Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Το πείραμα του Ερατοσθένη από μαθητές

Το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη, που έχει χαρακτηριστεί ως «ένα από τα δέκα πιο όμορφα πειράματα φυσικής», θα επαναλάβουν μαθητές από σχολεία όλης της χώρας, με αφορμή την εαρινή ισημερία της 20ής Μαρτίου, που σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης.

Με μοναδικό «όπλο» μια ράβδο και με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, οι μαθητές θα… βαδίσουν στα χνάρια του αρχαίου Ελληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου, και θα υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης με μια σειρά απλών μαθηματικών πράξεων.

«Τα παιδιά θα μετρήσουν τη σκιά της ράβδου σε μια συγκεκριμένη ώρα, που ο ήλιος μεσουρανεί. Η 20ή Μαρτίου επιλέχθηκε επειδή ο Ηλιος θα βρίσκεται τότε κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας θα είναι περίπου ίση με αυτήν της νύχτας» εξηγεί ο υπεύθυνος του προγράμματος για το Αστεροσκοπείο Αθηνών, αστρονόμος – φυσικός Διαστήματος του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου Δημήτρης Τσιμπίδας. Τη δράση «Ερατοσθένης 2017» διοργανώνει το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Λέσβου και το 1ο Ηρακλείου.

«Την περασμένη χρονιά πήραν μέρος στη δράση 400 σχολεία, κυρίως γυμνάσια και λύκεια. Περιμένουμε μεγάλη συμμετοχή. Η υποβολή αιτήσεων μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του πειράματος (http://www.astro.noa.gr/gr/eratosthenes/) βρίσκεται σε εξέλιξη» λέει ο κ. Τσιμπίδας.
Σημειώνεται ότι ο Ερατοσθένης είχε καταφέρει τον 3ο π.Χ. αιώνα να υπολογίσει με θαυμαστή (για τα δεδομένα της εποχής) ακρίβεια την περιφέρεια της Γης, πέφτοντας έξω κατά μόλις 2% (την υπολόγισε σε 39.690 χιλιόμετρα, ενώ η πραγματική τιμή είναι 40.075 χιλιόμετρα).

Γερ. Κόντος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ