Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Το ύπουλο σχέδιο για τη ζάχαρη

Η μονάδα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στις Σέρρες είναι το μεγαλύτερο σε λειτουργία -υπολειτουργία, για την ακρίβεια- εργοστάσιο στην περιοχή. Δεσπόζει στην είσοδο της πόλης, παραπέμποντας σε ένδοξες μέρες του παρελθόντος.

Ωστόσο, σήμερα διανύει περίοδο απαξίωσης και αβεβαιότητας, καθώς είναι υπό εκποίηση μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα της ΕΒΖ. Μάλιστα, τελευταία η Αγροτική Τράπεζα, που κατέχει το 82,33% των μετοχών της ΕΒΖ, έκανε γνωστές τις δέκα εταιρίες, ξένες και ελληνικές, οι οποίες έχουν υποβάλλει μη δεσμευτικές προσφορές.

Πάντως, αρκετοί είναι αυτοί στις Σέρρες που μιλούν ανοιχτά για συνθήκες ξεπουλήματος του εργοστασίου. Ενας από αυτούς είναι ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωυσιάδης, ο οποίος μιλώντας στη «δημοκρατία», αφού χαρακτηρίζει άθλια τη σημερινή κατάσταση του εργοστασίου, κατηγορεί τους διοικούντες για αποφάσεις σκόπιμης υποβάθμισής του. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι, ενώ υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση, δεν δόθηκε μια μικρή αύξηση στη χαμηλή τιμή των τεύτλων, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι παραγωγοί και να καλλιεργήσουν. Αποτέλεσμα, η παραγωγή τεύτλων να είναι περιορισμένη και το εργοστάσιο να μην έχει την απαραίτητη πρώτη ύλη για πλήρη λειτουργία.

Ο κ. Μωυσιάδης διευκρινίζει ότι δεν είναι αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας, αλλά ξεκαθαρίζει πως πρέπει να γίνει σε συνθήκες οι οποίες θα εξασφαλίσουν ικανοποιητικό τίμημα κι όχι όπως τώρα, που η κατάσταση οδηγεί σε πώληση πολύ κάτω από την πραγματική αξία. Σημειώνει δε ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε καταγγείλει τις μεθοδεύσεις απαξίωσης της μονάδας, προκειμένου στη συνέχεια να υπολειτουργήσει και να ξεπουληθεί.

Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, αφού αναφέρει ότι έχουν απομείνει λίγοι μόνιμοι εργαζόμενοι, με τους εποχικούς κυρίως να καλύπτουν τις ανάγκες της ετήσιας παραγωγής (η καμπάνια για τη φετινή περίοδο ξεκίνησε προ ημερών), επισημαίνει ότι ο αυριανός αγοραστής μαζί με την ΕΒΖ θα πάρει και την ποσόστωση ζάχαρης για τη χώρα μας, η οποία καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πράγμα που σημαίνει ότι με την ασφάλεια της ποσόστωσης θα μπορεί να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν τα μέσα παραγωγής.

Επιπλέον, υπενθυμίζει την πρότασή του για πλήρη αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων και του πάγιου κεφαλαίου της ΕΒΖ Σερρών. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι επειδή η παραγωγική διαδικασία της ζάχαρης διαρκεί μερικούς μήνες μόνο, με αποτέλεσμα τους υπολοίπους η μονάδα να είναι ανενεργή, πρότεινε να υπάρχει και άλλη δραστηριότητα, όπως η παραγωγή βιοντίζελ. Εννοείται, ότι η πρόταση, μολονότι ήταν εύστοχη και επωφελής, δεν υιοθετήθηκε από τους διοικούντες, οι οποίοι προφανώς είχαν στο μυαλό τους μόνο την εκποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών η ομοσπονδία εργαζομένων των βιομηχανιών ζάχαρης απέστειλε εξώδικο στις διοικήσεις της ΑΤΕ και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, τις οποίες καλεί να σταματήσουν άμεσα τη διαδικασία πώλησης των εργοστασίων. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποιεί ότι θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ