Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Το σταυρόλεξο με το ΤΑΙΠΕΔ και τα… έσοδα των 50 δισ.€

Διαφωνίες με τους δανειστές για το ποιος θα έχει την ευθύνη των ιδιωτικοποιήσεων

Δύο διαφορετικές απόψεις επικρατούν στην κυβέρνηση για το νέο ταμείο εγγυοδοσίας των 50 δισ. ευρώ. Ενώ οι δανειστές θεωρούν ότι το νέο Ταμείο πρέπει να αποτελεί μετεξέλιξη του σημερινού Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη διαφωνούν και προτείνουν τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού. Το θέμα συζητήθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με το κλιμάκιο των δανειστών. Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφωνίες με τους δανειστές στο συγκεκριμένο θέμα.

 «Σκάνδαλα»

Οσοι προκρίνουν τη λύση του νέου Ταμείου επισημαίνουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει συνδεθεί με το «ξεπούλημα» περιουσιακών στοιχείων και με «σκάνδαλα» σε αρκετούς από τους διαγωνισμούς που προώθησε. Γι’ αυτό θεωρούν ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο Ταμείο «από το μηδέν», στο οποίο θα ενταχθεί η περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ και σταδιακά τα υπόλοιπα ακίνητα ή μετοχές (π.χ. των τραπεζών), ώστε το ενεργητικό του να φτάσει τα 50 δισ. που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές.

Προτείνουν, δηλαδή, ένα νέο Ταμείο, με άλλη ονομασία, το οποίο δεν θα συνδέεται με το «ξεπούλημα», αλλά και με άντληση κεφαλαίων για επενδύσεις (κάτι που προβλέπεται από τη συμφωνία) ή στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης (κάτι που θα ήθελαν ορισμένοι στην κυβέρνηση). Στην ουσία ζητούν ένα «Ταμείο Γενεών», που δεν θα επικεντρώνεται μόνο στην πώληση κρατικής περιουσίας για αποπληρωμή του χρέους, αλλά και στις επενδύσεις ή (σε δεύτερο χρόνο) στην αιμοδοσία των ασφαλιστικών ταμείων. Σ’ αυτό το Ταμείο θα περάσουν και οι μετοχές των τραπεζών, όπως πάλι προβλέπεται από τη συμφωνία, ώστε να επιστρέψουν μελλοντικά στον ιδιωτικό τομέα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών και άλλα κυβερνητικά στελέχη προκρίνουν τη λύση της «αναβάθμισης» του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να αυξηθεί η εποπτεία και να ενισχυθούν οι δομές του για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο, το ΤΑΙΠΕΔ θα αποκτήσει την ψιλή κυριότητα των τραπεζικών μετοχών, με την εποπτεία να παραμένει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Πάλι κόντρα Ζωής με Παππά για το ΕΣΡ

Δίχως ουσιαστική απόφαση, αλλά με τη νέα κόντρα Ζ. Κωνσταντοπούλου και Ν. Παππά να κυριαρχεί, ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη φάση της Διάσκεψης των Προέδρων για την εκλογή νέων μελών του ΕΣΡ. Η διαφωνία του υπουργού και της προέδρου της Βουλής κορυφώθηκε, όταν η κυρία Κωνσταντοπούλου ζήτησε την παραμονή των τεσσάρων μελών (μεταξύ των οποίων και η μητέρα της) με την παράλληλη πλήρωση των υπόλοιπων τριών κενών θέσεων.

Από την άλλη, ο υπουργός Επικρατείας πρότεινε την εξαρχής πλήρωση του Δ.Σ., για να φουντώσει η «φωτιά». Ο Ν. Κακλαμάνης, για να εκτονώσει την κατάσταση, ζήτησε να υπάρξει τεκμηρίωση των δύο θέσεων, πρόταση που έγινε δεκτή. Με άλλα λόγια, θα γνωμοδοτήσουν τόσο το ΝΣΚ όσο και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για να ληφθεί η τελική απόφαση. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο Νίκος Φίλης θα αναλάβει να συγκεντρώσει ονόματα από όλα τα κόμματα, προκειμένου να υπάρξει κοινή συνισταμένη, καθώς χρειάζεται έγκριση από τα 4/5 της διάσκεψης. 

Μελετούν και αλλαγή εκλογικού νόμου

«Τα πρώτα κεφάλαια της συμφωνίας θα αρχίσουν να γράφονται από σήμερα» υποστηρίζει η κυβέρνηση, διά στόματος της εκπροσώπου της Ολγας Γεροβασίλη, δίνοντας το μέτρο της αισιοδοξίας του Μαξίμου για το αίσιο τέλος -αυτή τη φορά- της διαπραγμάτευσης.
Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι πολλά από τα ζητήματα που μπήκαν στις συζητήσεις με το κουαρτέτο των δανειστών είναι γνωστά και επεξεργασμένα από την προηγούμενη φάση της διαπραγμάτευσης, οπότε «όλες οι πλευρές ήξεραν τα όρια και κατέληξαν αμέσως στις τεχνικές λεπτομέρειες». Για άλλα θέματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις ή το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, παραδέχονται ότι υπάρχουν δυσκολίες που θα τα κρατήσουν ανοιχτά και τις επόμενες «ώρες».

Δεν κρύβουν τον φόβο τους, πάντως, για πιέσεις της τελευταίας στιγμής, τις οποίες αποδίδουν σε δύο λόγους: Ο πρώτος σχετίζεται με την απειλή για Grexit, που παραμένει στο τραπέζι από το «κέντρο Σόιμπλε» (για να «συνετιστούν» οι απείθαρχοι του Νότου ή να προωθηθούν σχέδια που αφορούν τη σχέση ευρώ – εξαγωγικού εμπορίου), ενώ ο δεύτερος πηγάζει από επιθυμίες εγχώριων κύκλων, που μεταφέρονται στην κυβέρνηση… μέσω δανειστών. «Το έργο είναι γνωστό, αλλά πλέον ξέρουμε πώς παίζεται και μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε» αναφέρει καλά ενημερωμένο στέλεχος της κυβέρνησης. Επ΄ αυτού η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ότι «θα γίνεται μία διαρκής μάχη μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας», για να συμπληρώσει με νόημα: «Στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, που, σε συνεργασία με εγχώριους κύκλους, θέλουν την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Το Μαξίμου, πάντως, προβάλλει με ιδιαίτερη έμφαση το θετικό κλίμα που μεταφέρεται από την Κομισιόν και από τη γαλλική πλευρά, δηλαδή από τους «αρωγούς της Αθήνας σ΄ αυτήν την προσπάθεια».

Μαρίνα Μάνη

Λαφαζάνης: Να αποτρέψουμε το Μνημόνιο 3

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σήκωσε το γάντι που είχε ρίξει ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρώντας να μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης το θέμα της ψήφισης του Μνημονίου 3. Με δηλώσεις του στον Real FM όχι μόνο δεν έδειξε ενδιαφέρον να μπει η Πλατφόρμα εκ νέου στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση εκλογών, αλλά κάλεσε και τους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματος να αγωνιστούν «μέχρι την ύστατη στιγμή» για να μην υπογράψει η κυβέρνηση τρίτο Μνημόνιο!

Στη συνέντευξή του o κ. Λαφαζάνης πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση, προσωπικά, όπως έκανα και με τα προαπαιτούμενα μέτρα, δεν πρόκειται να ψηφίσω ένα νέο Μνημόνιο, το οποίο ξέρω ότι θα συνεχίσει να καταστρέφει τον τόπο μας και να πονάει τον λαό μας». Στο ερώτημα πώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με ένα τρίτο Μνημόνιο θα εξακολουθούν να παρέχουν εμπιστοσύνη και στήριξη στην κυβέρνηση, ο κ. Λαφαζάνης απαντά: «Στηρίζουμε την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Δεν την στηρίζουμε για να εγκρίνει και να εφαρμόζει Μνημόνια. Δεν ψηφίζουμε Μνημόνια και δεν προσφέρουμε στήριξη στην εφαρμογή τους και την εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών».

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα έκανε και ο πολιτικός μέντοράς του Αλέκος Αλαβάνος, που χαρακτήρισε ιδιαίτερα αρνητικό και μη τιμητικό για έναν άνθρωπο, ο οποίος έρχεται από την Αριστερά, τον ρόλο που παίζει ο πρωθυπουργός. Και αυτό γιατί, κατά τον κ. Αλαβάνο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ψέματα και έκανε στροφή 180 μοιρών. Τέλος, υποστήριξε ότι η μόνη λύση τώρα είναι οι εκλογές.\

Μαρίνα Μάνη

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ