Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Τουρισμός με θέα τα… παλιοσίδερα

Στην έλλειψη των αναγκαίων υποδομών, που θα αξιοποιούσαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μαγνησίας, αποδίδει σε μεγάλο βαθμό την οπισθοδρόμηση της περιοχής ο πρόεδρος της τοπικής ΝΟΔΕ της Ν.Δ. Δημήτρης Κολυνδρίνης. Την άποψή του αυτή τεκμηριώνει μιλώντας στη «δημοκρατία» με συγκεκριμένα παραδείγματα:

– Τα κρουαζιερόπλοια πιάνουν στο ίδιο σημείο του λιμανιού με τα εμπορικά πλοία και οι επισκέπτες υποχρεώνονται να βρεθούν απέναντι σε μια απαράδεκτη εικόνα (παλιοσίδερα, βρομιά κ.λπ.). Ταυτόχρονα η λειτουργία του λιμανιού επιβατηγών πλοίων ουσιαστικά εξαντλείται στη σύνδεση του Βόλου με τα νησιά των Βόρειων Σποράδων, ενώ μπορεί να εξυπηρετεί κι άλλες γραμμές (νησιά Βόρειου Αιγαίου, Τουρκία κ.λπ.). Επιπλέον στο λιμάνι έχει δημιουργηθεί νέο τέρμιναλ, που για άγνωστο λόγο παραμένει ανενεργό.

– Το πανέμορφο Πήλιο δεν διαθέτει το κατάλληλο οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η κίνηση των επισκεπτών, ειδικά τον χειμώνα, που με την πρώτη κακοκαιρία ο δρόμος κλείνει.

– Ο περιφερειακός του Βόλου έχει καταντήσει «γεφύρι της Αρτας» και παραμένει επί σειράν ετών -και κυβερνήσεων- ανολοκλήρωτος!

– Το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου δεν έχει μια αξιοπρεπή οδική σύνδεση με την ΠΑΘΕ, καθώς ο δρόμος είναι στενός και με στροφές.

«Αλλες περιοχές φάνηκαν πιο διεκδικητικές, κερδίζοντας περισσότερα έργα, ενώ εδώ δεν καταφέραμε να πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε» τονίζει με νόημα ο Δημήτρης Κολυνδρίνης. Επίσης, καυτηριάζει τις αντιδράσεις ορισμένων, εξαιτίας των οποίων καθυστερούν έργα. Για του λόγου το αληθές αναφέρεται σε μια γέφυρα από την οποία θα κατευθύνονται τα βαρέα οχήματα στο λιμάνι χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από την πόλη, επιβαρύνοντας το κυκλοφοριακό. Η γέφυρα είναι έτοιμη, ωστόσο δεν δίνεται στην κυκλοφορία επειδή οικολογικές οργανώσεις αντιδρούν, θεωρώντας ότι θα διαταράξει το οικοσύστημα του χειμάρρου!

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μαγνησίας αναφέρεται στην τραγική οικονομική θέση αρκετών κατοίκων και ιδιαίτερα στα μικρά χωριά. Από την άλλη, εκφράζει την πεποίθησή του ότι ο τουρισμός, χειμώνα και καλοκαίρι, με την αξιοποίηση του λιμανιού και του αεροδρομίου, μπορεί να ξαναβάλει σε αναπτυξιακή τροχιά την περιοχή. Οσο για τις πολυπόθητες επενδύσεις σημειώνει ότι ο νομός διαθέτει τις απαραίτητες οργανωμένες Βιομηχανικές Περιοχές για να τις δεχτεί.

 

Λουκέτο σε αποθήκη λόγω ρύπανσης

 

Μειωμένες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων στον Βόλο κατέγραψε ο σταθμός μέτρησης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Βόρειων Σποράδων την περασμένη Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Η μέση τιμή 24ώρου ήταν 26 mg/m3, πολύ πιο κάτω από την οριακή τιμή, γεγονός που ανακούφισε τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας δήλωσε: «Ο Νοέμβριος ήταν δύσκολος, με υπερβάσεις των αιωρούμενων τιμών των σωματιδίων, ιδίως κατά τις ημέρες όπου οι συνθήκες της ατμόσφαιρας ευνοούσαν τον εγκλωβισμό και τη συσσώρευση των ρύπων στα κατώτερα στρώματα.

Η άπνοια και η παρατεταμένη ανομβρία επέτεινε το πρόβλημα. Ως Περιφερειακή Ενότητα συνεχίζουμε τους ελέγχους με το ειδικό κλιμάκιο. Επίσης, επίκειται η σφράγιση μονάδας αποθήκευσης παλιοσίδερων. Διότι, ύστερα από αιφνιδιαστικό έλεγχο που διενεργήθηκε στο πλαίσιο περιορισμού των ανεξέλεγκτων καύσεων στην ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, προέκυψε ότι από τη λειτουργία της προκαλείται ρύπανση, ενώ η συνέχισή της εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους για το περιβάλλον. Εντός της μονάδας βρέθηκαν αυτοκίνητα στο τέλος του κύκλου ζωής τους, μηχάνημα συμπίεσης αυτών, χυτήριο χύτευσης μεταλλικών μερών αυτοκινήτων και κουτιών αναψυκτικών, το οποίο ήταν σε κανονική λειτουργία, μεταχειρισμένα ελαστικά, παλιά σίδερα και συσσωρευτές σε σωρούς, καθώς και γεφυροπλάστιγγα.

Εργασίες απορρύπανσης, αποσυναρμολόγησης και αφαίρεσης των κατασκευαστικών στοιχείων και των περιεχομένων (καυσίμων, ψυκτικών υγρών, υγρών κλιματισμού, υγρών φρένων, όλων των ελαίων λίπανσης, συσσωρευτών απενεργοποιημένων καταλυτικών μετατροπέων) των οχημάτων τέλους κύκλου ζωής πραγματοποιούνται υπαίθρια, για την προσωρινή δε αποθήκευση δεν υπήρχαν καθορισμένοι και κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι. Επίσης προέκυψε ότι γι’ αυτή τη δραστηριότητα δεν είχαν χορηγηθεί σχετικές εγκρίσεις και άδειες των αρμόδιων υπηρεσιών».

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ