Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020

Το ξενοδοχείο του Εθνάρχη, του Ανδρέα και του Μαραντόνα

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Από τις σουίτες του έχουν ατενίσει τον Θερμαϊκό πρωθυπουργοί και Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Ελληνες και ξένοι.

Σταρ διεθνούς βεληνεκούς, από τον κινηματογράφο, όπως η Κατρίν Ντενέβ και η Φέι Ντάναγουεϊ, έως το ποδόσφαιρο, όπως ο Ντιέγκο Μαραντόνα, έχουν δειπνήσει στα εστιατόριά του, επιχειρηματίες μεγατόνων έχουν επισφραγίσει συμφωνίες εκατομμυρίων πίσω από κλειστές πόρτες. Το «Makedonia Palace», χωρίς αμφιβολία το εμβληματικότερο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, που έζησε ασύλληπτες στιγμές δόξας, μπαίνει σε μια νέα φάση της ιστορίας του. Στις 13 Ιανουαρίου λήγει η εκ παρατάσεως ειδική συμφωνία του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τον επί 16 χρόνια στο «τιμόνι» του «Makedonia Palace» Ομιλο Δασκαλαντωνάκη, ενώ έχει ήδη αποφασιστεί η προκήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου, που θα αναλάβει όμως το ξενοδοχείο για μόλις έναν χρόνο, ώστε να υπάρξει χρόνος προκειμένου να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την πολυετή μίσθωσή του. Παλιοί εργαζόμενοι, που έζησαν την άνθησή του και πόνεσαν το ξενοδοχείο, φοβούνται ότι το κόσμημα αυτό, όπως το χαρακτηρίζουν, μια πραγματική «μηχανή χρήματος» τις καλές ημέρες, θα φύγει από τα ελληνικά χέρια.

Το ξεκίνημα


Το «Makedonia Palace» χτίζεται τη δεκαετία του ’70. Πρώτος ιδιοκτήτης είναι το Ταμείο Αρωγής και Πρόνοιας του ΟΤΕ (ΤΑΠ-ΟΤΕ), που αργότερα εντάχθηκε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η προνομιακή του θέση στη Νέα Παραλία το αναδεικνύει πολύ γρήγορα σε σύμβολο της πόλης, με πελάτες όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ενώ ακόμα και ο Ντιέγκο Μαραντόνα έχει περάσει από τις σουίτες του πέμπτου ορόφου, όταν με την αποστολή της Νάπολι βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να παίξει με τον ΠΑΟΚ. Οι πολυτελείς δεξιώσεις, τα γκαλά και τα χριστουγεννιάτικα δείπνα που δίνονται στις αίθουσές του μένουν στην ιστορία. Μάλιστα, μετά την κατάρρευση του ξενοδοχείου «Μεντιτερανέ» από τον σεισμό του ’78, μένει μόνο του να συμβολίζει τη μεγαλοπρέπεια και την πολυτέλεια στη Θεσσαλονίκη. Το 1995, με το ξενοδοχείο να έχει χτίσει την αίγλη του, αλλά τις εγκαταστάσεις του να παραπαίουν, το αναλαμβάνει ο Ομιλος Δασκαλαντωνάκη. Είναι το πρώτο ξενοδοχείο πόλης του ομίλου που θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια πρότυπο και για τα άλλα αστικά ξενοδοχεία του. Η συμφωνία προβλέπει ότι το εξωτερικό του ξενοδοχείου θα διατηρηθεί ως έχει, το εσωτερικό του όμως μπορεί να ανακαινιστεί πλήρως. «Μαυσωλείο» το έλεγαν τότε, καθώς είχε μεν κύρος, χρειαζόταν όμως μια γερή αναμόρφωση και ένα νέο αέρα.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας (με τη Moet των 9.500 € και το φιλοδώρημα μαμούθ και ο αυτοκράτωρας της Ιαπωνίας

Η απόλυτη δόξα έρχεται τα επόμενα χρόνια. Από τον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, που απολαμβάνει τις υπηρεσίες του επισκεπτόμενος τη Θεσσαλονίκη, έως τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, εστεμμένοι και μη περνούν την πόρτα του ξενοδοχείου. Δειπνούν στο «Πορφύρα» του ενάτου ορόφου, από τα πρώτα γκουρμέ εστιατόρια της πόλης, πανάκριβο για τους απλούς θνητούς -που πήρε το όνομά του από τις κόκκινες καρέκλες και τις κόκκινες κουρτίνες- και ξεκουράζονται στα πολυτελή δωμάτια του πεντάστερου ξενοδοχείου.

Ακόμη θυμούνται στο «Πορφύρα» νεαρό πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας να παραγγέλνει, έπειτα από ειδική εισαγωγή από το ξενοδοχείο, μια σαμπάνια Moet με τέσσερα διαμάντια στο μπουκάλι, μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσει τη συνοδό του· μία σαμπάνια που κοστίζει 9.500 ευρώ. Το εξωφρενικό ποσό των 12.600 ευρώ γράφει εκείνο το βράδυ ο λογαριασμός του πριγκιπικού τραπεζιού. Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας αφήνει 15.000 ευρώ, με τα 2.400 να είναι το φιλοδώρημα, παίρνει όμως και το μπουκάλι μαζί του.

Από το 1997 το «Makedonia Palace» αναλαμβάνει τα δείπνα που παραθέτει ο εκάστοτε πρωθυπουργός στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ. Ολο το υπουργικό συμβούλιο καταλύει στο ξενοδοχείο και την Κυριακή το μεσημέρι οι πολιτικοί άρχοντες γευματίζουν στο «Πορφύρα» προτού αναχωρήσουν για την Αθήνα. Το πρώτο τριήμερο της Εκθεσης του Σεπτεμβρίου όλοι είναι εκεί. Αν θέλεις να σε δουν και να δεις κόσμο, πρέπει να κυκλοφορείς στο λόμπι του ξενοδοχείου. Οι κρατήσεις γίνονται μήνες πριν και είναι σχεδόν ανέκδοτο να ψάχνεις τελευταία στιγμή για δωμάτιο εκεί . Το σέρβις άψογο, με γαλλικές πινελιές. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες ποικίλες. Μέχρι σομελιέ διαθέτει το ξενοδοχείο.

Τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες τον χρόνο το «Makedonia Palace» δουλεύει με εκδηλώσεις, όλες του οι αίθουσες είναι συνεχώς γεμάτες. Μόνο από το τμήμα των δεξιώσεων το ξενοδοχείο βγάζει όλα του τα έξοδα, και τα υπόλοιπα, δωμάτια και εστιατόρια, είναι καθαρά κέρδη.

Από τους τακτικούς θαμώνες και ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, που στο ξενοδοχείο «Makedonia Palace» κάνει το 1999 συζητήσεις με άλλους επιχειρηματίες για το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης. Είναι μόνο μία από τις επιχειρηματικές συναντήσεις που γίνονται στο ξενοδοχείο, πολλές εκ των οποίων οδηγούν σε σημαντικές συμφωνίες.

Το ξενοδοχείο όμως, όπως όλα, ζει και τα αισθηματικά του δράματα. Επώνυμοι άνδρες απολαμβάνουν τη συντροφιά νεαρότερων κυριών πίσω από κλειστές πόρτες, παράνομοι δεσμοί, καλά σφραγισμένα μυστικά, που έχουν περάσει στην ιστορία.

Συχνός θαμώνας του «Makedonia Palace» και ο Κώστας Σημίτης, με την ιδιότητα του πρωθυπουργού. Σε μία από τις επισκέψεις του προβληματίζεται τι θα φάει και, αντί να αποφασίσει μόνος, ζητά τη βοήθεια του προσωπικού του ξενοδοχείου. «Εσύ τι θα έτρωγες τώρα;» ρωτά τον άνθρωπο που έρχεται να του πάρει παραγγελία, και λαμβάνει την ειλικρινή, αλλά καθόλου glamorous απάντηση για ένα πρωθυπουργό: «Χόρτα και πατάτες τηγανητές». Αυτό είναι το γεύμα του εκείνη τη μέρα και το τρώει με ικανοποίηση. Χορτοφάγος και ψαροφάγος και ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ Χρήστος Λαμπράκης. Ζητά πάντα γλώσσα στα κάρβουνα και είναι ιδιαίτερα ευγενικός, ενώ ο Θεόδωρος Καρατζάς της Εθνικής Τράπεζας αγαπά το σατομπριάν, θέλει το κρέας του με αίμα και συχνά παραγγέλνει λαβράκι στο αλάτι.

Πώς άρχισαν τα προβλήματα


Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με το υψηλό μίσθωμα ρίχνει τη σκιά της στο ξενοδοχείο. Η διαχειρίστρια εταιρία Ελληνική Τουριστική ΑΞΤΕ του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη καταγγέλλει στα τέλη του 2011 τη σύμβαση με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κατηγορώντας ότι δεν ανταποκρίθηκε στις συνεχείς εκκλήσεις του για μείωση του μισθώματος που έφτανε, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 3.470.000 ευρώ ετησίως. Πόλεμος δηλώσεων εκατέρωθεν ξεκινά, αλλά, με γνώμονα την προστασία των 120 εργαζομένων του ξενοδοχείου, οι δύο πλευρές τα βρίσκουν προσωρινά και η διαχείριση υπό τον όμιλο παρατείνεται έως την 31η Οκτωβρίου του 2012, με συμβολικό μηνιαίο μίσθωμα 5.000 ευρώ, με νέα παράταση στη συνέχεια έως τις 13 Ιανουαρίου του 2013. Στο ενδιάμεσο και ενώ οι χρόνοι για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού εξαντλούνται, επιλέγεται από το ΙΚΑ η προσωρινή λύση της προκήρυξης διαγωνισμού για την επιλογή ενοικιαστή για 12 μήνες.

Σύμφωνα με τον Ομιλο Δασκαλαντωνάκη, από το 1995 έως και το 2010 έχουν πληρωθεί για το ξενοδοχείο μισθώματα ύψους 44.500.000 ευρώ.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα! «Μεγάλη» εκστρατεία ενημέρωσης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Μέγα ζητούμενο η δίκαιη κατανομή των κονδυλίωνΜετωπική σύγκρουση, και μάλιστα... αναπάντεχη, είχαν στη Βουλή οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το νομοσχέδιο...

Μειώθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα Αθήνας – Θεσσαλονίκης! Προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο σε άλλους περιφερειακούς νομούς, προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΕικόνα από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα...

Παρέμβαση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για δώρο Χριστουγέννων και ασθενέστερα νοικοκυριά

Να δοθεί ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία πρότεινε χθες από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας,...

26 συλλήψεις σε οίκο ανοχής στην Ομόνοια!

Η Αστυνομία επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 18.000 €!Έφοδο σε έναν οίκο ανοχής στην περιοχή της Ομόνοιας έκαναν το απόγευμα της Τρίτης άνδρες της Αστυνομίας,...

Στόχος των Ευρωπαίων η… σωτηρία των γιορτών!

Σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων με στόχο να «διασωθούν» τα Χριστούγεννα. Ανοίγει τους ναούς η ΓαλλίαΕπιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα» οργανώνεται στην Ευρώπη, όπου οι...