Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Τόμσεν: Ο ψυχρός «εκτελεστής» που διψάει για αίμα!

Μείωση του κατώτατου μισθού, απολύσεις στον δημόσιο τομέα με κατάργηση της μονιμότητας και έγγραφες δεσμεύσεις από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς της κυβέρνησης Παπαδήμου ότι θα συνεχίσουν το πρόγραμμα του Μνημονίου, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών. Αυτοί είναι οι εκβιαστικοί όροι του Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην τρόικα για την παροχή του νέου δανείου. Πρόκειται για νέες απαιτήσεις που οδηγούν στην εξόντωση της ελληνικής κοινωνίας και οι οποίες θα προστεθούν στα συνολικά μέτρα μείωσης δαπανών και αύξησης των φόρων συνολικού ύψους 12,1 δισ. ευρώ, που απαιτεί η τρόικα, για το χρονικό διάστημα έως και το 2014. Από αυτά, τα 4,4 δισ. μέτρα η τρόικα απαιτεί να ληφθούν άμεσα και αφορούν τις αποκλίσεις του 2012 και τη μείωση του ελλείμματος για το 2012, ενώ τα υπόλοιπα 7,7 δισ. αφορούν τη διετία 2013-2014.

Αφήνοντας ένα παράθυρο ισχνής ελπίδας για τον 13ο και τον 14ο μισθό, ο κ. Τόμσεν, σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα, εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους και να πετύχει τη μείωση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα της Πορτογαλίας, με το πρόσχημα ότι πρέπει να βοηθηθούν οι άνεργοι να βρουν δουλειά.

Την ίδια στιγμή επανέλαβε ότι κλείσιμο δημόσιων οργανισμών σημαίνει απολύσεις υπαλλήλων, άρα ουσιαστική περαιτέρω αύξηση της ανεργίας. Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του κ. Τόμσεν που εκφράζουν συνολικά τις απόψεις των δανειστών της χώρας είναι οι εξής:

1) Ο κατώτατος μισθός είναι «δραματικά» υψηλός και πρέπει να μειωθεί. Στην Πορτογαλία είναι 35% χαμηλότερος, στην Ισπανία 20%. Μόνο με μείωση του κατώτατου μισθού σε αυτά τα επίπεδα θα μπορέσουν οι νέοι άνεργοι να βρουν στο μέλλον δουλειά, ισχυρίζεται ο τεχνοκράτης της τρόικας. Με άλλα λόγια ζητάει οι νέοι να δουλεύουν για μηνιάτικο 300 έως 400 ευρώ.

2) Η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των ευρύτερων παρεμβάσεων για το μισθολογικό κόστος. Αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό να γλιτώσουν οι δύο μισθοί, αρκεί να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στο μισθολογικό κόστος. Με άλλα λόγια, να υπάρξει μια γενική μείωση μισθών μέσω κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων και μείωση του κατώτατου μισθού.

3) Πρέπει να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε δημόσιους φορείς οι οποίοι πρόκειται να κλείσουν. Επίσης, εμμέσως πλην σαφώς θέτει θέμα κατάργησης της μονιμότητας στον δημόσιο τομέα.

4) Απαιτεί διαβεβαιώσεις ότι όποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα διατηρήσει τους στόχους και το βασικό πλαίσιο της συμφωνίας. Οι διαβεβαιώσεις αυτές χρειάζονται γιατί το δάνειο θα δοθεί πριν από τις εκλογές. Το ίδιο συνέβη, υποστηρίζει, και στην περίπτωση της Πορτογαλίας.

Την ώρα που ο κ. Τόμσεν ανέλυε τις προτεραιότητες της τρόικας, οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούσαν να πραγματοποιήσουν σήμερα τη δεύτερη συνάντησή τους, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει για να υποχωρήσει μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι συζητήσεις της τεχνικής επιτροπής των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης για τις επικουρικές συντάξεις. Οι διαφωνίες όμως παραμένουν, με τη Ν.Δ. να επιμένει ότι δεν μπορεί να συζητήσει για μειώσεις συντάξεων, αν πρώτα δεν παρθούν όλα τα μέτρα που πρέπει για να αποτραπεί κάτι τέτοιο, όπως αξιοποίηση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις και από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Βασίλης Αγγελόπουλος


Παγώνει η τρόικα κάθε συζήτηση για μείωση ΦΠΑ και συντελεστών

Φρένο στις σκέψεις της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν για μείωση των φορολογικών συντελεστών επιχειρεί να βάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα μέλη του ΔΝΤ στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμηνύσει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν μπορούν να συζητήσουν για μείωση των φορολογικών συντελεστών, αν δεν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος. Υποστηρίζουν ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών στην παρούσα φάση θα οδηγούσε σε άμεση μείωση των φορολογικών εσόδων, σε μια περίοδο που θα πρέπει να περιοριστεί δραστικά το έλλειμμα του Προϋπολογισμού.

Να σημειωθεί ότι οι προερχόμενοι από το ΔΝΤ εμπειρογνώμονες στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναφέρονται συγκεκριμένα στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών για μείωση των συντελεστών του φόρου προστιθέμενης αξίας και του φόρου εισοδήματος. Το μόνο μέτρο στήριξης της κατανάλωσης που δείχνουν να συζητούν τα στελέχη του ΔΝΤ είναι η απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθών έως 300 ευρώ (πρόκειται κυρίως γι’ αυτούς που απασχολούνται με καθεστώς μερικής απασχόλησης), με κάλυψη των απωλειών εσόδων από τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω της αύξησης της έμμεσης φορολογίας (π.χ. φόρο στα τσιγάρα ή τα οινοπνευματώδη ποτά). Παράλληλα, το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει στο υπουργείο Οικονομικών ότι η επικείμενη νέα μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος θα πρέπει να γίνει στη βάση των προτάσεων του διεθνούς οργανισμού.

Κλειδώνει εντός των ημερών το «κούρεμα» στο 70% με επιτόκιο γύρω στο 3,5%

Ζήτημα χρόνου είναι το κλείσιμο της συμφωνίας με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους (PSI), σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του οικονομικού επιτελείου.

Με βάση το σχέδιο που προκρίνεται, η περικοπή στις ονομαστικές τιμές των ομολόγων θα είναι 50% ενώ η πραγματική περικοπή θα φτάσει στο 70%. Τα νέα ομόλογα θα είναι 30ετούς διάρκειας και θα έχουν μέσο επιτόκιο γύρω στο 3,5%.

Ως γνωστόν, ο στόχος της τρόικας είναι, μέσω της εφαρμογής του PSI, το ελληνικό χρέος να διαμορφωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Πρόσφατο πάντως δημοσίευμα των «Financial Times» σημείωνε ότι υπάρχει μεγάλος όγκος ελληνικών ομολόγων, των οποίων δεν είναι γνωστοί οι ιδιοκτήτες. Το ινστιτούτο IIF αντιπροσωπεύει ομολογιούχους που εκτιμάται ότι κατέχουν ελληνικά ομόλογα 155 δισ. ευρώ. Μέχρι τα 206 δις. (που είναι και το ύψος του χρέους που θα «κουρευτεί») υπάρχουν ακόμα ομόλογα αξίας 51 δισ. ευρώ, τα οποία είναι άγνωστο σε ποιους ανήκουν.

Πολλά hedge funds έχουν επίσης δηλώσει ότι δεν θα συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις και θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας.

Ανοιχτό παραμένει επίσης και το θέμα με τους μικρούς ιδιώτες ομολογιούχους. Ο αρμόδιος υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος είπε πρόσφατα ότι οι μικροί ομολογιούχοι θα αντιμετωπιστούν δίκαια και ανάλογα με τον χρόνο και την τιμή που που αγόρασαν τα ομόλογα.

Το PSI θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες, μετά την ανταλλαγή των ομολόγων, θα πρέπει να ενισχυθούν κεφαλαιακά από το Δημόσιο.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ