Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

«Το ΠΑΣΟΚ πισωγυρίζει τη Ροδόπη»!

«Η κυβέρνηση, υποτασσόμενη σε μικροκομματικές λογικές, έχει παγώσει ή ακυρώσει σημαντικά έργα, που αποτελούν τους πυλώνες για τον νέο ρόλο της περιοχής. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να επαναπροσδιορίσει τη στάση της και να αλλάξει άμεσα τη συμπεριφορά της απέναντι στη Ροδόπη».

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο εμπνευστής του νέου «μοντέλου ποιοτικής ανάπτυξης» του νομού, ο οποίος, ως υπουργός των κυβερνήσεων της Ν.Δ., συνέβαλε αποφασιστικά ώστε να υλοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό, διαπιστώνει ότι η σημερινή κυβέρνηση με τις επιλογές της πισωγυρίζει τον νομό.

Σε λιγότερο από δύο χρόνια η διαμορφωμένη δυναμική ανάπτυξης ανακόπηκε και το πρόσημο έγινε αρνητικό. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ακολούθησε την προηγούμενη επιτυχημένη κατεύθυνση προόδου, αλλά με τις πράξεις της την ακυρώνει. Μερικές αρνητικές κυβερνητικές αποφάσεις, που επικαλείται ο γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ., μιλώντας στη «δημοκρατία», είναι χαρακτηριστικές:

Πάγωσαν οι εργασίες του κάθετου οδικού άξονα Κομοτηνή – Κίρτζαλι Βουλγαρίας, του οποίου το μεγαλύτερο και δυσκολότερο μέρος είχε εκτελεστεί τα προηγούμενα χρόνια, και γίνεται λόγος για επαναχάραξη, που θέτει σε αμφισβήτηση την ολοκλήρωση του έργου.

Δεν προχωρεί η κατασκευή του μεγάλου φράγματος του Ιάσμου, που είναι ενταγμένο με 54.000.000 ευρώ στο ΕΣΠΑ, ενώ καθυστερεί η παράδοση του φράγματος Ιασίου. Τα φράγματα αυτά είναι κρίσιμα για τον αγροτικό τομέα.

Αφαιρέθηκαν από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 30.000.000 ευρώ, που προορίζονταν για την ανάπτυξή του, ενώ πληροφορίες αναφέρονται σε σχεδιασμό συνενώσεων και καταργήσεων τμημάτων.

Στον μακρύ κατάλογο των αντιαναπτυξιακών επιλογών της κυβέρνησης προστίθεται και το ευρύτερο για τη Θράκη θέμα του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ο οποίος είχε δρομολογηθεί από τη Ν.Δ., στο πνεύμα τού να καταστεί ενεργειακός κόμβος η ακριτική περιφέρεια. Το κεφάλαιο δεν έχει κλείσει, σήμερα καρκινοβατεί, όμως πρέπει να επιμείνουμε, μας λέει ο κ. Στυλιανίδης, σημειώνοντας την πρόβλεψη διάθεσης 35.000.000 ευρώ με την κατασκευή του αγωγού για τοπικά αναπτυξιακά έργα.

Κι ενώ το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί πολιτική εγκατάλειψης της Ροδόπης, η Ν.Δ., διά στόματος του προέδρου της Αντώνη Σαμαρά, που πρόσφατα την επισκέφτηκε, δεσμεύτηκε να συνεχίσει τα αναπτυξιακά έργα ως κυβέρνηση.

Ο βουλευτής Ροδόπης τονίζει ότι η στρατηγική που διαμορφώθηκε στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας είχε για τη Θράκη διττό στόχο. Από τη μία πλευρά να αναδειχτεί σε μοντέλο ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας, με το σύνολο των κατοίκων να απολαμβάνει πλήρως ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, και την πολυπολιτισμικότητα να γίνεται συγκριτικό πλεονέκτημα. «Αυτό το κατακτήσαμε με κόπο, όχι χωρίς λάθη, αλλά με αυτοκριτική που τα διορθώνει» επισημαίνει ο ίδιος. Η άλλη όψη αφορά τη μετατροπή της Θράκης σε πρότυπο εναλλακτικής οικολογικής ανάπτυξης, με αξιοποίηση του μοναδικού φυσικού της πλούτου και της κομβικής της θέσης, που αναδείχθηκε περαιτέρω με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού.

Οσο για τις σημερινές προτεραιότητες, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης θέτει δύο στην κορυφή:

Την ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου με υποδομές και πρόσθετο φοιτητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό. Ετσι τονώνεται και δημογραφικά η περιοχή, ενώ δημιουργείται νέα αναπτυξιακή δυναμική, αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι, «ακόμη κι αν νομιμοποιηθούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η πρώτη άδεια πρέπει να δοθεί στη Θράκη, σε ειδικότητες που συνδέονται με τη φυσιογνωμία της περιοχής και κυρίως με την οικονομική της ανάπτυξη».

Την ολοκλήρωση του κάθετου οδικού άξονα, που αναμένεται να φέρει σημαντικό τουριστικό ρεύμα από Βουλγαρία και Ρουμανία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στη Ροδόπη να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή ενδοχώρα της.

Παράλληλα, ο κ. Στυλιανίδης εμφανίζεται «απόλυτα επιφυλακτικός» για την εξόρυξη χρυσού, που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς, «όπως λένε οι ειδικοί και η έκθεση του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, θα ωφεληθούν υπερβολικά οι εταιρίες, αλλά η ανταπόδοση στην περιοχή θα είναι μηδαμινή, με κίνδυνο να χτυπηθεί και το οικοσύστημα».

Η μειονότητα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, αλλά…

Σε σχέση με τον ρόλο του τουρκικού προξενείου και την προσπάθεια χειραγώγησης της μουσουλμανικής μειονότητας από την Τουρκία, ο βουλευτής Ροδόπης είναι σαφής:

«Δεν δαιμονοποιώ τίποτα, αλλά οφείλω να πω ότι ο ρόλος των διπλωματικών υπηρεσιών παντού είναι να δημιουργούν γέφυρες φιλίας με το κράτος που τις φιλοξενεί κι όχι να διαταράσσουν σχέσεις. Διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια μια προσπάθεια τουρκοποίησης των άλλων δύο ομάδων, που συναποτελούν τη μουσουλμανική μειονότητα, των Πομάκων και των Αθίγγανων. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Η μειονότητα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις -εισαγωγή στα Πανεπιστήμια- γίνονται θετικές γι’ αυτή διακρίσεις. Τελευταία υπάρχει προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και σε αυτό το περιβάλλον η μειονότητα λειτουργεί εποικοδομητικά, διευκολύνοντας τις εμπορικές σχέσεις. Υπάρχει γενικώς καλή διάθεση από την κυβέρνηση του Ερντογάν, η οποία όμως δεν εγκαταλείπει σε ορισμένες εκφράσεις της την παραδοσιακή τουρκική πολιτική, δηλαδή την προσπάθεια διείσδυσης στη Θράκη. Ωστόσο, αν εμείς κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Το ζήτημα είναι να λειτουργεί σωστά το ελληνικό κράτος κι αυτή η ανησυχία μου».

Εις επίρρωσιν, μάλιστα, της εν λόγω ανησυχίας του αναφέρει ότι στην τελευταία επίσκεψή του στη Θράκη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου δεν συνοδευόταν από Ελληνα κυβερνητικό αξιωματούχο!

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ