Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Tο Πήλιο στο έλεος των λαθροϋλοτόμων

Είναι γνωστή η ιστορία αποψίλωσης του Υμηττού κατά τη γερμανική κατοχή, στην αγωνιώδη προσπάθεια των δύστυχων Αθηναίων να βρουν λίγη ζεστασιά. Ασφαλώς ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι η Ιστορία θα επαναλαμβανόταν, κατ’ αντιστοιχία, στην Ελλάδα του 2011! Κι όμως, σήμερα, τα δάση του πανέμορφου Πηλίου κινδυνεύουν από τη λαθροϋλοτομία, η οποία έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δύο είναι οι κύριοι τύποι των λαθροϋλοτόμων: Οι… επαγγελματίες, που εκμεταλλεύονται την αυξημένη ζήτηση καυσόξυλων για τζάκια και ξυλόσομπες, και αυτοί που κόβουν ξύλα ως έσχατη λύση θέρμανσης του σπιτιού τους, αφού η οικονομική αδυναμία δεν τους επιτρέπει να προμηθευθούν πετρέλαιο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ήδη οι απώλειες δέντρων στο βουνό των Κενταύρων είναι σοβαρές, ενώ η συνέχεια προβλέπεται χειρότερη.

Κάτοικοι της Πορταριάς μάς αφηγήθηκαν δύο χαρακτηριστικά περιστατικά: Ο ένας πήγε το πρωί στο λιοστάσι του και βρήκε έξι δέντρα κομμένα, πιθανώς από την προηγούμενη νύχτα. Ο άλλος ξαφνικά είδε να πετάγονται δύο άτομα από αγροτικό να κόβουν «εν ριπή οφθαλμού» με αλυσοπρίονο δύο τρία μεγάλα κλαδιά από ένα δέντρο, να πετούν τα ξύλα στο αυτοκίνητο και να εξαφανίζονται!

Είναι συνεχείς οι καταγγελίες πολιτών προς την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας για παράνομη υλοτομία στο Πήλιο. Μάλιστα, πρόσφατα, ένας πολίτης που διαμαρτυρήθηκε στα Χάνια για την κοπή δένδρων απειλήθηκε και μετά κυνηγήθηκε από τον δράστη!

Σύμφωνα με στοιχεία του Δασαρχείου Βόλου, η παράνομη υλοτομία έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα! Το φαινόμενο γίνεται εντονότερο τα Σαββατοκύριακα, με διάφορα οχήματα γεμάτα καυσόξυλα να κινούνται ανενόχλητα σε όλη την περιοχή. Αλλωστε το Δασαρχείο και οι λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες ελάχιστα πράγματα είναι σε θέση να κάνουν. Το προσωπικό τους δεν επαρκεί για τον στοιχειώδη έλεγχο των δασικών και αγροτοδασικών εκτάσεων του ορεινού όγκου, προς αποτροπή της παράνομης υλοτομίας και εντοπισμό των δραστών. Αλλά και τα λιγοστά υπηρεσιακά οχήματα καθηλώνονται από την έλλειψη καυσίμων!

Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι φωνές που απαιτούν να ληφθούν άμεσα μέτρα και να ξεκινήσει οργανωμένη εκστρατεία αντιμετώπισης της λαθροϋλοτομίας. Είναι άλλωστε φανερό ότι, αν με κάποιον τρόπο δεν μπει φραγμός, τότε το δασωμένο Πήλιο θα απειληθεί με αποψίλωση. Μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή είναι σε εξέλιξη. Κι αν τώρα υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης, σε μερικούς μήνες μπορεί να είναι αργά…

Ζυμώσεις για το Επιμελητήριο της Μαγνησίας

 

Στη κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι διεργασίες για τον σχηματισμό της νέας διοίκησης του Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Από την πρόσφατη εκλογική διαδικασία ο συνδυασμός του Απόστολου Αθανασού, που προέρχεται από τη Ν.Δ., κατέκτησε 12 έδρες και επτά αυτός του Αριστοτέλη Μπασδάνη, ο οποίος επίσης είναι νεοδημοκρατικής προέλευσης. Αντίστοιχα, ο τρίτος των υποψήφιων προέδρων, Στάθης Πλαστάρας, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ -ενισχύθηκε και από παράγοντες της Δημοκρατικής Συμμαχίας-, απέσπασε 12 έδρες. Η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων είναι η συμφωνία των δύο υποψηφίων από τον χώρο της Ν.Δ., που έχουν καθαρή πλειοψηφία εδρών, για τη συγκρότηση της νέας πενταμελούς διοικητικής επιτροπής. Ομως φαίνεται ότι στην προκειμένη περίπτωση το αυτονόητο γίνεται ζητούμενο… Κάτι το προσωπικό γινάτι, κάτι το συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ των δύο βασικών πολιτικών υποστηρικτών τους -τον κ. Αθανασό στήριξε ο βουλευτής Θανάσης Νάκος και τον κ. Μπασδάνη η πρώην βουλευτής Ζέτα Μακρή- και η συνεργασία παραμένει μετέωρη. Τον ρόλο του μεσολαβητή έχει αναλάβει ο πρόεδρος της τοπικής ΝΟΔΕ Δημήτρης Κολυνδρίνης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσφατη συνάντηση των δύο πλευρών δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Πάντως, πιστεύεται ότι, παρά τα εμπόδια και τις επιφυλάξεις, τελικά θα επικρατήσει η παραταξιακή λογική, θα επιτευχθεί συνεργασία στη βάση ενός κοινού προγράμματος και θα αποτραπεί ο έλεγχος της νέας διοίκησης του Επιμελητηρίου Μαγνησίας από τους παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Αλλωστε θα ήταν παράδοξο, σε μια περίοδο που το ΠΑΣΟΚ καταποντίζεται σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, εδώ να αναχθεί σε πρωταγωνιστή!

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ