Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Το σχέδιο της ανασύνταξης του ΕΟΠΥΥ!

Μηδαμινές θα είναι οι χρεώσεις στα πενταψήφια νούμερα των τηλεφωνικών ραντεβού για τον ΕΟΠΥΥ τις επόμενες ημέρες, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν είναι ικανοποιημένη με τα τιμολόγια των ιδιωτικών εταιριών που ανέλαβαν την υπηρεσία του πρώην 184. «Τα πενταψήφια νούμερα είναι απαράδεκτα και αίρω την πολιτική μου στήριξη σ΄ αυτούς τους διαγωνισμούς. Εχω ζητήσει να βρεθεί νομικός τρόπος για να μην επιβαρύνονται έτσι οι πολίτες. Ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι οργανισμός που μπορεί να παίζει και να βγάζει κάθε εταιρία χρήματα πάνω στην πλάτη του».

Τα παραπάνω τόνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, κατά την παρουσίαση του σχεδίου ανασυγκρότησης του ΕΟΠΥΥ. Ο κ. Σαλμάς άφησε ανοιχτό μάλιστα το ενδεχόμενο να αναλάβει τα τηλεφωνικά ραντεβού (των οποίων η χρέωση για τους ασφαλισμένους σήμερα μπορεί να φθάσει και τα δύο ευρώ) ο ίδιος ο οργανισμός.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Σαλμάς, από την 1η Μαρτίου ο ΕΟΠΥΥ δεν θα πληρώνει τα υλικά που δεν είναι πιστοποιημένα με την ταινία γνησιότητας (barcode). «Το πάρτι με τα υλικά τελείωσε. Τελεία και παύλα. Κάθε υλικό θα είναι πιστοποιημένο με barcode» τόνισε με νόημα ο αναπληρωτής υπουργός.

Παράλληλα, ξεκινάει άμεσα και η αξιολόγηση όλων των συμβεβλημένων παρόχων υγείας, ούτως ώστε ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει ανάλογα για τις προσφερόμενες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του. «Προχωράμε στην αξιολόγηση των διαγνωστικών κέντρων, ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων. Τελείωσε τα Ταμεία να πληρώνουν όλα σε όλους χωρίς αξιολόγηση. Η αξιολόγηση θα γίνεται σε επίπεδο γιατρών, ιατρικού εξοπλισμού, ακόμη και ιατρικών σφαλμάτων» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Αυτό που θα προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες θα αποζημιώνεται διαφορετικά από εκείνο που προσφέρει υπηρεσίες του 1960 και 1970. Δεν γίνεται να δίνουμε 200-300 ευρώ για μια μαγνητική από ένα μηχάνημα απαρχαιωμένο και να δίνουμε τα ίδια χρήματα για για ένα άλλο μηχάνημα, σύγχρονο».

Στο σχέδιο ανασυγκρότησης του φορέα συμπεριλαμβάνεται ακόμη και η ένταξη όλων των υπαλλήλων αλλά και της περιουσίας (κινητή και ακίνητη, ομόλογα κ.λπ.) των 11 κλάδων Υγείας που συγχωνεύτηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του φορέα κ. Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία που ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ είναι περίπου 12.000 και από αυτούς μόνο οι 1.000 είναι διοικητικό προσωπικό. «Δεν μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να έχει όλες τις υποχρεώσεις των Ταμείων και να μην έχει προσωπικό» σημείωσε ο κ. Σαλμάς.

Επιπλέον, δημιουργείται ένα ενιαίο ηλεκτρονικό μητρώο όλων των ασφαλισμένων με βάση το ΑΜΚΑ τους στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφαλιστής (ΗΔΙΚΑ), ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει απογραφή και των έμμεσων μελών των ασφαλισμένων (παιδιά, σύζυγοι κ.λπ.), ώστε να «ξέρει» ο οργανισμός πόσους ασφαλισμένους εξυπηρετεί. «Ο καθένας προσωπικά να δώσει την ψυχή του» σημείωσε ο κ. Σαλμάς, τονίζοντας ότι στο τέλος του 2013 ο ΕΟΠΥΥ θα είναι πρότυπο οργανισμού και αξιοζήλευτος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ