Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Το ΣτΕ «ξεκλειδώνει» το λουκέτο Σκουρλέτη στα μεταλλεία Σκουριών

Ακυρώνεται και έγγραφο της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος 

Την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (πρώην υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης), Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία μπήκε λουκέτο στα Μεταλλεία Χρυσού της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός, στη Χαλκιδική, αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Με την ίδια απόφαση ακυρώνεται και το έγγραφο της προϊσταμένης της Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, με το οποίο διατάσσεται η διακοπή όλων των εργασιών στα μεταλλεία.

Ο κ. Σκουρλέτης αποφάσισε την ανάκληση της λειτουργίας των μεταλλείων με το σκεπτικό ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών έπρεπε να γίνουν επί τόπου, εντός των εγκαταστάσεων και όχι στους χώρους της εταιρίας Qutotec στη Φινλανδία. Ωστόσο, οι σύμβουλοι Επικρατείας, έπειτα από αλλεπάλληλες διασκέψεις, δημοσίευσαν την κρίση τους.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με δύο αποφάσεις του, οι οποίες δημοσιεύτηκαν χθες, έκανε, κατά συντριπτική πλειοψηφία, δεκτή την αίτηση της εταίρας Ελληνικός Χρυσός και ακύρωσε την απόφαση του κ. Σκουρλέτη. Οι σύμβουλοι Επικρατείας επικαλέστηκαν παλιότερη απόφαση του ΣτΕ για το ίδιο ζήτημα και έκριναν ότι παράγει δεδικασμένο, το οποίο δεσμεύει το δικαστήριο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για απόφαση που φέρει ημερομηνία έκδοσης τον Αύγουστο του 2015 και με την οποία οι σύμβουλοι Επικρατείας ανέπεμπαν στη διοίκηση τον καθορισμό εκ νέου των όρων λειτουργίας των μεταλλείων, προκειμένου να βρεθεί ενδεδειγμένη λύση για να μην υπάρχουν μελλοντικά προβλήματα στη λειτουργία τους.

Της οριστικής κρίσης του ΣτΕ προηγήθηκε απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, τον Οκτώβριο του 2015, με την οποία άρχισαν ξανά οι εργασίες στα Μεταλλεία Σκουριών και Ολυμπιάδας. Σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Περιβάλλοντος σημειώνει πως «σεβόμενο πάντα τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θα μελετήσει το σκεπτικό της νέας απόφασης και θα κινηθεί αυστηρά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων στο έργο». Να σεβαστεί «επιτέλους τη νομιμότητα και να δώσει το πράσινο φως για τη λειτουργία των μεταλλείων» κάλεσε τον υπουργό Περιβάλλοντος η ΝΔ.

Βάσω Παλαιού


{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ