Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

«Τουρισμός, ναυτιλία, ήλιος θασώσουν την Ελλάδα» λέει ο Κεμάλ Ντερβίς

Προτάσεις και συμβουλές για την αναπτυξιακή στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα προκειμένου να ανακάμψει οικονομικά και να βγει από την κρίση έδωσε χθες μέσω άρθρου του στους «Financial Times» ο αντιπρόεδρος του αμερικανικού ιδρύματος πολιτικής Brookings, Κεμάλ Ντερβίς, ο οποίος το 2001 και κατά την περίοδο που είχε ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική ύφεση διατέλεσε υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας.

Στο άρθρο του με τίτλο «Η θάλασσα, τα πλοία και ο ήλιος μπορούν να οδηγήσουν στην ανάκαμψη της Ελλάδας», ο κ. Ντερβίς σημείωσε ότι η χώρα μας και οι εταίροι της πρέπει να διαθέσουν για τον σχεδιασμό μιας βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής στρατηγικής τον ίδιο χρόνο και την ίδια σκέψη με την ανάλυση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

Αναφορικά με τη βραχυπρόθεσμη στρατηγική, ο κ. Ντερβίς ανέφερε ότι κάθε φορολογικό μέτρο και κάθε μέτρο στο σκέλος των δαπανών πρέπει να αναλύεται σε σχέση με την επίπτωση που έχει στην ανάπτυξη – σημειώνοντας ταυτόχρονα όμως ότι δεν υπάρχει ανάγκη αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού.

Τέλος, «σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα» ο κ. Ντερβίς σημείωσε ότι «η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν μπορεί να βασιστεί στο να γίνει κόμβος παραγωγής απλών βιομηχανικών προϊόντων με χαμηλούς μισθούς. Κεντρικό ρόλο και στη μελλοντική ανάπτυξη θα έχει ο τουρισμός υψηλής ποιότητας, που θα συμπληρώνεται από περισσότερες πολιτιστικές δραστηριότητες, παραθεριστικές κοινότητες για τους κατοίκους της Βόρειας Ευρώπης και υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες, σε πλεονεκτικό κόστος».

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ