Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Το σχέδιο για τα χρέη των αγροτών

Πώς θα ρυθμίζονται οι οφειλές τους σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τα χωράφια τους Τι θα γίνει με τις καλλιέργειες όσων δεν ενταχθούν στον «εξωδικαστικό»

Η Θέση μας: Οι χαμένες θυσίες του ελληνικού λαού

Διαβάστε επίσης:

►Απίστευτος διασυρμός του Μαξίμου στην υπόθεση Γεωργίου

►Τα πρόστιμα για όσους «ξεχάσουν» τη δήλωση

►Σε «πόλεμο» πάλι Βερολίνο και Αγκυρα!

►Serial killer με… άδεια από το Δαφνί

►«Ρουκετοπόλεμος» Παππά – Τσακαλώτου

►Ανίκητο το χρέος: Πάνω από 310 δισ. ευρώ παρά τα επτά χρόνια Μνημονίων

►Ψήφος εμπιστοσύνης για Καμμένο στην εξεταστική

►Τα πρόστιμα για όσους «ξεχάσουν» τη δήλωση

Η εξωδικαστική ρύθμιση για τα χρέη των αγροτών

Σχέδιο Αποστόλου για να αποφευχθεί ο εκπλειστηριασμός υποθηκευμένης γης

Λύση και για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών προωθεί η κυβέρνηση με την ένταξή τους στο πλαίσιο της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών. Στόχος είναι οι αγρότες οφειλέτες να εντάξουν τις απαιτήσεις από το Δημόσιο, από ασφαλιστικά ταμεία και από πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων της ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση.

Βασική προϋπόθεση για να θεωρηθούν οι αγρότες ως φυσικά πρόσωπα επιλέξιμοι οφειλέτες στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης είναι να συντρέχει στο πρόσωπό τους η εμπορική δραστηριότητα.
Η ρύθμιση για τους αγρότες θα αφορά όλα τα «κόκκινα» δάνεια, συμπεριλαμβανομένων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, ακόμη και οφειλές από πιστωτικές κάρτες.

Παράλληλα οι αγρότες οφειλέτες θα μπορούν, εκτός των απαιτήσεων της ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση, να εντάξουν τις απαιτήσεις από το Δημόσιο και από ασφαλιστικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων της ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση. Για να θεωρηθεί επιλέξιμος οφειλέτης, θα πρέπει να έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε τουλάχιστον μία από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.

Διευθέτηση

Χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες, λέγοντας ότι σύντομα θα επιδιωχθεί η δυνατότητα διευθέτησης οφειλών των αγροτών, με τις ίδιες προϋποθέσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών για τους οφειλέτες αγρότες που δεν μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις αυτές (αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν εμπορική ιδιότητα).

Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, θα εξεταστεί και η νομική ρύθμιση του θέματος αλλά και ρύθμιση οφειλών δανείων που βρίσκονται υπό ειδική εκκαθάριση. Η λύση αυτή θα προβλέπει τη δυνατότητα παραχώρησης της χρήσης αγροτικής (όχι αστικής) περιουσίας στον ΟΔΙΑΓΕ (Οργανισμός Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών), για τον οποίο έρχεται νομοθετική ρύθμιση που θα εξειδικεύει τον ρόλο και τη δραστηριότητά του, προκειμένου να μην υπάρξουν πλειστηριασμοί.

Σε όσους ιδιοκτήτες μπορούν να αντεπεξέλθουν θα παραχωρηθεί η περιουσία ώστε να συνεχίσουν την εκμετάλλευσή της, ενώ, για όσους δεν μπορέσουν, θα αναζητηθεί η εκμετάλλευση από νέους αγρότες.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ