Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

«Τραγωδία για τις ελληνικές επιχειρήσεις»

«Tragic». Με το γνωστό διαφημιστικό σλόγκαν, χωρίς ίχνος όμως αστεϊσμού, περιέγραψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Δημήτρης Λακασάς την αρνητική αντιμετώπιση που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις αυτή την περίοδο από τους ξένους συνεργάτες και τους δυνητικούς αγοραστές στο εξωτερικό. Μεταφέροντας την πρόσφατη εμπειρία του από την έκθεση «Light and building» στη Φρανκφούρτη, ύστερα από σχετική ερώτηση της εφημερίδας «δημοκρατία», σημείωσε ότι η στάση των ξένων ήταν στην καλύτερη περίπτωση αμφισβήτησης και στη χειρότερη χλευασμού, με πρακτικό αντίκτυπο στις συναλλαγές των Ελλήνων επιχειρηματιών.

«Πέρασαν από το περίπτερο της επιχείρησής μου τόσο Γερμανοί όσο και άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων. Το κλίμα μού θύμισε το 1989, όταν ήμουν στο Ανόβερο, και η Ελλάδα δεν είχε και το καλύτερο όνομα» τόνισε, εξηγώντας ότι πλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις που δουλεύουν με το εξωτερικό δεν έχουν καμία διαπραγματευτική ικανότητα, αφού οι ξένοι, γνωρίζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, πιέζουν για μεγαλύτερες εκπτώσεις, ενώ η πίστωση δεν υφίσταται πια ως συναλλακτικό μέσο, καθώς τα μετρητά είναι επιτακτική απαίτηση.

Με την αφορμή παρουσίασης του εξαγωγικού συνεδρίου «Export Summit: Roadmap to growth», που διοργανώνει ο ΣΕΒΕ στις 3 και 4 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Λακασάς σημείωσε ότι η αρνητική αυτή εικόνα είναι αναστρέψιμη, αρκεί να σταματήσουμε να κλαίμε τον μακαρίτη και να αρχίσουμε να δουλεύουμε, παίρνοντας παράλληλα και τα μηνύματα από την Ευρώπη. Τόνισε μάλιστα ότι μια από τις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η αλλαγή αυτής της εικόνας, σημειώνοντας όμως χαρακτηριστικά ότι πριν από αυτό πρώτη δουλειά της επόμενης κυβέρνησης είναι να… υπάρξει κυβέρνηση. «Δεν είμαστε ούτε Γαλλία ούτε Βέλγιο. Αν έχουμε ακυβερνησία, το χάος, το σκοτάδι και η αναρχία θα έρθουν πολύ κοντά. Καλύτερα να πείσουμε ότι έχουμε σοβαρότητα και αξιοπιστία» σημείωσε. Μάλιστα, συνέδεσε την πορεία των εξαγωγών τη φετινή χρονιά με την επιθυμητή σταθερότητα, εξηγώντας ότι το 2012 θα είναι θετικό, όχι όμως με τα θεαματικά αποτελέσματα του 2011. «Αν σταθεί όρθια η χώρα, από το φθινόπωρο και έπειτα τα σημάδια θα είναι καλύτερα».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, το οποίο θα συγκεντρώσει στη Θεσσαλονίκη στελέχη με εξαγωγική τεχνογνωσία, θα δοθεί η δυνατότητα σε 200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς εξαγωγική πείρα να λάβουν δωρεάν εκπαίδευση για τα πρώτα τους βήματα στον στίβο των εξαγωγών. Μάλιστα, ο ΣΕΒΕ έχει ετοιμάσει έναν εξαγωγικό εγχειρίδιο 200 σελίδων, με τίτλο «Θέλετε να εξάγετε;» Αλλωστε, όπως εκτιμά ο σύνδεσμος, αν μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια οι επιχειρήσεις δεν έχουν καταφέρει να αντλούν το ένα τρίτο των πωλήσεών τους από το εξωτερικό, δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ