Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Το παζάρι (;) με τις τράπεζες

Πολλές θέσεις άλλαξε σε λίγες μέρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφορικά με τα 530.000.000 που χρωστούν οι τράπεζες στο Δημόσιο ως αποτέλεσμα του πρώτου πακέτου εγγυήσεων που χορηγήθηκε στα πιστωτικά ιδρύματα επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη. Τα συγκεκριμένα χρήματα υποτίθεται ότι έχουν υπολογιστεί στον τρέχοντα Προϋπολογισμό ως έσοδα.

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξηγούσε στη Βουλή τους λόγους που καθιστούν δύσκολη στο Δημόσιο την απόδοση των χρημάτων αυτών, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση εξετάζει και αναζητά βέλτιστη λύση, μεριμνώντας σε κάθε περίπτωση για τη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος».

Ειδικότερα, είπε ότι «η απόδοση στο Δημόσιο του 10% των προνομιούχων μετοχών των τραπεζών, που κατέχει από το 2008 σε αντάλλαγμα της εγγυοδοσίας των 28 δισ. ευρώ, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας αλλά και στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών – και η κυβέρνηση εξετάζει και αναζητά βέλτιστη λύση, μεριμνώντας σε κάθε περίπτωση για τη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος».

Μετά ο ίδιος δημοσιοποίησε την αποστολή επιστολής στην Τράπεζα της Ελλάδος, με την οποία καλούσε το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα να μεριμνήσει για να πάρει το κράτος τα λεφτά του.

Χθες έκανε ένα βήμα παραπέρα και γνωστοποίησε και σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες πρέπει να δώσουν τα χρήματα στο Δημόσιο.

Μέχρι εδώ όλα ωραία και καλά. Το ερώτημα είναι γιατί τόση «πρεμούρα» και γραφειοκρατία και δηλώσεις για ένα θέμα που υποτίθεται ότι ήταν στον αυτόματο πιλότο; Τα χρήματα, μάλιστα, είχαν υπολογιστεί και στον Προϋπολογισμό. Κάποιοι λένε ότι οι εξελίξεις τούς έπιασαν αδιάβαστους και βάλθηκαν στην συνέχεια να εμφανιστούν βασιλικότεροι του βασιλέως. Εξ ου και τα πολλά έγγραφα που αντάλλαξαν μεταξύ τους για το αυτονόητο.

Εκτός κι αν δεν ήταν αυτονόητο και γράφτηκε στον Προϋπολογισμό για να γραφτεί, ξέροντας εκ των υστέρων ότι οι τράπεζες δεν θα πληρώσουν.

Και βέβαια απομένει ακόμα να πληρώσουν…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ