Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Το τσουνάμι της οργής για τον «Μπένι» στην Πάτρα

Ηταν πριν από τα Χριστούγεννα, όταν ο υπουργός Οικονομικών Βαγγέλης Βενιζέλος… δεσμευόταν ανοιχτά και χωρίς περιστροφές στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας, που τον είχαν επισκεφτεί για την απόδοση 3,5 χιλιομέτρων της λιμενικής ζώνης στον Δήμο Πατρέων. Τότε, η «δημοκρατία» είχε διατυπώσει ξεκάθαρα τις αμφιβολίες της για το πρακτικό αντίκρισμα των απλόχερων υποσχέσεων Βενιζέλου. Σήμερα, λίγες ημέρες μετά, επιβεβαιώνεται πόσο έωλες ήταν εκείνες οι υπουργικές… δεσμεύσεις.

Βάσει των υποσχέσεων Βενιζέλου ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς επισκέφτηκε τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ) για να συζητήσουν την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της λιμενικής έκτασης. Ωστόσο, η πλευρά του ΟΛΠΑ έθεσε θέμα επεξήγησης των εγγράφων του υπουργού Οικονομικών, ενώ υποστήριξε ότι η προσωρινή παραχώρηση πρέπει να αφορά μόνο τη χρήση και όχι την αξιοποίηση του χώρου. Με άλλα λόγια, ο ΟΛΠΑ συναινεί στην απόδοση των 3,5 χιλιομέτρων μόνο για να κάνουν βόλτες κάτοικοι και επισκέπτες και όχι για την εκτέλεση έργων αξιοποίησής τους! Κι αυτό παρότι σε προγενέστερο μνημόνιο μεταξύ δήμου και ΟΛΠΑ αναφέρεται σαφέστατα ότι το θαλάσσιο μέτωπο παραχωρείται για χρήση και αξιοποίηση. Προφανώς πρόκειται για κοροϊδία.

Αυτή η αρνητική στάση του ΟΛΠΑ, που κατέδειξε ότι η γαλαντομία Βενιζέλου ήταν αστήριχτη, υποχρέωσε τον δήμαρχο Πατρέων να στείλει τελεσίγραφο κατά την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι αν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ δήμου και ΟΛΠΑ για την παραχώρηση, η δημοτική αρχή θα προχωρήσει άμεσα σε δυναμικές ενέργειες, με πρώτη το γκρέμισμα των κιγκλιδωμάτων του λιμανιού.

Χαρίζουν στην Περιφέρεια το κάμπινγκ του ΕΟΤ και το έλος της Αγυιάς

Κι ενώ ο Δήμος Πατρέων διεκδικεί το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, έρχεται η κυβέρνηση να του αφαιρέσει δύο σημαντικά τμήματα της παραλιακής ζώνης, το κάμπινγκ του ΕΟΤ και το έλος της Αγυιάς, εντός του αστικού ιστού, που χρησιμοποιούνται ως χώροι αναψυχής! Τα δύο αυτά ακίνητα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, σε όσα παραχωρεί ο ΕΟΤ στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις. Ωστόσο, το κάμπινγκ και το έλος της Αγυιάς έχουν παραχωρηθεί εδώ και χρόνια στον Δήμο Πατρέων από τον ΕΟΤ, με σύμβαση χρησιδανείου. Για έργα ανάπλασης των δύο χώρων ο Δήμος Πατρέων έχει ήδη καταβάλει, σε βάθος 15ετίας, περισσότερα από 1.500.000 ευρώ, ενώ έχει προχωρήσει στη σύνταξη και έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έργα αξιοποίησής τους και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τα τεύχη δημοπράτησης θα είναι έτοιμα στο τέλος του τρέχοντος μηνός.

Ο Γιάννης Δημαράς μίλησε για έναν νέο εμπαιγμό της πόλης, τονίζοντας ότι με την εφαρμογή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου «θα επέλθει ανατροπή των έως σήμερα δεδομένων εις βάρος της Πάτρας και των Πατρινών, καθώς ο δήμος έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την πλήρη αξιοποίηση των χώρων με αναπτυξιακή κατεύθυνση». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «ο Δήμος Πατρέων δεν πρόκειται να αποδεχτεί αυτή την αρνητική σε βάρος του εξέλιξη», κάλεσε τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενώ άφησε σαφή υπονοούμενα για κομματικές σκοπιμότητες.

«Η κυβέρνηση μας αφαιρεί εργαλεία αναπτυξιακά»

Οσο για την μεταχείριση των δήμων από την κεντρική εξουσία, δήλωσε: «Μέσα στο δυσμενές από οικονομικής πλευράς τοπίο, οι δήμοι καλούνται από μόνοι τους να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν αναπτυξιακές δράσεις για να εξασφαλίσουν, ως έναν βαθμό, όσα τους παρακρατεί και δεν τους αποδίδει η κυβέρνηση με τη στάση πληρωμών προς τους ΟΤΑ. Ομως πώς θα μπορέσουν οι δήμοι, έστω με τα συμπιεσμένα οικονομικά τους, να σχεδιάσουν την τοπική ανάπτυξη, όταν η κυβέρνηση μας αφαιρεί εργαλεία αναπτυξιακά, όπως είναι για τον Δήμο Πατρέων το κάμπινγκ και το έλος της Αγυιάς;»

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ