Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Τουρισμός «τριών» ταχυτήτων

Μικρότερη χαρτούρα, λιγότερο πηγαινέλα στο Δημόσιο και δυνατότητα πλήρους λειτουργίας ενός νέου τουριστικού καταλύματος σε ενάμιση χρόνο (από τα τέσσερα που απαιτούνται σήμερα εξαιτίας της γραφειοκρατίας) «υπόσχονται» στους επενδυτές οι νέες ρυθμίσεις πολυνομοσχεδίου του υπουργού Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο εντός του Ιανουαρίου του 2012.

Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές ενότητες (τουρισμός υπαίθρου – λειτουργία λιμένων – αδειοδότηση καταλυμάτων), προβλέπει τη νόμιμη λειτουργία καταλύματος ακόμα και δέκα ημέρες μετά την υποβολή του φακέλου αδειοδότησης (προέγκριση), αφού στη συνέχεια το βάρος πέφτει στις ελεγκτικές υπηρεσίες που θα πρέπει σε 50 ημέρες να αξιολογήσουν τα στοιχεία. «Θεωρούμε ότι κάποιος είναι νόμιμος προτού τον θεωρήσουμε παράνομο. Με την κατάθεση του φακέλου θα μπορεί ένας επιχειρηματίας να ξεκινήσει τη δουλειά και, αν αποτύχουν οι υπηρεσίες να τον ελέγξουν στο ορισμένο χρονικό διάστημα, ο επιχειρηματίας μπορεί να συνεχίσει» εξήγησε χθες ο κ. Γερουλάνος. Προς το παρόν όμως δεν αναφέρονται τυχόν «ποινές» για τους… ασυνεπείς υπαλλήλους! Για την επιτάχυνση των επενδύσεων, πάντως, προωθείται η σύσταση εντός του ΕΟΤ υπηρεσίας εξυπηρέτησης τουριστικών επενδύσεων και πολεοδομικού γραφείου.

Για τον τουρισμό υπαίθρου, ως μορφές του ορίζονται ο αγροτουρισμός, ο οινοτουρισμός και ο αλιευτικός τουρισμός, και προβλέπεται ένταξη ξενοδοχείων έως 40 κλινών, εστιατορίων και καφενείων με προϊόντα ελληνικής – τοπικής κουζίνας και χορήγηση ειδικού σήματος.

Για τις μαρίνες δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησής τους από ΟΤΑ και λιμενικά ταμεία, εισάγεται Ηλεκτρονικό Μητρώο Πληροφοριών για τους τουριστικούς λιμένες, επισπεύδεται η διαδικασία χωροθέτησης και αντιμετωπίζεται η αυθαίρετη κατάσταση από τη λειτουργία τουριστικών λιμένων εκτός του κεντρικού κρατικού ελέγχου.

Ελένη Ευαγγελοδήμου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ