Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Το (πρώτο) πακέτο στο φορολογικό

Νομιμοποίηση «μαύρων» καταθέσεων, πληρωμές με πλαστικό χρήμα και λοταρία, μεταξύ των μέτρων που συζητούνται

Ρυθμίσεις που θα προβλέπουν τη νομιμοποίηση μαύρου χρήματος έναντι φόρου, την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος αντί μετρητών στις συναλλαγές και κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο φορολογικό «πακέτο» που συζητήθηκε χθες στο Κυβερνητικό Συμβούλιο περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης, με τη δημιουργία ενός νέου, ανεξάρτητου φορέα, ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού. Βασικό ρόλο στο νέο όργανο θα παίζει ένα διοικητικό συμβούλιο εμπειρογνωμόνων.
  • Διατάξεις για την καταβολή κατ’ αποκοπήν φόρου, με τον οποίο θα νομιμοποιούνται οι καταθέσεις που δεν προέρχονται από δηλωμένο στην Εφορία εισόδημα. Ο συντελεστής του φόρου θα κυμαίνεται μεταξύ 15%-20%. Η νομιμοποίηση των καταθέσεων θα αφορά και ποσά που βρίσκονται στο εξωτερικό, χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση επαναπατρισμού τους.
  • Η υποχρεωτική χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας για τις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ, που θα πραγματοποιούνται στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου. Το μέτρο θα είναι πιλοτικό και μπορεί να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, με τον ορισμό όμως διαφορετικού ορίου συναλλαγών για τη χρήση πλαστικού χρήματος.
  • Θέσπιση κλήρωσης τυχερών αποδείξεων ως κίνητρο για να ζητούν οι φορολογούμενοι αποδείξεις στις συναλλαγές τους και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή του ΦΠΑ.
  • Επιστροφή φόρου στους φορολογουμένους από πληρωμή δαπανών μέσω χρεωστικών καρτών. Οι καταναλωτές θα κερδίζουν επιστροφή μετρητών, που θα υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των συναλλαγών με κάρτα. Το κέρδος θα πιστώνεται -ανά τακτά διαστήματα- αυτόματα στην κάρτα, ενώ το ποσοστό της επιστροφής θα εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία με τον οποίο θα γίνεται η συναλλαγή.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ