Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Το ΣΔΟΕ ανοίγει 350 λογαριασμούς

Απλετο φως σε 350 τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων στην Κεντρική Μακεδονία επιχειρεί να ρίξει το ΣΔΟΕ, έπειτα από υποψίες για αναντιστοιχίες ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και το επίπεδο διαβίωσης και δράσης. Η διαδικασία ανοίγματος των λογαριασμών ξεκίνησε από το 2011, ενώ συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Οπως σημείωσε μάλιστα ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Μαυρίδης στο περιθώριο χθεσινής σύσκεψης για τα προβλήματα της πόλης, «μόνο σήμερα (sic χθες) υπέγραψα για τα ανοίγματα πέντε λογαριασμών». Μέχρι στιγμής σε 10 περιπτώσεις λογαριασμών -οι οποίοι έχουν ανοίξει, έχουν ελεγχθεί και αφορούν στο σύνολό τους φυσικά πρόσωπα- διαπιστώθηκαν αναντιστοιχίες με τα εισοδήματα. Ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στην περίπτωση γιατρού για τον οποίο προέκυψε τα τελευταία έξι επτά χρόνια διαφορά 2.000.000 ευρώ, αλλά και ενός εισαγωγέα με αποκλίσεις 5.000.000 ευρώ την τελευταία πενταετία.

Την ίδια στιγμή, στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται η δράση Βουλγάρου που έχει ιδρύσει μονοπρόσωπη ΕΠΕ με έδρα τη Θεσσαλονίκη και έναν νοικιασμένο χώρο, ο οποίος κάνει εισαγωγές ρούχων, ειδών υγιεινής και πλακιδίων. Αν και πληρώνει δασμούς για τις εισαγωγές, ελέγχεται εδώ και λίγο καιρό ο προορισμός των εμπορευμάτων αυτών. Ηδη έχουν εισαχθεί τέσσερα πέντε φορτία μέσω του λιμανιού Θεσσαλονίκης και 65 από τον Πειραιά. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, οι τελωνειακές αρχές βρήκαν ύποπτη τη συμπεριφορά του Βουλγάρου και μέσα από τη συνεργασία με το ΣΔΟΕ ξεκίνησε η έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αναφερόμενος στη μάστιγα του παραεμπορίου, ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι τα τελωνεία δεν είναι δυνατό να ελέγχουν όλα τα κοντέινερ ή όλα τα φορτηγά, ενώ εξήγησε ότι συνήθως τα νόμιμα εμπορεύματα βρίσκονται στο πίσω μέρος και τα παράνομα στο πρόσθιο τμήμα των οχημάτων ή των κοντέινερ.

Κατά τον ίδιο, οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για την πάταξη του παραεμπορίου, καθώς, πέρα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, πλήττονται άμεσα και τα δημόσια έσοδα. Το ύψος του παραεμπορίου στη χώρα -παραποιημένα προϊόντα και χαμηλού κόστους είδη που πωλούνται παράνομα- εκτιμάται σε περίπου 20.000.000.000 ευρώ. Τα προϊόντα έρχονται από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, αλλά και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Βουλγαρία και η Ιταλία. «Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε το φαινόμενο, τα συμφέροντα είναι μεγάλα, αλλά είναι επιτυχία να το περιορίσουμε. Υπάρχουν ήδη αρκετές επιτυχίες» σημείωσε, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και μάλιστα με εντατικό ρυθμό.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ