Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Το πρωί επιβεβαίωνε και το βράδυ ακύρωσε την εγκύκλιο για τη φορολόγηση ξένων επενδυτών

Απερίγραπτες στιγμές συνεχίζει να επιφυλάσσει το οικονομικό επιτελείο, βάζοντας αυτογκόλ που «δεν μπαίνουν». Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αφού το πρωί της περασμένης Πέμπτης επιβεβαίωσε πρώτα μια ανεφάρμοστη εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη για τη φορολόγηση των ξένων επενδυτών που έκαναν συναλλαγές επί ελληνικών ομολόγων την περίοδο 2012-2013, το βράδυ της ίδιας ημέρας ακύρωσε ολόκληρη την εγκύκλιο.

Η εγκύκλιος δημιούργησε σύγχυση στους ξένους επενδυτές γιατί κυκλοφόρησε ως πληροφορία η αναδρομική φορολόγηση των κερδών επί ομολόγων για τα έτη 2012 και 2013 (για το 2014 δεν ισχύει). Ετσι, με αφορμή και αυτό, αλλά και τη γενικότερη αστάθεια που δημιουργούν οι εκλογές, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν στα ύψη, σε ποσοστό 6,88% από 6,4% που ήταν στην αρχή της περασμένης εβδομάδας (τα ποσοστά αφορούν τις αποδόσεις των ομολόγων 10ετούς διάρκειας).

Δυστυχώς αυτή ήταν η κατάσταση που βίωσαν οι ξένοι επενδυτές. Το δυστύχημα είναι ότι τέτοιες και χειρότερες καταστάσεις βιώνουν όλοι οι Ελληνες φορολογούμενοι με τις συνεχείς γκάφες του οικονομικού επιτελείου, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.
Η εγκύκλιος που καταργήθηκε για τα ομόλογα ήταν ανεφάρμοστη ούτως ή άλλως. Προέβλεπε οι ξένοι επενδυτές που έβγαζαν κέρδη από συναλλαγές επί ελληνικών ομολόγων τα έτη 2012 και 2013 να τα δηλώσουν εντός 20 ημερών από την ημέρα έκδοσης της εγκυκλίου στην ελληνική Εϕορία για να πληρώσουν ϕόρο ή να απαλλαγούν από αυτόν (εάν και εφόσον οι χώρες από τις οποίες προέρχονται έχουν με την Ελλάδα συμφωνίες αποφυγής διπλής ϕορολογίας).

Ανεφάρμοστη

Η «δήλωση» τέτοιων συναλλαγών είναι, εάν όχι δύσκολη, απίθανη. Διότι το ελληνικό Δημόσιο δεν γνωρίζει ούτε θα μάθει ποιος έκανε συναλλαγές επί ελληνικών ομολόγων. Η αγορά ομολόγων είναι over the counter, δηλαδή οι συναλλαγές δεν καταγράϕονται σε κάποιο επίσημο ηλεκτρονικό σύστημα. Και είναι εξαιρετικά αμϕίβολο, εάν όχι απίθανο, ο συναλλασσόμενος να μάθει ποτέ ότι ο Χάρης Θεοχάρης εξέδωσε μια τέτοια εγκύκλιο, στην οποία οϕείλει να ανταποκριθεί.
Ομως η γκάφα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ήταν πολλαπλή. Πρώτον, γιατί άφησε να κυκλοφορεί μια ανεφάρμοστη εγκύκλιος. Δεύτερον, γιατί επιβεβαίωσε την ισχύ της. Τρίτον και χειρότερο, γιατί διέψευσε τον εαυτό του και μαζί το ελληνικό Δημόσιο, κλονίζοντας αυτό που η Ελλάδα προσπαθεί να χτίσει: εμπιστοσύνη.

Ο υπουργός Οικονομικών έπεσε στην παγίδα που έστησε άθελά του ο άσχετος περί τα φορολογικά και επενδυτικά Χάρης Θεοχάρης. Η γνώση αυτών των ανθρώπων για σοβαρά θέματα που άπτονται μιας σοβαρής οικονομικής πολιτικής είναι άγνωστη λέξη, αναϕέρουν παράγοντες της αγοράς. Η νέα γκάϕα του οικονομικού επιτελείου πλήγωσε αυτήν τη ϕορά τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος έχει και βλέψεις για διοικητής στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δυστυχώς, λένε στην αγορά, δεν ξέρει πώς λειτουργεί η αγορά ομολόγων και θέλει να κάνει και τον διοικητή της ΤτΕ που εποπτεύει την αγορά ομολόγων;

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ