Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Το σχέδιο για την οριστική κατάργηση και του ΕΚΑΣ

Την κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), που χορηγείται σε περίπου 200.000 συνταξιούχους με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Στη θέση του προορίζεται να θεσπιστεί ένα άλλο επίδομα που θα απευθύνεται σε χαμηλοσυνταξιούχους και το οποίο θα προσφέρει ένα σταθερό ποσό, ως βοήθημα, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η ευρύτερη διαδικασία αναδιάρθρωσης και επανεξέτασης όλων των προνοιακών επιδομάτων. Οπως είχε γράψει και η «δημοκρατία» στις 17 Ιουλίου 2014, το νέο επίδομα θα χορηγείται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με στόχο να το λαμβάνουν όσοι συνταξιούχοι το έχουν πραγματικά ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση η κατάργηση του ΕΚΑΣ αναμένεται να αποφασιστεί οριστικά εντός του 2015, για να εφαρμοστεί από το 2016 και μετά. Ετσι, θα δοθεί ο χρόνος στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, που έχουν αναλάβει να επανεξετάσουν το σύνολο των προνοιακών επιδομάτων, να βρουν τον τρόπο να δημιουργήσουν ακόμα ένα επίδομα, που θα απευθύνεται σε συνταξιούχους με πολύ μικρή σύνταξη και ελάχιστα ή καθόλου περιουσιακά στοιχεία.
Σκοπός της ευρύτερης αναδιάρθρωσης των προνοιακών παροχών είναι να αποφεύγεται στο εξής η διασπάθιση κονδυλίων και να διατίθενται σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Ειδικά για το ΕΚΑΣ, το μοντέλο που έχει προταθεί από τους τεχνοκράτες της τρόικας και της Παγκόσμιας Τράπεζας, προς το υπουργείο Εργασίας, είναι να υιοθετηθεί ένα επίδομα στα πρότυπα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Ο λόγος για τον οποίο το ΕΚΑΣ βαίνει προς κατάργηση είναι ότι, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε το όριο ηλικίας για τη χορήγησή του, από 60 έτη που ήταν, έφτασε τα 65 έτη, από 1/1/2014 και μετά, εντούτοις παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη δαπάνη. Ειδικότερα, ενώ η πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό ήταν για ετήσια δαπάνη 516.000.000 ευρώ, το ΕΚΑΣ έχει κοστίσει στο οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 570.000.000 ευρώ. Ηδη έχει αποφασιστεί να δοθούν επιπλέον 150.000.000 ευρώ έως το τέλος του έτους για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος. Ο λόγος που αυξήθηκε η δαπάνη για το ΕΚΑΣ είναι η μείωση των συντάξεων, γεγονός που οδήγησε στο να προκύψουν και άλλοι δικαιούχοι, πέρα από τους ήδη υπάρχοντες.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ