Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Το προσκλητήριο του Τσίπρα φέρνει προ των πυλών του ΣΥΡΙΖΑ Κατσέλη, Βουδούρη, Τζάκρη, Παραστατίδη και Μουτσινά

«Στασίδι» στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν με νύχια και με δόντια να βρουν ορισμένα «ορφανά» του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ για μια μελλοντική συνεργασία «αγωνιούν» και κάποια στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. Το προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα μετά το πράσινο φως που έδωσε η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος άνοιξε την όρεξη αυτών που βρίσκονται στο περίμενε και διατηρούν εδώ και αρκετό καιρό διαύλους επικοινωνίας με την ηγεσία του κόμματος. Η εμπνεύστρια του «λεφτά υπάρχουν» και υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου Λούκα Κατσέλη εδώ και αρκετό διάστημα βρίσκεται στις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κοινωνική Συμφωνία που έχει ιδρύσει αναμένεται να… παρεισφρήσει το επόμενο διάστημα στην αξιωματική αντιπολίτευση ως συνεργαζόμενη κίνηση, επί της ουσίας δηλαδή ως τάση.

Το ίδιο συμβαίνει και με την Κοινωνία Πρώτα του Οδυσσέα Βουδούρη (που βέβαια στηρίχθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου), ενώ μαζί του συμπαρασύρει τον ανεξάρτητο βουλευτή Θοδωρή Παραστατίδη και τον Πάρι Μουτσινά. Η ομάδα των «τριών» ήδη από τις αρχές του χρόνου συνομιλεί κυρίως με τον στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα Νίκο Παππά, αλλά και με τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για τη συνεργασία τους. Εχουν άλλωστε υπάρξει κατά το παρελθόν αρκετές συναντήσεις με την ηγεσία του κόμματος, εντούτοις η εσωκομματική αντιπολίτευση κυρίως εμπόδιζε την είσοδό τους στο κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι τρεις αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Δηλαδή εν όψει των νομοσχεδίων στη Βουλή θα συνεργαστούν με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία θα αποτελέσουν κομμάτι αυτής. Ιδια περίπου είναι η περίπτωση της Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία συνομιλεί με τον κ. Παππά. Η παρουσία της προ ολίγων μηνών σε εκδήλωση στο «Ακροπόλ» για την υποψηφιότητα Τσίπρα στην Κομισιόν επιβεβαίωσε ουσιαστικά το φλερτ με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η περίπτωσή της θεωρείται δυσκολότερη από των τριών, καθώς έχει στιγματιστεί αρκετά από την υπερψήφιση των Μνημονίων αλλά και από το γενικότερο lifestyle της, το οποίο ορισμένοι στην Κουμουνδούρου κατακρίνουν. Διαφορετική είναι η περίπτωση του Μάρκου Μπόλαρη, του οποίου η ένταξη κολλάει στην Τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες. Ενώ και το Αριστερό Ρεύμα δεν επιθυμεί την παρουσία του, με δεδομένο ότι ήταν αντιμέτωπος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την προερχόμενη από τη μειοψηφία Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Ακόμη δύο στελέχη που μέχρι πρότινος ήταν στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν πολιτική στέγη στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Αυτά είναι η πρώην υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία αποχώρησε από τη Χαριλάου Τρικούπη τον Νοέμβριο του 2012, και η πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη. Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου εδώ και αρκετό διάστημα προσπαθεί να χτίσει γέφυρες, αρθρογραφώντας στην «Αυγή», ενώ, σύμφωνα με ορισμένους, βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον κ. Τσίπρα. Το γεγονός, όμως, ότι δεν είναι βουλευτής (οπότε δεν είναι αναγκαία η άμεση προσχώρησή της), επιτρέπει και στις δύο πλευρές να παρατείνουν το διάστημα… προσαρμογής. Στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου λέγεται, πάντως, ότι η πρώην υπουργός διατηρεί επαφές με αρκετά ηγετικά στελέχη. Από την άλλη, η κυρία Αποστολάκη ακόμη βρίσκεται στα πρώτα στάδια προσέγγισης και αναμένει την ευκαιρία της προκειμένου να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτός, όμως, που φιγουράρει ως συνεργάτης του κ. Τσίπρα (ταξίδεψε μαζί στη Ρωσία πριν από λίγους μήνες) είναι ο επικεφαλής της κίνησης Πράττω Νίκος Κοτζιάς. Η φυγή τού επίσης προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Γιώργου Αϋφαντή από διπλωματικός σύμβουλος άνοιξε τον δρόμο στον κ. Κότζια, ο οποίος ωστόσο δεν θα διστάσει να διαφοροποιηθεί σε ζητήματα που διαφωνεί. Η συνεργασία του με την ηγεσία δεν αποτελεί… θέσφατο, αφού μπορεί ανά πάσα στιγμή να ναυαγήσει.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος μέσω του νεοϊδρυθέντος κόμματός του (Σοσιαλιστικό Κόμμα) προσπαθεί να περάσει την πύλη της Κουμουνδούρου, αρχικά με τη μορφή της πολιτικής συνεργασίας. Οι προεκλογικές συνεντεύξεις του στον ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ Στο Κόκκινο έδωσαν το έναυσμα, το φλερτ οξύνθηκε και δεν αποκλείεται υπό προϋποθέσεις να μεταφραστεί σε γάμο. Κοντά στις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται και ακόμη ένα πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, o τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Χάρης Τσιόκας. Ο ίδιος διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Δημήτρη Ρέππα, (ο κ. Τσιόκας παλαιότερα θεωρούνταν «υπασπιστής» του), ο οποίος εδώ και αρκετό καιρό έχει ταχθεί υπέρ της σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρασκηνιακά, μάλιστα, λέγεται ότι ο πρώην υπουργός επιχειρεί να «πείσει» και άλλα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να τον… ακολουθήσουν.

Από την άλλη, οι παπανδρεϊκοί Μωραΐτης, Σαχινίδης, Τριαντάφυλλος κ.ά. δείχνουν να έχουν εγκαταλείψει προσωρινά την ιδέα για συμμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα. Αναζητούν σε… γεύματα μαζί με ορισμένους της ΔΗΜ.ΑΡ. τη δημιουργία μιας νέας Ελιάς, καθώς αντιλαμβάνονται τη χρονοβόρα διαδικασία ένταξής τους στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, κάποιοι εξ αυτών έχουν συχνές επαφές με μέλη της Σοσιαλιστικής Τάσης σε περίπτωση που τελικά δεν προχωρήσει η ιδέα του συνασπισμού με τα στελέχη που προέρχονται από την Αγίου Κωνσταντίνου. Την ίδια ώρα, στη ΔΗΜ.ΑΡ. δεν είναι λίγοι αυτοί που σπρώχνουν τον Φώτη Κουβέλη στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ. Μαρία Ρεπούση, Μαρία Γιαννακάκη, Θανάσης Οικονόμου, Γιάννης Πανούσης, Ασημίνα Ξυροτύρη, Νίκος Τσούκαλης αλλά και στελέχη της Αριστερής Προοπτικής (Σταύρος Λιβαδάς, Γιάννης Αντωνίου, Δώρα Τσικαρδάνη κ.ά.) κοιτούν προς τα… αριστερά, με την ηγετική ομάδα να επιμένει στην… αυτονομία. Οι ίδιοι δεν έχουν επαφές με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά επιθυμούν τη μετακόμιση, όχι ως μονάδες αλλά στο σύνολο. Αυτό τουλάχιστον αποτυπώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους.

Παζάρι με χρεοκοπημένους συνδικαλιστές

Με τελικό στόχο τη διαπραγμάτευση με την Κουμουνδούρου αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να ιδρυθεί νέα κίνηση, με αναφορές σε χρεοκοπημένα, από πολιτικής πλευράς, στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του συνδικαλισμού. Επικεφαλής της κίνησης τίθενται ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς, ενώ μαζί τους βρίσκονται ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, η Τάνια Καραγιάννη, στέλεχος της ΑΔΕΔΥ, και ο Τ. Κορμάς, συνδικαλιστής στον χώρο των γιατρών. Την ίδια ώρα οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και με στελέχη από τον δικηγορικό χώρο, τη ΓΣΕΕ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σημαντικές ομοσπονδίες, ενώ ήδη πάνω από 1.000 στελέχη σε όλη τη χώρα συντάσσονται με την κίνηση που αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα το ιδρυτικό της κείμενο εντός της εβδομάδας. Επί της ουσίας, τα εν λόγω στελέχη, βλέποντας την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει το συνδικαλιστικό κίνημα, προχωρούν στην ίδρυση της κίνησης προκειμένου να ενταχθούν ευκολότερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Εντούτοις συναντούν τις σφοδρές αντιδράσεις της μειοψηφίας, που ήδη έχει ιδρύσει το δικό της συνδικαλιστικό όργανο, και ως εκ τούτου, όπως σημειώνουν οι γνωρίζοντες, οι προσπάθειες του κ. Σπίρτζη είναι δύσκολο να πιάσουν τόπο.

Αλέξανδρος Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ