Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Το ΣτΕ θα κρίνει τη συνταγματικότητα εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη της εργασιακής εφεδρείας στον δημόσιο τομέα, έπειτα από προσφυγές που κατέθεσαν η ΑΔΕΔΥ και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μάλιστα, ζητούν οι αιτήσεις ακύρωσης να συζητηθούν με διαδικασίες εξπρές και να εισαχθούν το συντομότερο με τον θεσμό της «πρότυπης δίκης» στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, οι δύο συνδικαλιστικοί φορείς ζητούν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση με την οποία εφαρμόστηκε ο θεσμός της εφεδρείας, κατ’ επιταγήν του νόμου 4024/2011. Σύμφωνα με τα νομικά επιχειρήματα που επικαλούνται στις προσφυγές, ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας στον δημόσιο τομέα παραβιάζει πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, διεθνών αλλά και ευρωπαϊκών κανόνων.

Ειδικότερα, μεταξύ -πολλών- άλλων, οι δημόσιοι υπάλληλοι υπογραμμίζουν ότι η προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα (εφεδρεία) ουσιαστικά συνιστά παύση από τα καθήκοντά τους. Αυτό όμως παραβιάζει το άρθρο 103 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να παυθούν χωρίς προηγούμενη απόφαση του υπηρεσιακού τους συμβουλίου.

Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει στην προσφυγή της ότι όσοι βγήκαν ή θα βγουν στην εφεδρεία πριν από ένα έτος είχαν υποβάλει, σύμφωνα με τον Ν. 3863/2010, αίτηση για παράταση της παραμονής τους στην υπηρεσία, έχοντας έτσι την προσδοκία ότι θα παραμείνουν στην εργασία τους έως τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους, και στη συνέχεια ακολούθησε ο Ν. 4024/2011 που τους θέτει σε εφεδρεία. Ετσι όμως, πλέον των άλλων, αναφέρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ανατρέπεται βίαια και αιφνιδιαστικά κάθε οικογενειακός και υπηρεσιακός σχεδιασμός τους.

Την ίδια στιγμή η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι το κριτήριο που εισάγεται για την εφεδρεία, δηλαδή αυτό της πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας, είναι παντελώς αυθαίρετο και τυχαίο, με αποτέλεσμα να οδηγεί σε διαφορετική αντιμετώπιση υπαλλήλων που έχουν τα ίδια ή παρόμοια συνταξιοδοτικά δεδομένα.

Ούτε όμως οι επιλογές για την «έξοδο» γίνονται με βάση την προσωπική αξία και τις υπηρεσιακές δυνατότητες κάθε υπαλλήλου, αλλά βάσει τυχαίων και άσχετων με την υπηρεσιακή τους διαδρομή κριτηρίων.

Βάσω Παλαιού


Είδαν την έξοδο 27 υπάλληλοι στο υπ. Παιδείας

Αρχισαν τα όργανα… και στο υπουργείο Παιδείας με την εφεδρεία, γιατί μπορεί η υπουργός Παιδείας να δεσμεύτηκε ότι τουλάχιστον για φέτος δεν θα «πειράξει» τους εκπαιδευτικούς, ωστόσο, δεν είπε τίποτα για τους υπόλοιπους υπαλλήλους που υπάγονται στο υπουργείο. Ετσι 27 εργαζόμενοι που υπηρετούν σε διάφορες θέσεις μπαίνουν σε εφεδρεία με το καθεστώς της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας.

Την απόφαση αυτή υπέγραψε και απέστειλε προς δημοσίευση στο ΦΕΚ μόλις πριν από τρεις ημέρες ο Βασίλης Κουλαϊδής, ειδικός γραμματέας. Οι 27 «άτυχοι», οι οποίοι βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη σύνταξη, έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και 35 χρόνια υπηρεσίας, και απασχολούνται στην πλειονότητά τους ως διοικητικό προσωπικό, δακτυλογράφοι και κλητήρες σε διάφορες διευθύνσεις. Ανοιχτό, πάντως, είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει και δεύτερο κύμα υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας και οι οποίοι εργάζονται είτε στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας είτε σε φορείς και οργανισμούς που εποπτεύονται από αυτό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ