Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Το πονηρό παιχνίδι του αντιπροέδρου για να εγκλωβίσει τη ΝΔ!

Τη δόξα του Μ.Χρυσοχοΐδη που κράτησε αποστάσεις από το μνημόνιο ζήλεψε ο Ευ.Βενιζέλος, που θύμισε χθες την πρότασή του για πλειοψηφία 180 υπέρ της ανάγκης πολιτικής συναίνεσης εξαρχής και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Παπανδρέου για τον τρόπο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης.

Κατά τα λοιπά, ο κ.Βενιζέλος επιχείρησε να εγκλωβίσει τη Νέα Δημοκρατία στην ψήφιση νέου φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά και στα σκληρά μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο. Με μια καθαρά αρχηγικού χαρακτήρα εμφάνιση στην ημερίδα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Από την κρίση στην οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη», ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τα κόμματα που στηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για το εθνικό φορολογικό σύστημα, ενώ παρέπεμψε στο μέλλον τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βενιζέλος, αν δεν συμφωνήσουν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν έχει νόημα να ψηφιστεί ένας τέτοιος νόμος. Θέτοντας με εκβιαστικό τρόπο το δίλημμα της συναίνεσης επεσήμανε: «Αυτά που είχα πει από το 2007 για τη μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία… για την ανάγκη να μην υπάρχουν απλώς πλειοψηφίες και μειοψηφίες, αλλά πολύ μεγάλες εθνικές και κοινωνικές συναινέσεις, είναι μια πραγματικότητα επιτακτική»· ακόμη υπενθύμισε ότι το ερχόμενο δίμηνο είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τη διάσωση της χώρας.

Οσον αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ, επεσήμανε ότι θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι η επίπτωση στη συγκεκριμένη δημοσιονομική κρίση στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012, ενώ αφήνοντας ελπίδες να αιωρούνται πρόσθεσε: «Μπορούμε να θέτουμε στόχους και μπορούμε να εξαρτούμε τους στόχους αυτούς από ορισμένα κριτήρια, από ορισμένες ενδείξεις, που συνδέονται με τον ρυθμό ανάπτυξης, με τον τρόπο με τον οποίο προχωρούν οι διαρθρωτικές αλλαγές».

Ανοιχτό άφησε και το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, καθώς, όπως είπε, «αν το 2012 εφαρμοστεί πλήρως ο Προϋπολογισμός και μπορέσουμε μέσα από τις ωριμάνσεις των μέτρων και των αποδόσεων να καλύψουμε το κενό, θα έχουμε μπει σε έναν μικρό ενάρετο κύκλο, θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, έστω μικρά, πολύ μικρά, αλλά αυτό είναι συμβολικό».

Η αρχηγικού χαρακτήρα εμφάνισή του επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι πρότεινε μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη διάσωση της χώρας – περισσότερο φιλοσοφικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα εθνικό κίνημα επιστροφής των καταθέσεων στην Ελλάδα, να μείνουν οι νέοι στην Ελλάδα, να διασωθεί η μεσαία τάξη και να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα απόλυτης φτώχειας.

Νεκταρία Σταμούλη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ