Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

Τώρα ξύπνησαν για την ταρίφα των πέντε ευρώ!

Με αντανακλαστικά… χελώνας αντέδρασε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, η οποία από πέρυσι την άνοιξη είχε γνωστοποιήσει την παράνομη κράτηση των πέντε ευρώ από ασθενείς που επισκέπτονται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Για του λόγου το αληθές λοιπόν, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Νίκος Πολύζος απέστειλε πριν από λίγες ημέρες (στις 10 Ιανουαρίου 2012) διορθωτική εγκύκλιο στα νοσοκομεία, με την οποία εφιστά την προσοχή των διοικητών για το εισιτήριο των πέντε ευρώ που αφορά μόνο τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία: «Κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας εισπράττεται και από ασθενείς που προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)».

Φυσικά, τώρα πια το θέμα που προκύπτει είναι αν τα χρήματα θα επιστραφούν στους ασθενείς, όπως πολύ εύλογα αναρωτιέται ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη η όψιμη ευαισθητοποίηση του υπουργείου Υγείας, που αποστέλλει εγκύκλιο στα νοσοκομεία, μέσω της οποίας ομολογείται ότι για μεγάλο διάστημα οι διοικήσεις παρανομούσαν ενσυνείδητα και ατιμώρητα, εισπράττοντας τα πέντε ευρώ από τους πολίτες που προσέρχονταν στα Επείγοντα».

Ακόμη η ομοσπονδία διερωτάται: «Πώς είναι δυνατόν διοικητές να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το υπουργείο Υγείας; Μήπως έως τώρα εισέπρατταν τα πέντε ευρώ με σιωπηρή προτροπή του κ. Λοβέρδου και τώρα που ο δελφίνος υπουργός προσπαθεί να οικοδομήσει φιλολαϊκό προφίλ τούς εκθέτει και τους καταγγέλλει ως κοινά κλεφτρόνια;»

Η θέση της ΟΕΝΓΕ για το παραπάνω θέμα είναι ότι οι πολίτες έχουν ήδη πληρώσει για την περίθαλψή τους μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών καθώς και μέσω της φορολογίας, γι’ αυτό είναι παράνομο να καλούνται για τρίτη φορά να πληρώσουν για το ίδιο ακριβώς πράγμα.

Στοπ στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες φαρμάκων

«Φρένο» στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την προμήθεια φαρμάκων έχει μπει από ενστάσεις ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίες ουσιαστικά παίζουν τον ρόλο της… Ιφιγένειας στην προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να αποδείξει στην τρόικα ότι μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα νοσοκομεία εξακολουθούν να παραγγέλνουν σε υψηλές τιμές τα φάρμακα, παρ’ όλες τις… πανηγυρικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, ότι πλέον τα φαρμακευτικά σκευάσματα (κυρίως τα φθηνά γενόσημα και όχι τα ακριβά πρωτότυπα) θα αγοράζονται έως και 92% λιγότερο, μειώνοντας κατά 150.000.000 ευρώ τη φαρμακευτική δαπάνη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τουλάχιστον τέσσερις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν υποβάλει ενστάσεις, θεωρώντας ότι είναι εξωπραγματικές οι εκπτώσεις που δίδονται στους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, με συνέπεια οι ελληνικές εταιρίες να μην μπορούν να συμμετέχουν: «Οι τιμές που “παίζουν” είναι damping. Αυτό σημαίνει ότι εγώ προσφέρω μια τιμή κάτω του κόστους, επί ζημία, για να σας βγάλω από την αγορά, να σας εξοντώσω. Ετσι κερδίζω μερικούς διαγωνισμούς έστω και με ζημιά για να σας βγάλω από τη μέση» λέει ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Αγγελάκας και συνεχίζει: «Στο παιχνίδι έχουν μπει πολυεθνικές εταιρίες -μεγαθήρια από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την Ινδία με γενόσημα φάρμακα. Οι εταιρίες αυτές έχουν πολύ φθηνά μεροκάματα και μπορούν να κατεβάσουν τις τιμές σε αντίθεση με τις ελληνικές εταιρίες που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να τις συναγωνιστούν. Στόχος των πολυεθνικών εταιριών είναι να «σκοτώσουν» τις τιμές για έναν χρόνο, να μην μπορούν να ακολουθήσουν οι ελληνικές και στη συνεχεία να ανεβάσουν τις τιμές. Γι’ αυτό οι ελληνικές εταιρίες έχουν κάνει ενστάσεις και ζητάνε να μην ξεκινάνε τόσο χαμηλά οι τιμές, μπλοκάροντας έτσι τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες».

Θυμίζουμε ότι μέσω των ηλεκτρονικών δημοπρασιών έχουν μειωθεί οι τιμές των φαρμάκων από 85% έως και 95%. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση φαρμάκου με αρχικό προϋπολογισμό δαπάνης 5.200.000 ευρώ, η οποία μετά τη δημοπρασία «έκλεισε» στα 420.000 ευρώ!

Μετά τις ενστάσεις, όμως, τα νοσοκομεία εξακολουθούν να αγοράζουν τα φάρμακα σε υψηλότερη τιμή από αυτή του διαγωνισμού.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ