Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Toυρκικό θράσος: Ζητάνε και τα «ρέστα» από την Ελλάδα και την Κύπρο για τους αγνοούμενους

Με νέο έγγραφο που ζητά πρόσβαση στα στρατιωτικά αρχεία της ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου) επανήλθε η τουρκική πλευρά, ενόψει της συζήτησης που ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), στο Στρασβούργο, όπου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η πρόοδος στο θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου.

Το τουρκικό έγγραφο, που συντάχθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία τον περασμένο Φεβρουάριο και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα του ΣτΕ, έρχεται ως ανταπάντηση στην αντίδραση της Αθήνας σε προηγούμενη τουρκική αναφορά για άνοιγμα στρατιωτικών ζωνών στις ελεύθερες περιοχές.

Στο σημείωμά της, στις 11 Φεβρουαρίου, η ελληνική Κυβέρνηση υπενθύμιζε ότι εναγόμενο κράτος για το θέμα των αγνοουμένων είναι η Τουρκία. Αντίδραση είχε υπάρξει και από τη Λευκωσία, σε ξεχωριστό έγγραφο.

Η τουρκική πλευρά εκφράζει στο νέο έγγραφο «βαθιά θλίψη για την γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε και για την πολιτικοποίηση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων».

Αναφέρεται στη συμπερίληψη 77 Ελλήνων στρατιωτών που προστέθηκαν στη λίστα των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, η διερεύνηση της τύχης των οποίων ανατέθηκε στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, αν και όπως αναφέρει, δεν αποτελούν τυπική περίπτωση αγνοουμένων.

Ακολούθως, το τουρκικό έγγραφο αναφέρεται στον «ισχυρισμό» της ελληνικής πλευράς, ότι η τουρκική πλευρά προσπαθεί να μεταθέσει αλλού την ευθύνη, ενώ λέει ότι «έχει πλήρη επίγνωση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Μάλιστα, το έγγραφο επανέρχεται στο αίτημα για διενέργεια εκταφών σε στρατιωτικές περιοχές και λέει πως αντί να συμμορφωθεί με την έκκληση του ΟΗΕ προς όλα τα μέρη για παροχή πλήρους πρόσβασης στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων «η Ελλάδα στο υπόμνημά της επιχειρεί ακόμη και να αρνηθεί την ύπαρξη των στρατιωτικών της περιοχών στο νησί».

Συνεχίζει, λέγοντας ότι η τουρκική πλευρά αναμένει από την Ελλάδα «να αναθεωρήσει το νομικό πλαίσιο και την πολιτική της και να μοιραστεί στην πράξη τα αρχεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΛΔΥΚ και άλλα σχετικά έγγραφα, όπως πολεμικά ημερολόγια, πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία για την περισυλλογή πτωμάτων και πιστοποιητικά για την μεταφορά των νεκρών».

Στη συνεδρίαση που ξεκίνησε σήμερα στο Στρασβούργο και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαρτίου, οι εκπρόσωποι των 47 κρατών μελών αναμένεται να εξετάσουν τον βαθμό υλοποίησης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, με τη λίστα να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις αποφάσεις στη διακρατική προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον της Τουρκίας και τις υποθέσεις Ξενίδη-Αρέστη και Βαρνάβα.

πηγή: protothema.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ