Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Τόμσεν: Επιμένει για απολύσεις και 13ο – 14ο μισθό!

Το ΔΝΤ θέλει μέχρι το 2014 να ληφθούν νέα μέτρα στην Ελλάδα ύψους 14 δισ. ευρώ και να καθιερωθούν μισθοί Ινδίας. Τα 11 δισ. θα προέλθουν από μειώσεις δαπανών και τα άλλα 3 από το «ανέκδοτο» με το κυνήγι της φοροδιαφυγής.

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι αυτός είναι ο κυρίαρχος, προαναγγέλλει με δύο συνεντεύξεις του σε κυριακάτικες εφημερίδες απολύσεις στο Δημόσιο, κλείσιμο δημόσιων οργανισμών, μειώσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και περικοπές επιδομάτων.

Αναφορικά με τα νέα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η χώρα μας ύψους 7% του ΑΕΠ για τη διετία 2013-2014, ξεκαθάρισε ότι δεν θα περιλαμβάνουν αυξήσεις φορολογικών συντελεστών. «Νέα μέτρα ύψους περίπου 5,5% του ΑΕΠ θα αντληθούν από την πλευρά των δαπανών του Προϋπολογισμού. Επιπροσθέτως, στο πρόγραμμα υπάρχει εδώ και καιρό η εκτίμηση ότι έσοδα ύψους 1,5% του ΑΕΠ θα προκύψουν από τις μεταρρυθμίσεις της φορολογικής διοίκησης, ορισμένα τμήματα των οποίων έχουν ήδη υλοποιηθεί».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει «αναχρονιστική» τη μονιμότητα στον δημόσιο τομέα και προχωρεί σε μια ανεπαίσθητη αυτοκριτική για το πρώτο Μνημόνιο, που βύθισε τη χώρα σε πρωτοφανή ύφεση.

Αν πετύχουν τα μέτρα στην αγορά εργασίας, δεν θα κόψουμε τον 13ο και τον 14ο μισθό, απειλεί ευθέως ο ανθύπατος του ΔΝΤ.

Ενδιαφερόμενος ο Πολ Τόμσεν μόνο για τα συμφέροντα των δανειστών (και τίποτα άλλο), επιμένει στην υφεσιακή πολιτική, έχοντας απέναντί του μια γονατισμένη και τρομαγμένη κυβέρνηση, τα περισσότερα μέλη της οποίας έχουν βλάψει τα μέγιστα στο παρελθόν την ελληνική οικονομία.

Ο Τόμσεν παίζει εν ού παικτοίς, καθώς οι Ελληνες υπουργοί στο μεγαλύτερο κομμάτι έχουν βάλει την ουρά κάτω από τα σκέλια (δεν έχουν ποτέ αντιπροτάσεις) και υπακούουν αυτοστιγμεί και παραχρήμα σε ό,τι επιτάσσει το ΔΝΤ ή η τρόικα.

Οταν ρωτήθηκε εάν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο απολύσεων στον δημόσιο τομέα, απάντησε ως εξής: «Οχι. Αν υπάρχουν τμήματα του δημόσιου τομέα με υπεράριθμο προσωπικό ή τμήματα τα οποία παράγουν υπηρεσίες που δεν είναι πια αναγκαίες, γιατί θα πρέπει να υποχρεώνεται ο φορολογούμενος να συνεχίσει να πληρώνει υπηρεσίες των εργαζομένων που είναι περιττές; Η διά βίου εγγύηση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα είναι ένας αναχρονισμός. Οι σύγχρονες δυναμικές οικονομίες τις οποίες η Ελλάδα θα χρειαστεί να ανταγωνιστεί δεν διαθέτουν πλέον τέτοιες διασφαλίσεις της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα».

Ο Πολ Τόμσεν συνέδεσε το κόψιμο του 13ου και του 14ου μισθού με την επιτυχία του μέτρου για μειώσεις των βασικών μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Η Ελλάδα έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Η παραγωγικότητα είναι χαμηλή και είναι αποσυνδεδεμένη από τους μισθούς. Η μη προσαρμογή των μισθών έως και σήμερα είναι ο κύριος λόγος για την υψηλή ανεργία. Ελπίζουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας θα διευκολύνουν την εκ νέου ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης, ενθαρρύνοντας τις εταιρίες να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές πετύχουν, δεν θα υπάρξει στο μέλλον ανάγκη παρέμβασης στους μισθούς, όπως η αναστολή του 13ου και του 14ου μισθού, η οποία ήταν υπό συζήτηση».

Ο ίδιος, τέλος, έκανε λόγο για ανάγκη «αναζωογόνησης» των μεταρρυθμίσεων και δήλωσε ανοιχτά ότι, εάν δεν προχωρήσουν, τότε το νέο πρόγραμμα θα αποτύχει χωρίς καμία αμφιβολία. «Το πρόγραμμα θα πετύχει μόνο αν μια νέα κυβέρνηση αναζωογονήσει τις μεταρρυθμίσεις. Χωρίς αυτή την αναζωογόνηση το πρόγραμμα αναμφίβολα θα αποτύχει. Τα καλά νέα είναι ότι με το PSI και με την ισχυρή υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, δόθηκε στην Ελλάδα το αναγκαίο περιθώριο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με τρόπο κοινωνικά υπεύθυνο. Κανείς δεν περιμένει να συμβεί κάτι τέτοιο εν μια νυκτί. Αλλά είναι επίσης σαφές ότι η συνέχιση της υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας εξαρτάται από τη σταθερή πρόοδο» υπογράμμισε ο Τόμσεν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ