Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Το πρώτο «όχι» στα αναδρομικά των βουλευτών!

«Οχι» είπε, με μια πρώτη απόφασή του, το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας σε νυν και πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές, που διεκδικούν αναδρομικές διαφορές των αποδοχών τους, οι οποίες κατά μέσον όρο, αγγίζουν τα 250.000 ευρώ! Την ίδια στιγμή, από τους 150 και πλέον που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί τουλάχιστον 43.

Με την υπ’ αριθμόν 13/2012 απόφασή του απέρριψε την έφεση του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Ευγένιου Χαϊτίδη και δεν του αναγνώρισε το δικαίωμα να λάβει αναδρομικά το ποσό των 401.152,82 ευρώ, που διεκδικούσε από το Ελληνικό Δημόσιο, για διαφορές αποδοχών και χρηματική ικανοποίηση (10.000 ευρώ) για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί από τη μη καταβολή των προσαυξήσεων της βουλευτικής αποζημίωσής του.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών «η καταβαλλόμενη στους βουλευτές κατά μήνα αποζημίωση δεν έχει τα εννοιολογικά στοιχεία του μισθού, που αποτελεί χρηματική κατά κανόνα αντιπαροχή, καταβαλλόμενη στον εργαζόμενο για ορισμένη εργασία από το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που οφείλεται από την παροχή της, αλλά αποβλέπει στην κάλυψη των οικονομικών συνεπειών από την απομάκρυνση του βουλευτή από τον επαγγελματικό και βιοποριστικό γενικά έργο του και την αποκλειστική του απασχόληση με το λειτούργημά του».

Επιπλέον το Εφετείο έκρινε ότι η εφάπαξ έκτακτη παροχή που έλαβαν οι δικαστικοί λειτουργοί (2003-2007) είναι ανεξάρτητη και δεν συνδέεται με το μισθολόγιο των δικαστών, έτσι ώστε να μπορεί να τεθεί ζήτημα αναπροσαρμογή της βουλευτικής αποζημίωσης.

Πρωτόδικα, ο πρώην βουλευτής είχε δικαιωθεί μερικώς και του είχε επιδικαστεί το ποσό 202.496,18 ευρώ.

Οι παραιτήσεις

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των βουλευτών που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας την καταβολή αναδρομικών, μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί 43 από αυτούς. Οι 17 ανήκουν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και οι 24 στον χώρο της Ν.Δ.

Ειδικότερα, από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ παραιτήθηκαν οι Λ. Τζανής, Π. Βαρδίκος, Γ. Κατηφόρης, Μαρία Ματσούκα (ευρωβουλευτής), Αλ. Βούλγαρης, Μυρσίνη Ζορμπά (ευρωβουλευτής), Π. Τσερτικίδης, Β. Κοντογιαννόπουλος, Ελισάβετ Παπαζώη, Γ. Δρυς, Σ. Μανίκας, Α. Μπαλτάς, Δ. Κουλουριάνος, Γ. Κίρκος, Γ. Πασχαλίδης, Εμμ. Μαστοράκης (ευρωβουλευτής) και Χ. Θεοδώρου.

Από τη Ν.Δ. παραιτήθηκαν οι Μ. Λιάπης, Ι. Πλακιωτάκης, Γ. Μουτζουρίδης, Γ. Κωνσταντόπουλος, Θ. Σολδάτος, Α. Σταύρου, Κ. Τσιπλάκης, Α. Βαρίνος, Α. Κουτσούμπας, Γ. Καλατζής, Α. Φούσας, Ζωή Μακρή, Χρυσή Καρύδη, Π. Αλιβιζάτος, Ξ. Βεργίνης, Σ. Παπαδόπουλος, Γ. Μανώλης, Β. Κορκολόπουλος, Α. Λιάσκος, Μ. Μπεκίρης, Αθηνά Κόρκα – Κώνστα, Α. Μπέζας, Σ. Κελέτσης και Δ. Γαλαμάτης.

Από τον ΛΑΟΣ ο Α. Χρυσανθακόπουλος (από το 1996 έως το 2004 ήταν στο ΠΑΣΟΚ και από το 2009 στον ΛΑΟΣ), ενώ από το ΔΗΚΚΙ ο ευρωβουλευτής Ε. Μπακόπουλος, όπως και η χήρα και κόρη του Π. Κοτσώνη (Συνασπισμός και ΚΚΕ).

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ