Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Το «Unfollow» παραδέχεται ότι έγραφε ψέματα για Μελισσανίδη

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμόν 555/2015 απόφασή του καταδίκασε τον εκδότη του περιοδικού «Unfollow» Ελευθέριο Χαραλαμπόπουλο να καταβάλει στον επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη (φωτό) το ποσό των 15.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμηση, που αφορά αναληθές δημοσίευμα, καθώς και τα χρηματικά έξοδα. Το δικαστήριο υποχρέωσε το περιοδικό να δημοσιεύσει περίληψη της καταδικαστικής απόφασης, ενώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης της διόρθωσης όρισε χρηματική ποινή 3.000 ευρώ.

Το επίμαχο δημοσίευμα έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2013. Σύμφωνα με αυτό, το περιοδικό κατηγορούσε τον κ. Μελισσανίδη ότι σχετίζεται με λαθρεμπόριο καυσίμων και ότι είναι διαπλεκόμενος, ωστόσο αυτοί οι ισχυρισμοί αποδείχθηκαν αναληθείς στο δικαστήριο, με αποτέλεσμα την έκδοση της απόφασης υπέρ του επιχειρηματία. Με την απόφαση το περιοδικό υποχρεώθηκε να δημοσιεύσει την εξής καταχώριση προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια:

«Το δημοσίευμα του περιοδικού “UNFOLLOW”, αναφορικά με τον Δημήτριο Μελισσανίδη, δημοσιευθέν τον Φεβρουάριο του 2013 στο 14ο τεύχος αυτού, έλαβε χώρα κατόπιν αξιοποιήσεως μεταξύ άλλων και διάσπαρτων και αναληθών, όπως μεταγενεστέρως απεδείχθη, δημοσιογραφικών πληροφοριών, που κατά τον χρόνο της συντάξεως του δημοσιεύματος είχαν καταστεί γνωστές στους συντάκτες του, στις οποίες στηρίχθηκαν ορισμένες αναληθείς αναφορές σχετικά με τον κ. Μελισσανίδη, χωρίς καμία απολύτως πρόθεση συκοφαντίας ή προσβολής της προσωπικότητάς του εκ μέρους του συντάκτη ή του περιοδικού.

Ορισμένες από τις ανωτέρω δημοσιογραφικές πληροφορίες, κατόπιν εκτενέστερου ρεπορτάζ και κατόπιν της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, αποδείχθηκαν όλως σφαλερές και ανακριβείς, με αποτέλεσμα να κριθεί ότι το δημοσίευμα περιλαμβάνει αναληθή στοιχεία, άνευ της ειδικότερης γνώσεως και υπαιτιότητας του συντάκτη του, ήταν δε ικανό να βλάψει την τιμή, την υπόληψη και την εν γένει προσωπικότητα του κ. Μελισσανίδη, περιστάσεις οι οποίες ουδέποτε αποτέλεσαν τη σκοπιμότητα του περιοδικού και του δημοσιογράφου κατά τον χρόνο της συντάξεώς του, πλην προέβησαν στη σύνταξη του δημοσιεύματος εκ λόγων εύλογου δημοσιογραφικού ελέγχου των αναφερόμενων στο σχετικό δημοσίευμα προσώπων και περιστάσεων, άνευ ειδικότερου σκοπού εξυβρίσεώς του ή προσβολής της τιμής και της υπολήψεώς του».

Η καταχώριση του περιοδικού καταλήγει: «Οπως κρίθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών σε σχετική απόφασή του, δεν απεδείχθη ότι ο Δημήτριος Μελισσανίδης σχετίζεται με το λαθρεμπόριο καυσίμων ή ότι είναι διαπλεκόμενος, και στον βαθμό που το ανωτέρω δημοσίευμα δημιούργησε αυτήν την εντύπωση το παρόν επέχει θέση αποκατάστασης της αλήθειας».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ