Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Το σχέδιο της Αστυνομίας που «άναψε» φωτιές στην Αθήνα!

«Η Βουλή να σωθεί και η Αθήνα… ας καεί»! Σε αυτές τις εννέα λέξεις θα μπορούσε να συμπτυχθεί ολόκληρος ο σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ταραχών στο κέντρο της πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια της μεγαλειώδους κινητοποίησης της περασμένης Κυριακής. Ετσι, πέρα από την παραδοχή (διά στόματος, μάλιστα, του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου Νίκου Παπαγιαννόπουλου) ότι η ΕΥΠ, η Αντιτρομοκρατική και η καθ’ ύλην αρμόδια Κρατική Ασφάλεια δεν είχαν την παραμικρή πληροφόρηση για τις προθέσεις των κουκουλοφόρων, συνεχώς έρχονται στη δημοσιότητα λεπτομέρειες από τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., που αποδεικνύουν το προφανές: ότι πρώτος και κύριος στόχος ήταν η φύλαξη της Βουλής.

Ενδεικτικό του… σχεδιασμού αποτροπής επεισοδίων και ταραχών είναι ότι την ώρα που η Αθήνα είχε παραδοθεί στις φλόγες και σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν σχεδόν σε κάθε στενό του ιστορικού κέντρου, αρκετές διμοιρίες των ΜΑΤ (πέντε, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες) βρίσκονταν επί της ουσίας ανενεργές μέσα στον Εθνικό Κήπο, στην πίσω πλευρά δηλαδή του Κοινοβουλίου, υπό τον φόβο της περικύκλωσής του από τους εξαγριωμένους διαδηλωτές! Οι συγκεκριμένες διμοιρίες βρίσκονταν τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο μακριά από τις εστίες της έντασης και μάλιστα σε ένα χρονικό σημείο όπου τίποτα δεν προμήνυε ότι οι διαδηλωτές θα φτάσουν μέχρι εκεί και αυτό γιατί το ενδιαφέρον είχε μετατοπιστεί στη Σταδίου, στην Πανεπιστημίου και στο Μοναστηράκι! Επιπλέον, ο «Αίας», το υπερσύγχρονο τεθωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού, που είχε αγοραστεί από το Ισραήλ και κόστισε στον ελληνικό λαό περίπου 400.000 ευρώ, βρισκόταν… παρκαρισμένος στην Ηρώδου του Αττικού, σε κοντινή απόσταση από το Μέγαρο Μαξίμου, προφανώς για να αποτρέψει κάποια απόπειρα κατάληψης!

Την ίδια ώρα, μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων, οι άνδρες των ΜΑΤ που συμμετείχαν στα μέτρα τάξης την Κυριακή (τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια) μιλούν για καταστρατήγηση του ωραρίου τους κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Σύμφωνα τόσο με την Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής όσο και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, πολλοί από τους υπηρετούντες δεν είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν έστω και τρεις ώρες μετά τις «μάχες» της Κυριακής, αφού στη συνέχεια καλούνταν να αναλάβουν υπηρεσία για τη Δευτέρα. Η ΕΑΥΑ, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι θα καταγγείλει την παραβίαση του ωραρίου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα και θα ζητήσει παρέμβασή της σύμφωνα με τον νόμο.

Νίκος Δεμισιώτης


Πινγκ-πονγκ ευθυνών μεταξύ πρύτανη και εισαγγελικών αρχών της χλωρας για την κατάληψη της Νομικής Σχολής

Στη γραφειοκρατία και την αργία του Σαββατοκύριακου… «χάθηκαν» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και οι εισαγγελικές αρχές της χώρας για την κατάληψη της Νομικής Σχολής, η οποία είχε ξεκινήσει από την Πέμπτη και, όπως φαίνεται, λειτούργησε ως ορμητήριο των καταστροφέων στα πρωτοφανή επεισόδια της Αθήνας την Κυριακή. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, η κοινοποίηση των εγγράφων του κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα οποία απευθύνονταν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έφτασαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το μεσημέρι της Δευτέρας και φέρουν αριθμούς πρωτοκόλλου του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της ίδιας ημέρας. Σημειώνει, ακόμη, ότι στο έγγραφο του κ. Πελεγρίνη αναφερόταν ότι δεν προκύπτει ότι διαπράττονται καταστροφές στην περιουσία του πανεπιστημίου.

Εντελώς διαφορετικά ως προς την ημερομηνία που εστάλη το έγγραφο παρουσιάζει τα γεγονότα η διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς τονίζει ότι οι εκκλήσεις του προς τις αρμόδιες αρχές έγιναν κλιμακωτά από την Πέμπτη. Συγκεκριμένα, ο κ. Πελεγρίνης σημείωσε χθες ότι την Παρασκευή το απόγευμα έστειλε τα έγγραφα με τα οποία γνωστοποιούσε την κατάληψη στη Νομική στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με υπάλληλο του πανεπιστημίου, αλλά δεν βρέθηκε κάποιος να τα παραλάβει και για τον λόγο αυτόν ο Τέντες τα πήρε τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου

Το Σάββατο, τόνισε ο πρύτανης, απευθύνθηκε στην Εισαγγελεία Πρωτοδικών και στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, ζητώντας να διασφαλιστεί το ιστορικό κτίριο της Νομικής Σχολής επί της οδού Πανεπιστημίου, με τρία έγγραφα που τους απέστειλε. «Η Αστυνομία περίμενε από εμένα να της πω τι γινόταν στη Νομική;» σημείωσε ο πρύτανης, προσθέτοντας: «Είχε βουίξει ο κόσμος και επέδειξαν αδιαφορία, πλήρη αδιαφορία. Εγώ ενημέρωσα, εγκαίρως».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σάββατο «έφυγε» από το Πανεπιστήμιο Αθηνών φαξ προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για την κατάληψη της Νομικής. Ωστόσο, η Εισαγγελία ήταν κλειστή λόγω της αργίας. Την Κυριακή υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κοσμήτορα της Νομικής Σχολής Μιχάλη Τσινισιζέλη με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου, την οποία ενημέρωσε ότι έχουν μαζευτεί πολλά άτομα στη σχολή. Η κυρία Ράικου τον κάλεσε να αποστείλει σχετικό έγγραφο στη ΓΑΔΑ. Τη Δευτέρα, η κυρία Ράικου πήρε στα χέρια της την επιστολή του πρύτανη και διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία ανέθεσε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών.

Εν τω μεταξύ, η κυρία Ράικου χθες διέταξε και τέσσερις προκαταρκτικές εξετάσεις για τα επεισόδια της Κυριακής. Αφορούν την εκτεταμένη χρήση χημικών, τις συνθήκες τραυματισμού των Μανόλη Γλέζου και Μίκη Θεοδωράκη, τις καταγγελίες καταστηματαρχών ότι κάποιοι τους ζήτησαν χρήματα για να μην τους κάψουν και για τους βανδαλισμούς στην Αθήνα (λεηλασίες καταστημάτων, πυρπολήσεις κτιρίων και καταστροφές δημόσιας περιουσίας). Την ίδια στιγμή, η υπουργός Παιδείας ζήτησε με επιστολή της προς τον κ. Πελεγρίνη να ενημερωθεί εγγράφως για τις ενέργειες στις οποίες προέβη η διοίκηση του πανεπιστημίου, για να προστατευτεί η Νομική Σχολή, αλλά και έκθεση εμπειρογνώμων για το μέγεθος και το κόστος των ζημιών.

Οι συλληφθέντες στον εισαγγελέα, ο δήμαρχος Καμίνης στις Βρυξέλες

«Απών» δήλωσε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, στη δίκη των 24 κατηγορουμένων για την κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου στην πλατεία Κοτζιά, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Οπως ενημέρωσε με επιστολή του το δικαστήριο, βρίσκεται από τη Δευτέρα (μία ημέρα μετά τις απίστευτες καταστροφές) σε προγραμματισμένο ταξίδι στις Βρυξέλλες. Σε κάθε περίπτωση η δίκη λόγω της αποχής των δικηγόρων αναβλήθηκε για τις 23 Φεβρουαρίου και οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Χθες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα συνολικά 39 άτομα από τους συλληφθέντες των επεισοδίων. Τα τέσσερα εξ αυτών παραπέμφθηκαν σε ανακριτή για τα αδικήματα της απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης σε αστυνομικούς, της έκρηξης, της προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών βομβών, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του κουκουλονόμου και της αντίστασης κατά της αρχής. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, της αντίστασης, της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε αστυνομικούς, της κλοπής, της απείθειας και της παράνομης οπλοφορίας.

Βάσω Παλαιού


Πιο μεγάλες οι ζημιές από τον άγριο Δεκέμβρη

«Είναι σαν να έχεις πόλεμο. Και να χάνεις, τετράγωνο τετράγωνο, την πόλη» ανέφερε, σχολιάζοντας τους βανδαλισμούς στο κέντρο της Αθήνας, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς, δύο εικοσιτετράωρα μετά τη μεγάλη καταστροφή που άφησε καμμένη γη το κέντρο της πρωτεύουσας. «Εχουμε ζημιές που δεν είχαμε ποτέ πριν. Ούτε τον Δεκέμβριο του 2008 δεν είχαν ξεπατώσει φανάρια. Τώρα, το έκαναν. Εχουν ξεκολλήσει ολόκληρα ΚΑΦΑΟ της ΔΕΗ και του δημοτικού φωτισμού, από τα οποία έχουν απομείνει μόνο καλώδια. Δεν μας είχαν ξεκολλήσει ποτέ κάγκελα από τα πεζοδρόμια. Κι όμως, αυτή τη φορά τα ξεκόλλησαν, όπως και κολονάκια από τους δρόμους» λέει ο κ. Βαρελάς, που επισημαίνει ότι θα χρειαστούν μέρες για να γίνει ολοκληρωμένη αποτίμηση του ύψους των ζημιών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κόστος αποκατάστασης των καταστροφών αναμένεται να ξεπεράσει το 1.000.000 ευρώ.

Οπως ανέφερε σχετικά ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, η πιο αποκαρδιωτική εικόνα παρουσιάζεται ανάμεσα στις οδούς Αιόλου και Αθηνάς, ευθεία κάτω από τη μητρόπολη. «Στο μικρό αυτό κομματάκι υπήρχαν 20 μικρά μαγαζιά, που λειτουργούσαν όλα. Τα επτά είναι πλέον κατεστραμμένα. Χθες το πρωί είδα εργαζομένους που πιθανώς μέχρι τότε ζούσαν με την αγωνία πόσο θα πέσει ο μισθός τους και που ξαφνικά συνειδητοποίησαν ότι πλέον είναι άνεργοι. Τα βλέμματά τους ήταν απελπισμένα. Η καταστροφή σε αυτά τα μαγαζιά είναι ολοσχερής» σημείωσε

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος ενημέρωσε χθες το υπουργικό συμβούλιο για την απόφαση του ΥΠΠΟΤ να χρηματοδοτήσει τη μελέτη και την αποκατάσταση των ζημιών στο διατηρητέο κτίριο που στεγάζει τους ιστορικούς κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων».


Συγκρούσεις και κυνηγητό βουλευτών στην περιφέρεια που βράζει

Σε πλήρη αναβρασμό εξακολουθεί να βρίσκεται η ελληνική περιφέρεια, με τους πολίτες να αντιδρούν στα σκληρά μέτρα που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση. Συγκρούσεις με την Αστυνομία, καταλήψεις δημόσιων διοικητικών κτιρίων, «κυνηγητό» πολιτικών προσώπων και επιθέσεις σε τράπεζες και καταστήματα σημειώθηκαν και χθες σε αρκετές περιοχές, όπως στο Αγρίνιο, στην Πάτρα και την Κρήτη.

Στο Αγρίνιο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, στην πλατεία Δημάδη, άρχισαν να συγκεντρώνονται «Αγανακτισμένοι» με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για τα νέα μέτρα. Ανάμεσά τους βρέθηκαν ωστόσο και κάποιοι πιο… θερμόαιμοι, οι οποίοι επιτέθηκαν και προξένησαν εκτεταμένες φθορές σε προσόψεις δύο τραπεζών και σε υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. Οι ίδιοι, κατά πληροφορίες, νεαροί έσπασαν παράλληλα τα τζάμια ενός περιπολικού της Αστυνομίας και ενός ημιφορτηγού των ΕΛ.ΤΑ., ενώ στη συνέχεια επιτέθηκαν στα γραφεία του ΛΑΟΣ στην πλατεία Δημοκρατίας (σ.σ.: καταγράφηκαν μεγάλες ζημιές) και σε ένα ενεχυροδανειστήριο. Ακολούθησαν ανταλλαγές μολότοφ και δακρυγόνων με τα ΜΑΤ και τα επεισόδια έληξαν γύρω στις 3 τα ξημερώματα.

Το βράδυ της Δευτέρας πορεία στην πόλη έκαναν και αγανακτισμένοι πολίτες της Πάτρας. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ομάδα ατόμων προκάλεσε εκτεταμένες φθορές στο γραφείο του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Κώστα Σπηλιόπουλου, ενώ ακολούθησε έφοδος σε γνωστό ξενοδοχείο. Εκεί βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση της πολιτεύτριας της Ν.Δ. Πηνελόπης Παναγιωτοπούλου, παρουσία του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος αποδοκιμάστηκε.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου τη σκυτάλη των αντιδράσεων πήραν οι μαθητές. Η ένταση ξεκίνησε κατά τη διάρκεια πορείας που πραγματοποίησαν 600 μαθητές (σ.σ.: τέσσερα σχολεία είναι ήδη υπό κατάληψη), οι οποίοι συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις και πέταξαν πέτρες, αβγά και μπογιές σε τράπεζες και στα κτίρια της Περιφέρειας Κρήτης, στο δημαρχείο και στο δικαστικό μέγαρο. Επιπρόσθετα, στην Κρήτη, οι καταλήψεις στην Αντιπεριφέρεια Χανίων και στο δημαρχείο Ρεθύμνου συνεχίστηκαν χθες για τέταρτη και πέμπτη μέρα, αντίστοιχα. Στην Αλεξανδρούπολη, τέλος, ακτιβιστές «στόλισαν» τα δέντρα με κρεμάλες και προειδοποιητικό πανό για τους βουλευτές που είπαν «ναι» στο νέο Μνημόνιο.

Κώστας Καντούνης

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ