Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

Το σχέδιο για να πληρωθούν ομαλά τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Μια νέα διαφορετική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπου οι δόσεις θα έχουν επιτόκιο 1,5% και ο αριθμός τους θα εξαρτάται από τα περιουσιακά στοιχεία του φορολογουμένου, σχεδιάζει να παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών τον ερχόμενο Μάρτιο με στόχο να στριμώξει τα 2.500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις που χρωστούν στην Εφορία.

Η νέα ρύθμιση, που παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα η «κυριακάτικη δημοκρατία», θα είναι πιο «ευέλικτη» όσον αφορά τα ποσά που θα καταβάλλονται, ενώ ο αριθμός των δόσεων θα αποφασίζεται μόνο όταν ο φορολογούμενος εμφανίσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει ο ίδιος και η οικογένειά του. Επιπλέον θα υπάρχει και επιτόκιο υπερημερίας 1,5%, το οποίο θα βαρύνει τις δόσεις που θα διακανονίζονται.

Ο έφορος θα ζητεί από τους φορολογουμένους να παρουσιάζουν με κάθε λεπτομέρεια τα περιουσιακά τους στοιχεία και να προτείνουν ένα ποσό που μπορούν να πληρώνουν κάθε μήνα. Τον τελικό λόγο, όμως, για τον αριθμό των δόσεων και το ύψος της καθεμίας θα τον έχει ο έφορος, που θα εξετάζει κάθε περίπτωση οφειλέτη ξεχωριστά.

Για τις επιχειρήσεις θα λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία ισολογισμού, οι εκθέσεις ορκωτών, η μορφή της επιχείρησης αλλά και η εποχικότητα. Για παράδειγμα, κάποια τουριστική επιχείρηση θα μπορεί να απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής δόσεων την περίοδο που δεν παρουσιάζει δραστηριότητα και να καταβάλλει περισσότερες δόσεις μαζί όταν ο τζίρος αυξάνεται.

Ειδικότερα το σχέδιο για τη νέα ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών έχει ως εξής:

– Ο οφειλέτης θα πρέπει να παρουσιάσει ένα συνολικό πλάνο των εσόδων του, των περιουσιακών στοιχείων του αλλά και των πάγιων εξόδων του (π.χ., λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ενοίκιο, δόση στεγαστικού δανείου, δίδακτρα των παιδιών που σπουδάζουν κ.λπ.). Με τον τρόπο αυτό θα προσπαθεί να αποδείξει στον έφορο ότι το ποσό της δόσης που προτείνει είναι αυτό που πραγματικά μπορεί να πληρώνει, βάσει των εισοδημάτων και των δυνατοτήτων που έχει.

– Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταθέσουν ισολογισμούς και άλλα στοιχεία που δείχνουν τον τζίρο τους, τις χρηματοροές κ.ά. Τα στοιχεία αυτά θα επιτρέψουν στο Δημόσιο να γνωρίζει τι μπορεί να κατασχέσει εάν οι επαγγελματίες δεν καταβάλουν τις δόσεις τους.

– Παράλληλα με το ποσό της μηνιαίας καταβολής, θα αποφασίζεται και ο αριθμός των δόσεων. Η τρόικα απορρίπτει ως αναποτελεσματικές τις ως τώρα ρυθμίσεις, ακόμα και τη μόνιμη («πάγια») ρύθμιση με τις 48 δόσεις που εφαρμόζουν οι εφορίες. Θεωρεί αναχρονιστικό να ισχύει μια γενική «οριζόντια» ρύθμιση, με π.χ. 30, 60 δόσεις για όλους, αφού δεν έχουν όλοι τις ίδιες ανάγκες ή δυσκολίες. Θα πρέπει δηλαδή οι δόσεις να είναι συνάρτηση του τι μπορούν να πληρώσουν οι οφειλέτες στην Εφορία.

– Οι δόσεις που θα συμφωνηθούν θα επιβαρύνονται και με τόκο υπερημερίας, ως εκπρόθεσμες. Το επιτόκιο θα φτάνει στο 1,5% τον μήνα, περίπου όσο ίσχυε για την εκπρόθεσμη καταβολή των φόρων. Και έτσι όμως, αναλόγως του ποσού της οφειλής, η δόση θα επιβαρύνεται με κάποιο ποσό, ώστε ο οφειλέτης να πιέζεται για την ταχύτερη αποπληρωμή του χρέους του, όποτε του δοθεί ευκαιρία. Ομως για τα ταλαιπωρημένα νοικοκυριά αυτό το καπέλο στις δόσεις θα φέρει πρόσθετα εμπόδια στη ρύθμιση της οφειλής τους.

-Οποιος χάσει τη ρύθμιση, δεν θα έχει πια την ευκαιρία να υπαχθεί σε νέα! Θα ενεργοποιούνται από την επόμενη μέρα οι διαδικασίες κατάσχεσης κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων. Οι εμπνευστές του σχεδίου ισχυρίζονται ότι ο οφειλέτης δεν θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να μπει σε νέα ρύθμιση, αφού φάνηκε ασυνεπής σε διακανονισμό για τα ποσά πληρωμής που ο ίδιος δήλωσε ότι μπορεί να ανταποκριθεί. Μόνο αν καταβάλει επιτόπου όλο το ποσό που καθυστέρησε ή αν προβάλει εγκαίρως «προειδοποιημένη καθυστέρηση» επισκεπτόμενος την Εφορία, θα μπορεί να ανακόψει τον αποκλεισμό του.

Για τους ασυνεπείς

Από την πρώτη κιόλας μέρα της ένταξης κάποιου στη ρύθμιση οι εφορίες θα προετοιμάζονται με όλα τα μέσα για το ενδεχόμενο κατά το οποίο ο οφειλέτης θα φανεί ασυνεπής στη δέσμευσή του να πληρώσει όσα υπόσχεται. Με τη μη καταβολή δύο δόσεων ο φάκελός του με όλα τα περιουσιακά στοιχεία που θα έχει επικαλεστεί (εισοδήματα, περιουσία κ.λπ.) θα σταλεί στα τμήματα είσπραξης για να ληφθούν ενυπόθηκα μέτρα, δεσμεύσεις μεταβίβασης σε τρίτους κ.λπ. Η Εφορία θα γνωρίζει έτσι ανά πάσα στιγμή τι μπορεί αν εισπράξει από τον οφειλέτη την ημέρα που τυχόν καταστεί εκπρόθεσμος και ασυνεπής στην πληρωμή του.

Ειδική ρήτρα κατάσχεσης όμως θα προβλεφθεί και για όσους ζητήσουν ρύθμιση αποκρύπτοντας περιουσιακά και εισοδηματικά στοιχεία. Γι’ αυτούς δεν θα υπάρχει επιστροφή σε συμβιβασμό εάν τυχόν η Εφορία ανακαλύψει (έπειτα από διασταυρώσεις κ.λπ.) ότι απέκρυψαν περιουσία για να φανούν «φτωχοί» στα μάτια του εφόρου τους. Το μέτρο αυτό δεν φοβίζει προφανώς όσους δεν έχουν τίποτε να κρύψουν, θα αποθαρρύνει πιθανότατα όσους όμως είχαν… τον τρόπο τους, για να ζουν κρυφά από την Εφορία.

«Μαύρη τρύπα» και ειρωνείες από τρόικα

 

Σημειώνεται ότι παρά τις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών και τις επανειλημμένες ρυθμίσεις η δεξαμενή των ληξιπροθέσμων συνεχώς αυξάνεται, με την τρόικα να εξακολουθεί να βλέπει μάλλον ειρωνικά το ενδεχόμενο άντλησης εσόδων από την πηγή αυτή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ για φέτος έχει τεθεί στόχος για είσπραξη τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ από την τακτοποίηση των οφειλών αυτών, το ΔΝΤ σε έκθεσή του εκφράζει έντονη δυσπιστία για την επίτευξη του στόχου. Το μεγαλύτερο μέρος θεωρείται από το ΔΝΤ ανείσπρακτο και μόλις ένα 10%-20% μπορεί να εισρεύσει στα ταμεία του κράτους και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει συμπεριφορά ο ελεγκτικός μηχανισμός. Ενδεικτικό της εκτίμησης που έχει το Ταμείο για την αποδοτικότητα των φορολογικών Αρχών είναι το γεγονός ότι από τις 567 υποθέσεις μεγάλων οφειλετών που αντιπροσωπεύουν συνολικές οφειλές ύψους 13 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν μόλις 29.000.000 ευρώ!

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το αντεθνικό σχέδιο για τις αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις! «Αφοπλίζουν» νησιά και Έβρο!

Αποσύρουν τις μοίρες Πυροβολικού που ήταν εγκατεστημένες έως σήμερα σε πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και καταργούν την 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού «Σαραντάπορος», που...

Τορπίλη της Λιβύης στον «σουλτάνο»!

Στον αέρα το ψευδομνημόνιο μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών για καθορισμό ΑΟΖ με Ελλάδα και Μάλτα Ξαφνικό χαστούκι στον Ερντογάν από τους Λίβυους που...

Επιστολές οργής των παμμακεδονικών οργανώσεων στον Μητσοτάκη! «Πρόδωσες κι εσύ τη Μακεδονία»

Σοβαρό πολιτικό θέμα εντός της ΝΔ Επιστολές οργής, με σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, έστειλαν οι παμμακεδονικές οργανώσεις, με αφορμή τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη...

Αντεπίθεση του λιμενικού που έπιασε το «Noor 1», αλλα παραδόξως διώκεται

Ο λιμενικός Χριστοφορίδης ζητά εξαίρεση του στρατιωτικού δικαστή λόγω μεροληψίας στην προανακριτική έρευνα εναντίον του Από τη Μαρία Παναγιώτου Την εξαίρεση του στρατιωτικού δικαστή Α΄ Βασιλείου...