Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Το πλάνο της Νέας Δημοκρατίας για ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης

Τι θα ισχύει για Ι.Χ., εταιρίες και ταξίΦορολογικά και άλλα μέτρα για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης περιλαμβάνονται στο σχέδιο που θα παρουσιάσει σύντομα η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Το σχέδιο, το οποίο επεξεργάστηκε ομάδα ειδικών, προβλέπει τρεις βασικές παρεμβάσεις. 

Η πρώτη αφορά την καθολική μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, από το 24% στο 13%, για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα δίκυκλα, προκειμένου να δοθεί αμέσως ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του σημερινού στόλου.Σύμφωνα με τη δεύτερη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες και δωρεάν στάθμευση στο κέντρο των πόλεων. Η τρίτη παρέμβαση της Ν.Δ., αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, προβλέπει σημαντική έκπτωση στα διόδια όλης της χώρας για τους οδηγούς ηλεκτροκίνητων οχημάτων, οι οποίοι δεν θα πληρώνουν ούτε τέλη κυκλοφορίας ούτε φόρο πολυτελείας.

Τα εν λόγω κίνητρα θα ισχύσουν και για τις εταιρίες που διαθέτουν στόλους αυτοκινήτων, οι οποίες επιπλέον θα κινητροδοτηθούν με κατάργηση του φόρου χρήσης εταιρικών αυτοκινήτων από τα στελέχη τους και διευκόλυνση της φορολογικής απόσβεσης, είτε για την αγορά είτε για τη μηνιαία μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ειδικότερα για τα ταξί, η Ν.Δ. δεσμεύεται να επιδοτήσει με 3.500 ευρώ την αγορά νέων ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Στο σχέδιό της προβλέπεται επίσης η άμεση εγκατάσταση δικτύου ταχυφορτιστών στα οργανωμένα σημεία επιβίβασης πολιτών, ενώ οι οδηγοί ηλεκτροκίνητων ταξί θα έχουν προτεραιότητα στις σειρές αναμονής στις πιάτσες τους (αεροδρόμια, λιμάνια κ.λπ.), όπως συμβαίνει σε αρκετές χώρες της Ε.Ε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ