Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020

Το πορτογαλικό βίντεο τρόμαξε το Βερολίνο

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει εδώ και μερικές μέρες ένα πορτογαλικό βίντεο, που σε πέντε μόλις λεπτά εξιστορεί την πορεία της χώρας από την αποκατάσταση της δημοκρατίας με τη λεγόμενη Επανάσταση των Γαρίφαλων μέχρι το σημερινό αδιέξοδο της κρίσης. Απευθυνόμενο στους Γερμανούς πολίτες, το βίντεο παρουσιάζει με αφοπλιστική ευθύτητα τα λάθη που οδήγησαν την πορτογαλική κοινωνία στην «αγκαλιά» των μηχανισμών στήριξης και στα δυσβάσταχτα μέτρα λιτότητας, αλλά και τη γερμανική -σχεδόν- αποικιακή οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών που βοήθησε στην οικονομική καταρράκωση της χώρας.

Δημιουργοί του βίντεο, που ήδη μετρά εκατομμύρια «views» στο YouTube και έχει υποτιτλιστεί σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, είναι τα μέλη του κεντροδεξιού σχηματισμού PSD Μοίτα ντε Ντέους και ο πρώην υπουργός και ηγέτης του κόμματος Μαρσέλο Νούνο Ντουάρτε Ρεμπέλο ντε Σόουζα. Ως τίτλο το βίντεο φέρει την πασίγνωστη ρήση του Κένεντι κατά την ομιλία του στο Δυτικό Βερολίνο το 1963, «Ich bin ein Berliner» (Είμαι Βερολινέζος). Αλλωστε, σκοπός του βίντεο ήταν να φτάσει στα αυτιά των Γερμανών πολιτών για να του αφυπνίσει, αποδεικνύοντάς τους παράλληλα ότι ο ρόλος του Βερολίνου στην κατρακύλα της ιβηρικής χώρας στην ύφεση κάθε άλλο παρά παθητικός υπήρξε.

Με όπλο τους την εικόνα και τα αποκαλυπτικά στοιχεία για τις δύο χώρες, οι παραγωγοί επιχειρούν επιπλέον μια σύγκριση Γερμανίας – Πορτογαλίας και γκρεμίζουν τα συνήθη στερεοτυπικά επιχειρήματα των Γερμανών για τους τεμπέληδες, καλοπερασάκηδες και φοροφυγάδες του ευρωπαϊκού Νότου. Το βίντεο, μάλιστα, είχε προγραμματιστεί να προβληθεί και δημόσια στο Βερολίνο στις αρχές του μήνα, κάτι που τελικά δεν έγινε έπειτα από παρέμβαση των γερμανικών Αρχών, που το απαγόρευσαν ως… «πολιτικά επιζήμιο». Προφανώς, η αλήθεια είναι αυτή που ενοχλεί όσο τίποτα τους… αρχιτέκτονες της ευρωπαϊκής πολιτικής οι οποίοι, φοβούμενοι ένα πιθανό κύμα αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο ευρωπαϊκό Νότο, προτιμούν να την κρύψουν «κάτω από το χαλάκι».

Αυτή την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, άλλωστε, πραγματεύεται και το βίντεο σε αρκετά σημεία του, κάνοντας εκτενή αναφορά στην ευνοϊκή αντιμετώπιση που έτυχε η Γερμανία από τους Πορτογάλους εταίρους της, όταν το 1990, κατά την επανένωσή της, διακήρυξε τη μονομερή διαγραφή του υπέρογκου χρέους της, το οποίο θεωρήθηκε… «ληγμένο». Ιστορικό γεγονός που μάλλον κανείς δεν θέλει να θυμάται στην κατά τα άλλα καλοκουρδισμένη χώρα της Siemens.

Αυτό όμως που κεντρίζει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των Ελλήνων -και, γιατί όχι, των Ισπανών-, παρακολουθώντας το βίντεο, είναι οι αμέτρητες ομοιότητες στη «μοίρα» των χωρών αυτών, οι οποίες βρέθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα από το «σκοτάδι» του ολοκληρωτισμού στο «φως» των ευρωπαϊκών ιδεωδών και εξίσου συγχρονισμένα στην «άβυσσο» της ευρωπαϊκής κρίσης…

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του βίντεο, όπως μεταφράστηκε στα ελληνικά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι, όπου «Πορτογαλία», να βάλετε τη λεξη «Ελλάδα»:

Η Siemens, τα υποβρύχια που… γέρνουν και το ψαλίδι στους μισθούς!

«Το 1974, η Πορτογαλία απελευθερώθηκε έπειτα από 48 χρόνια δικτατορίας, μέσω της λεγόμενης Επανάστασης των Γαρίφαλων.

Από τότε το ποσοστό αναλφαβητισμού μειώθηκε από 33%, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί στων υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. Η παιδική θνησιμότητα μειώθηκε από 55,5 ανά 1.000 παιδιά σε 3,1, μια από τις χαμηλότερες τιμές σε όλη την Ευρώπη. Η σχολική υποχρέωση αυξήθηκε κατά 50%, καταργήσαμε φτωχογειτονιές και ο μέσος όρος ζωής αυξήθηκε από 67,1 σε 79,5 έτη. Ολα αυτά τα καταφέραμε σε λιγότερο απ’ ‘όσο διαρκεί μια γενιά και… χωρίς Σχέδιο Μάρσαλ.

Αλλά είναι αλήθεια: Δεν τα κάναμε όλα σωστά! Σε μερικές περιπτώσεις σπαταλήσαμε και λεφτά.

Εχουμε ένα από τα πολυτιμότερα στοκ αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Από αυτά, το 41,3% γερμανικής παραγωγής. Μια γερμανική εταιρία (σ.σ.: Siemens) εγκατέστησε στην Πορτογαλία ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα πρατηρίων καυσίμων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε όλη την Ευρώπη. Ακόμα όμως περιμένουμε να μας πουλήσει η Γερμανία τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που ταιριάζουν σε αυτά.

Ξοδέψαμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ για δύο υπερμοντέρνα υποβρύχια. Γερμανικά υποβρύχια…

Το 2004 ξοδέψαμε 674.000.000 ευρώ σε νέα στάδια ποδοσφαίρου, για να διοργανώσουμε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Τα στάδια αυτά κατασκευάστηκαν από κοινοπραξίες με συμμετοχή γερμανικών εταιριών.

Η οικονομική ανάπτυξη μεταξύ των δύο χωρών αποφέρει ετήσια κέρδη 3 δισ. ευρώ… Για τη Γερμανία!

Παρ’ όλα αυτά, μειώσαμε κατά τους προηγούμενους 18 μήνες μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, μικρύναμε δημόσιες υπηρεσίες, παραιτηθήκαμε από δώρα διακοπών και Χριστουγέννων και αποδεχθήκαμε μειώσεις σε Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια. Η ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε και το κόστος δημοσίων υπηρεσιών, όπως και διάφοροι φόροι αυξήθηκαν… Εδώ καταφέραμε δύο ρεκόρ: Τη μεγαλύτερη περικοπή εξόδων και τη μεγαλύτερη αύξηση φόρων στην ιστορία της δημοκρατίας μας.

Και παρ’ όλα αυτά ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν ότι δεν προσπαθούμε αρκετά. Οτι δεν δουλεύουμε αρκετά, δεν πληρώνουμε αρκετούς φόρους και γλεντάμε διαρκώς. Οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι: Δουλεύουμε 38,9 ώρες την εβδομάδα. Περισσότερο από τους Γερμανούς (σ.σ.: 35,7). Οι Πορτογάλοι δουλεύουν μέχρι το 67ο έτος της ηλικίας τους. Σαφώς περισσότερο από τους Γερμανούς (σ.σ.: 61,8). Στους Γερμανούς θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δουλεύουμε σκληρά. Αυτό το αποδεικνύει ο καθένας από τους 150.000 Πορτογάλους που ζουν στη Γερμανία. Οι Πορτογάλοι έχουν δικαίωμα για 22 μέρες διακοπών κατ’ έτος. Λιγότερο από τους Γερμανούς (σ.σ.: 24). Είχαμε 13 γιορτές. Καταργήσαμε τις τέσσερις κι έχουμε τώρα μόνο εννιά. Λιγότερες από τους Γερμανούς (σ.σ.: 10).

Ο μέσος μισθός στην Πορτογαλία είναι 1.171 ευρώ μεικτά τον μήνα. Περίπου το μισό του γερμανικού μέσου όρου. Και πληρώνουμε περισσότερους φόρους. Πολύ περισσότερους φόρους. Μόνο δύο κράτη φορολογούν, προς στιγμή, τα εισοδήματα των πλουσιότερων κατοίκων τους με πάνω από 50%. Η Γερμανία και η Πορτογαλία! Η μόνη διαφορά είναι η αντίληψη για το τι σημαίνει πλούτος (σ.σ.: Γερμανία: 500.000 ευρώ/έτος, Πορτογαλία: 80.000 ευρώ/έτος).

Παρ’ όλα αυτά, το εγχείρημα “Ευρώπη” ήταν για μας πάντα ένα εγχείρημα αλληλεγγύης.

Οι γερμανικές εξαγωγές υπερδιπλασιάστηκαν την προηγούμενη δεκαετία. Η ανεργία στην Πορτογαλία υπερδιπλασιάστηκε την προηγούμενη δεκαετία (σ.σ.: 2002: 5%, 2012: 15,5%).

Και ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες διαδηλώνουμε με τον δικό μας ιδιαίτερο πορτογαλικό τρόπο…

Το 1990 διακήρυξε η Γερμανία μονομερώς ότι τα παλιά της χρέη είχαν λήξει. Οι Πορτογάλοι δεν αμφισβήτησαν αυτή την απόφαση. Το 2005 ξεπέρασε η Γερμανία το όριο του νέου χρέους και η Ε.Ε. παραιτήθηκε από σχετικές κυρώσεις. Οι Πορτογάλοι όχι απλώς ανέχθηκαν την απόφαση, αλλά την υποστήριξαν κιόλας. Μας ήταν ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσαμε να απαιτήσουμε από τον γερμανικό λαό να δουλέψει ακόμα περισσότερο, να πληρώσει περισσότερους φόρους ή να μειώσει μισθούς και συντάξεις.

Οι Πορτογάλοι έβλεπαν πάντα το εγχείρημα “Ευρώπη” σαν ένα εγχείρημα αλληλεγγύης.

Και είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Γερμανοί μοιράζονται την άποψή μας, ότι στην Ευρώπη έπεσε το Τείχος του Βερολίνου το 1989».

Αγγελος Σκορδάς

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντώνης Σαμαράς: Από φέρελπις ηγέτης, στην πολιτική κατάντια των «οφσόρ»

Η περήφανη άνοδος και ο ηθικός κατήφορος του ανθρώπου που πρωτοβγήκε βουλευτής πριν από 43 χρόνια και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πριν από 11...

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...

Ελάχιστη χαλάρωση φέρνουν οι γιορτές

Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των ΧριστουγέννωνΑπό ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο...

Νέο πογκρόμ μίσους από τον παράφρονα Ερντογάν

Ισόβια σε... 337 κατηγορουμένους για την απόπειρα πραξικοπήματοςΑκάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ των εχθρών του εντός Τουρκίας, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ...

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει ο δικηγόρος του Μαραντόνα! Ήταν αβοήθητος επί 12 ολόκληρες ώρες

Από τους Γιώργο Σηφάκη, Χάρη ΔάντσηΟ μεγάλος Ντιέγκο δεν είναι πια εδώ. Το «γιατί» και το «πώς» όμως «έφυγε» προχθές από τον πλανήτη όπου...