Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Τουρίστες με κουφέτα αλά «Μάμα μία»

Ωθηση από την έβδομη τέχνη πήρε φέτος ο τουρισμός της Μαγνησίας και των Σποράδων. Οι απαράμιλλης ομορφιάς εικόνες της Σκιάθου, της Σκοπέλου και του Πηλίου, που έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω της επιτυχημένης κινηματογραφικής ταινίας «Μάμα μία» -πρόκειται για ρομαντική κομεντί, εκδοχή του ομώνυμου μιούζικαλ με διαχρονικά τραγούδια των ABBA- μάγεψαν τους ξένους και δημιούργησαν τουριστικό ρεύμα. Η κινηματογραφική προβολή, καθώς γυρίσματα της ταινίας έγιναν σ’ αυτές τις περιοχές, συνέβαλε ουσιαστικά στη φετινή αύξηση του αριθμού των ξένων επισκεπτών (πάντως στα έσοδα δεν καταγράφηκε ανάλογη πορεία) στον νομό.

Είναι τέτοιο το ενδιαφέρον που, όπως μας λέει η διευθύντρια Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων Μαρία Θλιβερού, τουριστικοί πράκτορες κυρίως από τη Βρετανία ζητούν διακαώς τη διοργάνωση γάμων στο χαρακτηριστικό, γραφικό εκκλησάκι της Σκοπέλου, η οποία στον τομέα αυτό φαίνεται να ακολουθεί τα βήματα της πρωτοπόρου Σαντορίνης.

Πάντως η περιοχή προσφέρεται για τουρισμό όλο τον χρόνο, με αιχμή του δόρατος τις Σποράδες και το Πήλιο. Το τουριστικό προϊόν της προωθείται και από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, που διαθέτει από τις πιο σύγχρονες υποδομές στην περιφέρεια. Το αεροδρόμιο ήδη προτιμούν αρκετές ξένες εταιρίες (Ryanair, Air Berlin, Niki Lauda, Transavia κ.λπ.), οι οποίες εκμεταλλεύονται και τα χαμηλότερα τέλη σε σχέση με το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ετσι λειτουργούν τακτικές γραμμές για σημαντικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία κ.α.).

Ταυτόχρονα το λιμάνι του Βόλου γίνεται πόλος έλξης κρουαζιεροπλοίων. Για 100% αύξηση φέτος το καλοκαίρι κάνει λόγο η Μαρία Θλιβερού, τονίζοντας ότι ένας από τους βασικούς στόχους της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι η ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας. Για να γίνει δυνατόν αυτό χρειάζονται, μεταξύ άλλων, έργα υποδομής στο λιμάνι, ώστε να δέχεται και τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια. Η ίδια επισημαίνει και την ανάγκη καθιέρωσης διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων του Βόλου το καλοκαίρι, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων.

Γευστικές προκλήσεις

Η ονομαστή πηλιορείτικη κουζίνα και τα φημισμένα γλυκά του κουταλιού αποτελούν σημεία αναφοράς, σύμφωνα με την περιφερειακή σύμβουλο Δωροθέα Κολυνδρίνη – Χαλαστάρα, η οποία μάς πληροφορεί ότι η ποικιλία των τοπικών γλυκών του κουταλιού είναι μοναδική (γίνονται γλυκό ως και οι ελιές και τα φύλλα τριαντάφυλλου) με προμετωπίδα πάντως το φιρίκι, που είναι και το χαρακτηριστικό φρούτο του Πηλίου. Η παρασκευή γλυκών του κουταλιού στηρίζεται σε οικογενειακές επιχειρήσεις, οικοτεχνίες, που χρησιμοποιούν τους παραδοσιακούς, αυθεντικούς τρόπους παραγωγής.

Οι Βολιώτες ξεχνούν τους καημούς της κρίσης στα τσιπουράδικα

Μια ιεροτελεστία, ένας θεσμός του Βόλου, αντιστέκεται σθεναρά στο κλίμα αποκαρδίωσης και κατήφειας της οικονομικής κρίσης. Είναι η καθιερωμένη συνάντηση στα τσιπουράδικα, που παρότι και οι Βολιώτες σήμερα δύσκολα τα φέρνουν βόλτα δεν παύει να αποτελεί την αγαπημένη τους συνήθεια, όπως διαπιστώσαμε και κατά την αποστολή μας. Μεσημέρι κυρίως αλλά και βράδυ τα τσιπουράδικα γίνονται το επίκεντρο της ζωής της πόλης, για τσιπουράκι, με τα πατροπαράδοτα θαλασσινά μεζεδάκια, για κουβεντούλα και κάποιες στιγμές ανάπαυλας, αντίδοτο στα άγχη και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Στην παραλιακή ή στην πλατεία Παλαιών και τις γειτονιές του Βόλου η παράδοση είναι ολοζώντανη και τηρείται πιστά.

Ο θεσμός ξεκίνησε από τους πρόσφυγες της Μικρασίας, που εγκαταστάθηκαν στον Βόλο μετά την ανταλλαγή του 1922, και κυρίως από αυτούς που δούλευαν στη θάλασσα και στο λιμάνι. Το μεσημέρι, μετά τη δουλειά, μαζεύονταν στα καφενεδάκια του λιμανιού και έπιναν το τσιπουράκι τους, που το συνόδευαν με μεζέδες, σερβιρισμένους, πάντα, σε μικρά πιατάκια. Η μεσημεριανή συνάντηση ήταν μια ιεροτελεστία που πολύ σύντομα έγινε καθημερινή συνήθεια για τους Βολιώτες εργάτες. Οι παρέες αυξάνονταν, όπως και οι παραγγελίες. Οι μεζέδες γίνονταν όλο και πιο εξεζητημένοι, αλλά κυρίαρχη γεύση παρέμεναν τα θαλασσινά…

Η φήμη των τσιπουράδικων του Βόλου εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό από τους επισκέπτες που τα γνωρίζουν, γεύονται τους εκλεκτούς μεζέδες και γίνονται funs τους. Το μυστικό της επιτυχίας τους κρύβεται στο γνήσιο θεσσαλικό τσίπουρο και στα καλομαγειρεμένα, σε ατέλειωτη ποικιλία μεζεδάκια, με πρωταγωνιστές βεβαίως τα θαλασσινά.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ