Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020

Το σχέδιο – σοκ για τις καταργήσεις υπηρεσιών που αφήνει εκτός 250.000

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, όχι μόνο στον οικονομικό τομέα με το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο και την «εργασιακή εφεδρεία», αλλά και στη διοίκηση, οι οποίες δεν αποκλείεται να φέρουν χιλιάδες απολύσεις σε αυτό που ονομάζεται «στενός» δημόσιος τομέας, φαίνεται ότι έρχονται το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Ηδη με εγκύκλιό του πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας ζητάει από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, μέχρι τις 18 Νοεμβρίου, να του έχουν αποστείλει τα σχέδια των νομοθετικών ρυθμίσεων αναφορικά με τον περιορισμό των οργανικών μονάδων των δημόσιων υπηρεσιών (υπουργείων, γενικών και ειδικών γραμματειών και ΝΠΔΔ) κατά τουλάχιστον 30%.

Η αποστολή των ρυθμίσεων αυτών θεωρείται αναγκαία για να προχωρήσει άμεσα η αναδιάρθρωση του κράτους που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, τη συρρίκνωση κατά 30% των υπηρεσιακών μονάδων των υπουργείων. Συρρίκνωση η οποία, σχεδόν μετά βεβαιότητας, θα σημάνει και απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων (κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για 250.000), καθώς θα υπάρξουν καταργήσεις μονάδων, άρα και θέσεων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις και της τρόικας.

Ειδικότερα, το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει καταργήσεις και συγχωνεύσεις με στόχο την αναμόρφωση 20 «διακριτών ομάδων φορέων», στους οποίους περιλαμβάνονται όλα τα υπουργεία και τα εποπτευόμενα από αυτά νομικά πρόσωπα. Ακόμη περιλαμβάνει καταργήσεις ή συγχωνεύσεις οργανισμών και ΝΠΔΔ που εποπτεύονται από το κράτος, καταργήσεις ειδικών γραμματειών, επανακαθορισμό των οργανογραμμάτων περίπου 1.200 διευθύνσεων και αναμόρφωση χιλιάδων τμημάτων όλων των υπουργείων.

Οι υπάλληλοι που υπηρετούν στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς είτε θα μετατεθούν υποχρεωτικά σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου είτε θα τεθούν υπό καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας», στην περίπτωση που έχουν συνάψει συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, είτε θα ενταχθούν στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου ή μειωμένης εργασίας, με αντίστοιχη μείωση του μισθού τους, είτε θα τους χορηγηθούν άδειες άνευ αποδοχών για πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα στην επίσπευση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του «στενού» πυρήνα του κράτους, ύστερα από πιέσεις της τρόικας, ώστε να επιτευχθεί μείωση των δημόσιων δαπανών, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους βασικούς άξονες αυτών των αλλαγών περιλαμβάνονται η θέσπιση ξεχωριστών προϋπολογισμών σε κάθε υπουργείο, ρύθμιση που θα οδηγήσει και σε έλεγχο των δαπανών του κράτους, η εκπόνηση «περιγραμμάτων θέσεων εργασίας» σε κάθε φορέα του Δημοσίου, ώστε να πραγματοποιούνται προσλήψεις και τοποθετήσεις προσωπικού με νέα κριτήρια, καθώς και η αλλαγή της δομής και της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών ώστε να εκλείψουν οι αλληλοεπικαλύψεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ύψιστη τιμή για τη δημοκρατία η μήνυση που έκανε ο «σουλτάνος»

Πόνεσε το πρωτοσέλιδο που εξέφρασε όλους τους Ελληνες, και απαιτεί τώρα τη φυλάκιση  των υπευθύνων της εφημερίδας Λυσσασμένες είναι οι αντιδράσεις της Τουρκίας κατά της...

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αποθεώνουν τον (ελαφρύ) Δημήτρη Καιρίδη!

Ο «γαλάζιος» βουλευτής φέρεται ότι δήλωσε πως ενδεχόμενη προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα ζημιώσει την Ελλάδα Την αποθέωση γνωρίζει από τα μέσα ενημέρωσης...

Ικανοποίηση στο Πεντάγωνο μετά το πέρας της κοινής άσκησης «Stolen Cerberus» με τις ΗΠΑ

Ικανοποιημένο δηλώνει το Πεντάγωνο από την άσκηση στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ «Stolen Cerberus». Η άσκηση, η οποία εκτελείται σε ετήσια βάση στο πλαίσιο...

ΕΝΦΙΑ: Τα «θαλάσσωσαν» και πάει για παράταση η 1η δόση

Λόγω της μεταβολής των αντικειμενικών σε 14 περιοχές δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη στο TAXISnet τα φετινά ειδοποιητήρια Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην...

Μόνο δύο δράσεις για ιδιώτες από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το νέο «Εξοικονομώ» και η ηλεκτροκίνηση αφορούν τα νοικοκυριά, οι υπόλοιπες είναι για τις επιχειρήσεις Δράσεις σχεδιασμένες ως επί το πλείστον για τις επιχειρήσεις περιλαμβάνουν...