούση, τουλάχιστον 14 βουλευτές στην περίπτωση Μαρκογιαννάκη και εννιά στην περίπτωση Αλογοσκούφη πήγαν κόντρα στην πρόταση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να απορριφθεί, ενώ τέσσερις (Β. Παπανδρέου, Φρ. Παρασύρη, Ρ. Ζήση και Λ. Γρηγοράκο) δεν προσήλθαν καν να ψηφίσουν, με σοβαρή δικαιολογία να υπάρχει μόνο για τον κ. Γρηγοράκο, ο οποίος αναρρώνει έπειτα από εγχείρηση.

Κι ενώ για να περνούσε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ έπρεπε να υπάρξουν τουλάχιστον 151 θετικές ψήφοι, για τον κ. Μαρκογιαννάκη ψήφισαν «ναι» μόλις 136 βουλευτές, 8 κατά, 10 ψήφισαν «παρών», 13 λευκά και 11 άκυρα, ενώ για τον Γ. Αλογοσκούφη καταμετρήθηκαν 141 «ναι», 7 «όχι», 6 «παρών», 13 λευκά και 11 άκυρα, με τη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ να αποχωρούν από την ψηφοφορία. Λευκό ψήφισαν ΚΚΕ, Δημοκρατική Συμμαχία και Δημοκρατική Αριστερά, ενώ άκυρο, αναγράφοντας στο ψηφοδέλτιο «ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ», ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αν για το τυπικό η χθεσινή ψηφοφορία δεν επηρέαζε θεωρητικά τη διερεύνηση της υπόθεσης από προανακριτική, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό ο πρόεδρος της Βουλής πρέπει να ορίσει σε 15 ημέρες συνεδρίαση για νέα μυστική ψηφοφορία, ώστε οι βουλευτές να αποφανθούν για το δεύτερο σκέλος της, που είναι η απευθείας παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή, η πρώτη αντίδραση των κύκλων του ΠΑΣΟΚ έμοιαζε με την ταφόπλακα της υπόθεσης Siemens. «Κατεβλήθη κάθε προσπάθεια αξιοποίησης του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής για την πληρέστερη δυνατή διαλεύκανση της υπόθεσης» έλεγαν από το ΠΑΣΟΚ, αντιλαμβανόμενοι και οι ίδιοι ότι η υπόθεση έκλεισε.

Το αίτημα πάντως για προανακριτική για τους κ. Μαρκογιαννάκη και Αλογοσκούφη είναι ακόμα σε ισχύ, ωστόσο κανένας δεν παίρνει όρκο ότι η πρόταση θα συζητηθεί, καθώς το ΠΑΣΟΚ βγήκε βαθύτατα πληγωμένο και σοκαρισμένο. Από την ανακοίνωση κιόλας του αποτελέσματος στο ΠΑΣΟΚ φούντωσαν οι φήμες ότι η πρόταση πρέπει να αποσυρθεί αμέσως υπό τον φόβο νέου στραπάτσου στην Ολομέλεια. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα αυτοί που τα έβαζαν με τον κ. Καστανίδη, ο οποίος με τον νόμο του όρισε ότι το γνωμοδοτικό χρειάζεται πλειοψηφία των 151. «Με τι μούτρα θα πάμε πάλι στην Ολομέλεια να ψηφίσουμε για προανακριτική; Να αποσυρθεί η πρόταση αμέσως» έλεγε έμπειρος κοινοβουλευτικός του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την ψηφοφορία.

Από τη διαδικασία πάντως απολύτως δικαιωμένη βγαίνει η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς. Κύκλοι της Συγγρού δήλωναν χθες απολύτως ικανοποιημένοι, καθώς η επιμονή στο καταπράσινο σκάνδαλο και η αποχώρηση από την ψηφοφορία «έπεισαν» μέχρι και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Ο πολιτικός εκφυλισμός του σκανδάλου Siemens που επιχείρησε η κυβέρνηση απορρίφθηκε από τους ίδιους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το σκάνδαλο Siemens έχει πράσινο χρώμα και με τη σφραγίδα, πλέον, των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους βουλευτές όλων των πτερύγων για την απόρριψη της πρότασης που εμπνεύστηκε μια μικρή ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην εξεταστική επιτροπή. Η άθλια μικροκομματική προσπάθεια εμπλοκής μου σε αυτήν την υπόθεση στην ουσία κατέρρευσε» δήλωσε ο Γ. Αλογοσκούφης.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, ο κ. Μαρκογιαννάκης επικαλέστηκε καταθέσεις μαρτύρων στην εξεταστική, οι οποίοι τόνιζαν ότι πλήρωσε την εντιμότητά του.

Γιώργος Λυκουρέντζος


Καρφιά (εκ των έσω) στον Παπακωνσταντίνου για το αυθαίρετο που έχει η μητέρα του στη Βραυβρώνα

Πίσω από την πλάτη του «τα έχωσαν» στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το οικογενειακό αυθαίρετο στη Βραυρώνα. Χθες κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ οι κυβερνητικοί βουλευτές περιορίστηκαν σε παράπονα και ενστάσεις για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, ωστόσο στο περιθώριο της συνεδρίασης και στους διαδρόμους της Βουλής οι «πράσινοι» βουλευτές έβραζαν λέγοντας ότι ο υπουργός θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί. Οσον αφορά τα αυθαίρετα πολλοί τόνισαν με νόημα ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μείνει στην Ιστορία ως ο μόνος υπουργός που τα νομιμοποίησε.

Εντός του ΚΤΕ, αυτός που εξαπέλυσε επίθεση με νόημα και υπονοούμενο στον Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σοφία Γιαννακά, η οποία είπε: «Είναι κρίμα η πρώτη πράξη σας ως υπουργού Περιβάλλοντος να είναι η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων». Εριξε ωστόσο μπηχτές και στην Τίνα Μπιρμπίλη λέγοντας ότι το μόνο έργο στα πρώτα δύο χρόνια του συγκεκριμένου υπουργείου θα είναι αυτή η νομιμοποίηση.

Εντονα επικριτικός ήταν και ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κ. Καρτάλης. «Η πολιτική σας, κ. Παπακωνσταντίνου, γίνεται βαθμιαία όλο και πιο εκπτωτική για το περιβάλλον. Νομιμοποιείτε κάθε αυθαιρεσία των Ελλήνων πολιτών και στέλνετε λάθος μηνύματα. Η πολιτική για την εξοχική κατοικία είναι εξαμβλωματική» είπε ο κ. Καρτάλης.

Υπήρξαν πάντως και κάποιοι που τάχθηκαν υπέρ της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Εις εξ αυτών ήταν ο αντάρτης του… γλυκού νερού βουλευτής Κοζάνης Αλ. Αθανασιάδης, ενώ για θετικές ρυθμίσεις έκανε λόγο ο βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ Μ. Τζελέπης.


Πρόστιμο 126.000 ευρώ και εντολή κατεδάφισης στα ΟΥΚ για τις εγκαταστάσεις πάνω στη θάλασσα

Βαρύτατο πρόστιμο και εντολή κατεδάφισης των εγκαταστάσεων του Σώματος Βατραχανθρώπων των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος λόγω καταπάτησης αιγιαλού είχε υπογράψει ο σημερινός υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου όταν βρισκόταν στο υπουργείο Οικονομικών. Η αποκάλυψη έρχεται την ώρα που δημοσιοποιούνται λεπτομέρειες για το αυθαίρετο της μητέρας του στο δάσος της Βραυρώνας και για τις πισίνες γούρνες στη βίλα εκατομμυρίων της Σερίφου. Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή των Ράμπο του λιμενικού, πριν από μερικές ημέρες η Κτηματική Εταιρία του Πειραιά (που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών) απέστειλε έγγραφο στην κεντρική διοίκηση του σώματος απαιτώντας να πληρωθούν 126.000 ευρώ ως βεβαιωθέν πρόστιμο καταπάτησης αιγιαλού και να γκρεμιστούν όλα τα κτίρια που προσβάλλουν το δημόσιο αγαθό της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία σε βάθος 8 έως 10 μέτρων μέσα από τη ζώνη χάραξης. Εάν υλοποιηθεί η απόφαση πρακτικά σημαίνει ότι οι μπουλντόζες θα πρέπει να ρίξουν τον όρχο οχημάτων των ΟΥΚ στον Αγιο Κοσμά, τις αποθήκες οπλισμού, υπόστεγα όπου φυλάσσεται εξοπλισμός, τις γλίστρες για τα σκάφη και άλλους κρίσιμους επιχειρησιακά χώρους!

Σύμφωνα με πληροφορίες από το επίλεκτο Σώμα Βατραχανθρώπων -που πασχίζει με ίδιους πόρους τα τελευταία χρόνια να κρατήσει την υπηρεσία ζωντανή- καταβάλλεται προσπάθεια από τον αρχηγό του Σώματος σε συνεργασία με παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να μη ρεζιλευτούμε διεθνώς. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα βρεθεί λύση. Ειπώθηκε επίσης ότι θα αναγκαστούμε να φύγουμε από εδώ και να μείνουμε άστεγοι. Δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα» μας είπε η ίδια πηγή.

Να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή της παραλιακής υφίσταται κατάφωρη καταπάτηση αιγιαλού από ναυταθλητικούς ομίλους, γνωστές μπουζουκλερί και μπαρ αλλά και από το Ελληνικό Δημόσιο με ολυμπιακά έργα που έγιναν παρανόμως, ακόμα και την περίοδο του 2004. Είναι λοιπόν περίεργο γιατί εξαντλείται η αυστηρότητα του νόμου στους Ράμπο του Λιμενικού Σώματος.

Στέφανος Χίος

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η εφημερίδα «δημοκρατία» γιορτάζει τα δέκα χρόνια της κυκλοφορίας της!

Η εφημερίδα που άλλαξε τα δεδομένα του Τύπου στην Ελλάδα αποδεικνύοντας ότι ακόμα και στην εποχή της κυριαρχίας των ηλεκτρονικών μέσων, υπάρχει πάντα χώρος...

Νέα μεγάλη αποκάλυψη! Οι δύο συμβάσεις που έφεραν το χάος

Πώς προέκυψαν η διπλή καταγραφή από ΗΔΙΚΑ και ΕΟΔΥ, και τελικά το χάος με την πραγματική εικόνα της πανδημίαςΜε το πέταγμα της μπάλας στην...

Άρθρο του Ι. Ν. Φιλιππάκη: Αγώνας με αρχές και αξίες

Δέκα χρόνια (σήμερα) από την έκδοση της «δημοκρατίας», η οποία τιμά από την πρώτη ημέρα το συμβόλαιο που σύναψε με τους αναγνώστες τηςTου Ιωάννη...

Μικρό καλάθι Μητσοτάκη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Επικοινωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής με Μακρόν και τηλεδιάσκεψη με Μισέλ. Ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών ο Άγγελος ΣυρίγοςΤηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο...

Από σήμερα τα 400€ σε μακροχρόνια ανέργους

Αρχίζει από σήμερα σταδιακά η καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ σε μακροχρόνια άνεργους από τον ΟΑΕΔ. Συνολικά το επίδομα θα το λάβουν...