Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Το στοίχημα Σαμαρά με τη μείωση ΦΠΑ στο 13%

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωνε ότι πήρε πάνω του εδώ και μήνες την πρώτη μεγάλη μείωση φόρων (ελπίζοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες) στην Ελλάδα, ο γνωστός για την εξουσιαστική βουλιμία αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ξαναχτυπούσε.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο άνθρωπος που υπέγραφε επί Γιώργου Παπανδρέου τα πάντα επιχείρησε να κάνει μαθήματα διαπραγμάτευσης και να καρπωθεί εκείνος τη μείωση του ΦΠΑ!

Ο Αντώνης Σαμαράς, από τη μεριά του, δεν στάθηκε μόνο στη μείωση του ΦΠΑ (σε πρώτη φάση θα γίνει πιλοτικά, όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία») έως το τέλος του χρόνου, που είναι στοίχημα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους επιχειρηματίες εστίασης, αλλά φρόντισε να στείλει και το μήνυμα στα «συμφέροντα» λέγοντας: «Ας γνωρίζουν ότι κόψαμε τα παλαμάρια, ότι το πλοίο έχει φύγει πια και πίσω δεν κάνουμε. Γιατί αυτό που αναλάβαμε είναι μεγαλύτερο, σπουδαιότερο και πιο αναγκαίο για τον τόπο από μικρότητες, μικροπολιτικές και μικρά ή μεγάλα συμφέροντα που για χρόνια βάλτωναν την Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός -που τόνισε ότι η κυβέρνηση πατάει γερά- στο διάγγελμά του επισήμανε μεταξύ άλλων:

– Δεν θα γίνει νέα μείωση στις συντάξεις και στους μισθούς των στρατιωτικών.

– Δεν θα εφαρμοστεί επιβολή πρόσθετου φόρου δύο τοις χιλίοις στους τζίρους των επιχειρήσεων.

– Μειώνεται από την 1η Αυγούστου ο ΦΠΑ στην εστίαση.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Είπα στην τρόικα ότι με τη μείωση από το 23% στο 13% θα αυξηθεί ο τζίρος, θα αυξηθούν, αντί να μειωθούν, τα έσοδα του κράτους και θα περιοριστεί και η φοροδιαφυγή». Επίσης πρόσθεσε: «Δεν το πιστεύουν ακόμα. Λέω την αλήθεια. Δέχθηκαν, όμως, να δοκιμάσουν για πρώτη φορά μείωση φορολογίας. Το είχα υποσχεθεί πριν από έναν χρόνο. Και σήμερα το πραγματοποιεί αυτή η κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε παράλληλα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους οι επιχειρηματικές οργανώσεις, τα επιμελητήρια και χιλιάδες μαγαζάτορες που τον διαβεβαίωσαν ότι με τη μείωση στο 13% και οι επιχειρήσεις δεν θα κλείσουν και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και περισσότερα έσοδα θα πάρει το κράτος! Δεν παρέλειψε βέβαια να κρούσει και τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι εάν η φοροδιαφυγή συνεχιστεί σαν να μη συνέβη τίποτα, τότε αυτό θα φταίει που ο ΦΠΑ θα αυξηθεί αναγκαστικά και πάλι στο 23%.

Ο κ. Σαμαράς έκλεισε το διάγγελμά του λέγοντας: «Απευθύνομαι κυρίως σε εκείνους που ασχολούνται καθημερινά με την πολιτική. Είτε είναι οι ίδιοι πολιτικοί είτε διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Τους θυμίζω ότι μόνον έναν χρόνο βρισκόμαστε στην κυβέρνηση… Δεν χαλαρώνουμε, λοιπόν. Την ανηφόρα θα την ανεβούμε και θα φτάσουμε ως το τέλος, που δεν είναι μακριά. Και θα έλθουν καλύτερες μέρες για τον λαό μας».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι «στο ζήτημα του ΦΠΑ στην εστίαση οι συντονισμένες προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς. Η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται έτσι».

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ