Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Το σταυρόλεξο του β’ γύρου

Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης έχουν βγάλει τα κομπιούτερ και κάνουν υπολογισμούς. Σε ποιους ποντάρουν τώρα , σε τι ευελπιστούν

Από τον
Νίκο Ελευθερόγλου

Εάν η πολιτική είχε αντιστοιχίες με τα Μαθηματικά, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής 10 Ιανουαρίου θα ήταν το απόλυτο ντέρμπι. Κι αυτό γιατί η διαφορά των 45.661 ψήφων μεταξύ Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη «καλύπτεται» από τους 46.065 που έλαβε ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τώρα στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ετσι θα έμεναν μόνο οι 82.028 ψήφοι που πήρε ο τρίτος της αναμέτρησης Απόστολος Τζιτζικώστας για να ρυθμίσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Επειδή όμως άλλο η πολιτική και άλλο η αριθμητική, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική και οι συσχετισμοί πολύπλοκοι. Γι’ αυτό ήδη οι “μεσάζοντες” των αρχηγών ψάχνουν πρόσωπα που θα επηρεάσουν τους ψηφοφόρους και θα δημιουργήσουν κλίμα σε αυτή την ιδιότυπη «μάχη της Κρήτης». Και όλα αυτά ενώ ορισμένοι που θέλουν τη διάσπαση της Ν.Δ. (και ονειρεύονται τη δημιουργία ενός «δεξιού κόμματος» τύπου Σαρκοζί) είναι με το όπλο παρά πόδα περιμένοντας ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός του κόμματος για να κινηθούν αναλόγως.
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου (επί Σαμαρά) Τάκη Μπαλτάκου, ο οποίος άθροισε το ποσοστό του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Αδωνη Γεωργιάδη για να πει ότι η «Δεξιά» στη Ν.Δ. έχει το 30% και αν δεν τους υπολογίζουν κάποιοι, την επόμενη μέρα «θα προχωρήσουμε σε δημιουργία νέου, αμιγώς δεξιού κόμματος»!

Οι κύριοι Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης έχουν βίους… παράλληλους, αφού είναι και οι δύο «παιδιά» του Κώστα Μητσοτάκη (ο Κυριάκος και βιολογικό). Είναι Κρητικοί, πολιτεύονται και οι δύο στη Β’ Αθηνών, όμως έχουν ιδεολογικές διαφορές. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θέλει να εμφανίζεται ως γνήσιος καραμανλικός, αλλά κάποιοι παλιοί, «άσπονδοι» φίλοι του θυμίζουν ότι ήταν εκ των πρωταγωνιστών στην «Κίνηση της Βόλβης» που είχε κάνει έξαλλο τον Εθνάρχη (επειδή τον αμφισβητούσε) και είχε οδηγήσει σε διαγραφές.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι τα περισσότερα στελέχη του καραμανλικού μπλοκ τον υποστηρίζουν, άλλοι για πολιτικούς λόγους, ορισμένοι για προσωπικούς και κάποιοι άλλοι λόγω… αντιμητσοτακισμού και αντισαμαρισμού. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει πυκνώσει τις αναφορές του στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στον μεσαίο χώρο. Οσο για τον Κώστα Καραμανλή που τον στήριξε «διακριτικά» στον πρώτο γύρο, δεν αποκλείεται τώρα να κάνει ακόμη πιο έντονη τη στήριξή του.

Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ήδη πρώτη επιτυχία το ότι μπήκε στον δεύτερο γύρο και μάλιστα με διαφορά από τον τρίτο Απόστολο Τζιτζικώστα, γι’ αυτό αποφεύγει να μετατρέψει την εκλογή σε σύγκρουση μεταξύ καραμανλικών – μητσοτακικών – σαμαρικών. Γνωρίζει ότι αν αυτό περάσει στη βάση, θα χάσει (εύκολα) τη μάχη. Πάντως η δημόσια στήριξη του Αδωνη Γεωργιάδη και το κλείσιμο του ματιού από τον Μάκη Βορίδη (αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των σαμαρικών) δυσκολεύουν αυτήν την προσπάθειά του.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι όποιος και να εκλεγεί, την επόμενη μέρα θα κληθεί να τα αλλάξει όλα. Από γραμματέα του κόμματος και ηγετική ομάδα μέχρι κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και… γραφεία.

Οι υποστηρικτές βουλευτές των ηττημένων έλυσαν (νωρίς) τα ζωνάρια!

Πριν καλά καλά ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα των «γαλάζιων» εκλογών της περασμένης Κυριακής, οι διεργασίες σε προσκήνιο και παρασκήνιο βρίσκονταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη.
Ο δεύτερος γύρος, όπως αναγνωρίζουν τόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι μια νέα μάχη και τα πάντα θα πρέπει να επαναπροσδιορισθούν εξαρχής. Δύο είναι τα καταρχήν στοιχήματα των δύο υποψηφίων που προκρίθηκαν στον «τελικό» για την αρχηγία της Ν.Δ.:
*Να επαναληφθεί η μαζική συμμετοχή της προηγούμενης εβδομάδας (δικαίωμα ψήφου στις 10 Ιανουαρίου έχουν μόνο οι 404.078 φίλοι του κόμματος που ψήφισαν στον πρώτο γύρο).
*Να προσελκυστούν τα στελέχη και οι υποστηρικτές των δύο ηττημένων, ήτοι του Απόστολου Τζιτζικώστα και Αδωνι Γεωργιάδη.

Ηδη, ο τελευταίος ανακοίνωσε τη στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο ανέκαθεν διατηρούσε καλές σχέσεις και για τον οποίο δηλώνει πρόθυμος να «τρέξει» αν του το ζητήσει. Από την άλλη, ο Απόστολος Τζιτζικώστας ακόμα κρατά κλειστά τα χαρτιά του και δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα εκφραστεί δημόσια υπέρ κάποιου από τους δύο υποψηφίους. Τη δική της σημασία έχει η απόφασή του να διαψεύσει μέσω διαδικτύου τη διαρροή ότι ηττήθηκε σε Μακεδονία και Θεσσαλονίκη, αποδίδοντάς την σε συστήματα που τον «χτύπησαν» και πριν από την 20ή Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, οι προτιμήσεις των στελεχών που τον στήριξαν δεν ταυτίζονται. Για παράδειγμα, ο Μάκης Βορίδης και η Αννα Ασημακοπούλου στηρίζουν την υποψηφιότητα Μητσοτάκη (και προτρέπουν τον περιφερειάρχη να πράξει το ίδιο), σε αντίθεση με τον Νότη Μηταράκη, που τον συμβουλεύει να κρατήσει στάση ουδετερότητας. Παράλληλα, άλλα στελέχη, τα οποία στήριξαν τον κ. Τζιτζικώστα, ήδη έχουν δεχθεί κρούσεις από συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή προκειμένου να προσδεθούν στο «άρμα» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη (ή, πιο σωστά, προς αυτόν που βρίσκεται απέναντι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη) δείχνει να κλίνει και το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά. Η κόντρα των δύο προέδρων της Ν.Δ. φαίνεται πως καλά κρατεί και πιθανότατα θα διατηρηθεί για πολύ ακόμα.

Οι τόνοι μεταξύ των υποψηφίων, προς το παρόν, ίσως και λόγω Χριστουγέννων, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλοί, ωστόσο ήδη βουλευτές που πρόσκεινται σε αυτούς δήλωσαν «παρόντες» στη νέα μάχη. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις δύο πολιτικών φίλων του κ. Μεϊμαράκη, του Ευριπίδη Στυλιανίδη, που εμμέσως ταύτισε τον κ. Μητσοτάκη με «μια μικρή, νεοφιλελεύθερη Ν.Δ.», και του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος τον κατηγόρησε για «θατσερισμό».
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία διακριτικά είχε στηρίξει στον πρώτο γύρο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Οπως και να ‘χει, το «παζλ» των συμμαχιών των δύο στρατοπέδων ακόμα διαμορφώνεται.

Φίλιππος Πανταζής

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ