Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Τράπεζες «καρχαρίες» χρεώνουν τόκους

Αθλιότητα την ώρα που δεν υπάρχει ρευστότητα

Τεράστιο βάρος επωμίζονται οι δανειολήπτες αυτή την περίοδο, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να τοκίζουν κανονικά τα δάνεια των πελατών τους. Η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους τους δανειολήπτες που καλούνται σε αυτές τις αβέβαιες και απρόβλεπτες καταστάσεις να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις των δανείων, που φθάνουν τα 208 δισ. ευρώ στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα. Από αυτά, τα 98,59 δισ. είναι δάνεια επιχειρήσεων και τα 96 δισ. δάνεια των νοικοκυριών. Η κατάσταση γίνεται τραγική για όσους έχουν υπόλοιπα από τη χρήση πιστωτικών καρτών και τη λήψη παλαιότερων καταναλωτικών δανείων.

Παράπονα

Αρκετοί πελάτες τραπεζών διαμαρτύρονται διότι οι τράπεζες συνεχίζουν να χρεώνουν με τον ίδιο τρόπο τις δόσεις των πιστωτικών καρτών, δηλαδή με πολύ υψηλά επιτόκια, από 15% έως 17%. Παρόμοια είναι η επιβάρυνση των καταναλωτικών δανείων, με το επιτόκιο να φθάνει το 19%. Από τα 96 δισ. ευρώ των δανείων που έχουν τα νοικοκυριά, τα 26 δισ. ευρώ αφορούν καταναλωτικά δάνεια. Μάλιστα, αυτή την περίοδο της τραπεζικής αργίας αρκετοί πολίτες χρησιμοποιούν διαρκώς τις πιστωτικές κάρτες τους προκειμένου να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι φουσκώνουν το πιστωτικό τους υπόλοιπο, αλλά ο λογαριασμός θα έρθει αργότερα και θα είναι τόσο μεγάλος που δεν μπορούν να τον πληρώσουν.

Επίσης, παράπονα κατά των τραπεζών διατυπώνουν πολίτες που κάνουν αυξημένη χρήση των τραπεζικών καρτών τους για να κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ. Οσοι όμως αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν το ΑΤΜ άλλης τράπεζας από αυτή που έχει εκδώσει την κάρτα τους (μέσω του διατραπεζικού συστήματος συναλλαγών ΔΙΑΣ), τότε χρεώνονται με προμήθεια 1,4 ευρώ. Με άλλα λόγια, η ανάληψη των 60 ευρώ χρεώνεται με 2,33%.

Spiegel: Το ΔΝΤ έκανε στην Αθήνα ό,τι το ’80 στην Αφρική

Σε άρθρο-κόλαφο για την πολιτική που ακολούθησε το ΔΝΤ, και ιδίως η Κριστίν Λαγκάρντ, στην ελληνική κρίση από το ξεκίνημά της, το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» υποστηρίζει ότι, μετά το δημοψήφισμα, έφτασε σε σημείο να χρησιμοποιεί την πιστωτική πολιτική του ως μέσο ανατροπής της ελληνικής κυβέρνησης. «Η Κριστίν Λαγκάρντ πρέπει να φοβάται για τη θέση εργασίας της» σημειώνει ο αρθρογράφος Μαρκ Πίτσκε.

Σχολιάζοντας κυνικά το ελληνικό «όχι» στο δημοψήφισμα, η κυρία Λαγκάρντ «στέκεται ενώπιον των ερειπίων μιας αποτυχημένης πολιτικής, που το ΔΝΤ έχει εφαρμόσει επί μακρόν αλλά μόνο σε αδύναμες, υπανάπτυκτες χώρες. Τώρα, όμως, τις εφήρμοσε στην Ευρώπη. Δεν προκαλεί εντύπωση το ότι οι επικριτές της ζητούν την παραίτησή της», κατηγορώντας την ότι, υπό τη διεύθυνσή της, το ΔΝΤ μετατράπηκε σε μέρος του προβλήματος, επισημαίνει ο αρθρογράφος. «Με τη στάση της, η κ. Λαγκάρντ, ως υπηρέτης του Βερολίνου και των Βρυξελλών, επιχείρησε να προκαλέσει ανατροπή καθεστώτος στην Ελλάδα. Ετσι, το ΔΝΤ έκανε τώρα στην Αθήνα ό,τι τις δεκαετίες του ’80 στις αφρικανικές χώρες, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές» γράφει, υπογραμμίζοντας ότι «πίσω από την πιστωτική πολιτική του ΔΝΤ κρύβεται για πρώτη φορά η απόπειρα ανατροπής μιας κυβέρνησης».

«Η αποτυχημένη πολιτική που ακολουθήθηκε για τη διάσωση της Ελλάδας φέρνει τη Λαγκάρντ σε δύσκολη θέση. Η θητεία της τελειώνει του χρόνου, η ανανέωση του συμβολαίου της θεωρείται αβέβαιη και οι επικριτές της ζητούν ακόμα και μια πρόωρη αποχώρησή της» σχολιάζει ο Πίτσκε, που συμμερίζεται την άποψη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της, εάν δεν δοθεί σημαντική επιμήκυνση αποπληρωμής ή ακόμα και «κούρεμα».

Κοινωνικές δαπάνες στο ναδίρ

Η Ελλάδα ξοδεύει περισσότερα κονδύλια για συντάξεις παρά για άλλους τομείς κοινωνικής προστασίας, όπως είναι η αναπηρία ή η ανεργία. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Eurostat και τα οποία έχουν έτος αναφοράς το 2013 και δείχνουν ότι συνολικά για κοινωνική προστασία η Ελλάδα διαθέτει το 32,4% του συνόλου των δαπανών της, σημαντικά κάτω από το 40,2%, που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε.
Πιο συγκεκριμένα, η συνταξιοδοτική δαπάνη ανέρχεται στο 24,3% του συνόλου των δαπανών του δημόσιου τομέα, υψηλότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, που βρίσκεται στο 22% και το 21,4% στην Ε.Ε. Αντίθετα, οι δαπάνες για την κοινωνική προστασία είναι πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για «αρρώστια και αναπηρία» η Ελλάδα ξοδεύει το 2,5% των δαπανών της, (μέσος όρος Ε.Ε. 5,8%). Για «οικογένεια και παιδιά» η Ελλάδα δίνει το 1,1% (μέσος όρος Ε.Ε. 3,5%). Επίσης, για την «ανεργία», που στην Ελλάδα κινείται διαρκώς πάνω από το 25%, το 2013 δόθηκε μόλις το 1,5% από το σύνολο των δαπανών (μέσος όρος Ε.Ε. 3,2%.)

Και πάλι στο Σύνταγμα  οι «Μένουμε Ευρώπη»!

Σε νέα συγκέντρωση σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος καλούν τους πολίτες οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας «Μένουμε Ευρώπη», τονίζοντας ότι ανεξάρτητα από την ψήφο τους στο πρόσφατο δημοψήφισμα θα πρέπει όλοι να ενώσουν τις φωνές τους, προκειμένου να διασφαλίσουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. «Απαιτούμε να τηρηθούν όλες οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για άμεση και δίκαιη συμφωνία, που δεν θα πλήττει τους ασθενέστερους και θα ξαναβάλει μπροστά την παραγωγική μηχανή της χώρας, που τώρα αιμορραγεί. Ο χρόνος που χάθηκε μας κόστισε ήδη πολλά» αναφέρουν οι επικεφαλής της κίνησης, στο κάλεσμα που απευθύνουν μέσω facebook, συμπληρώνοντας: «Μένουμε Ευρώπη και δεν το διαπραγματευόμαστε».

«D. Telegraph»: Ο Τσίπρας ήθελε να χάσει!

«Ο Τσίπρας δεν ήθελε να κερδίσει το δημοψήφισμα της Κυριακής, πόσο μάλλον να τεθεί επικεφαλής σε μια φλεγόμενη εθνική εξέγερση εναντίον των ξένων. Προκήρυξε δημοψήφισμα με σκοπό να το χάσει. Το σχέδιο ήταν να αποχωρήσει έπειτα από έναν καλό αγώνα, να αποδεχθεί μια έντιμη ήττα και να παραδώσει τα κλειδιά στο Μαξίμου στον επόμενο – μαζί και το τελεσίγραφο των δανειστών. Ετσι ο επόμενος θα δεχόταν την κατακραυγή». Την άποψη αυτή εξέφραζε χθες με άρθρο του στην «Daily Telegraph» ο Αμπροουζ Εβανς – Πρίτσαρντ, επιχειρώντας να δώσει μια ερμηνεία για όσα έχουν συμβεί στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Πάντα σύμφωνα με τον ίδιο, «το τελεσίγραφο των δανειστών προκάλεσε σοκ στο υπουργικό συμβούλιο. Νόμιζαν ότι ήταν στα πρόθυρα συμφωνίας – κακής μεν, αλλά συμφωνίας. Ο Τσίπρας ήδη είχε λάβει την απόφαση να συναινέσει στις απαιτήσεις για λιτότητα, αναγνωρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να ενώσει τις χώρες του Νότου. Ο Βρετανός αρθρογράφος εξηγεί ακόμη: «Τη στιγμή που οι οπαδοί του “όχι” πανηγύριζαν στους δρόμους, ο Τσίπρας βρισκόταν στο γραφείο του μέχρι πολύ αργά και ήταν σε κατάσταση κατάθλιψης. Επρεπε να πάρει μία απόφαση: Είτε να πάρει αυτό το 61% και να έρθει σε σύγκρουση με τους δανειστές, είτε να διώξει τον Βαρουφάκη και να δεχθεί τις απαιτήσεις τους».

ΙΚΑ: Τρύπα 500.000.000€ στα έσοδα!

Κατάρρευση καταγράφουν τα έσοδα του ΙΚΑ κατά το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές (capital control). Υπολογίζεται ότι εισπράχθηκαν έως και 500.000.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον στόχο, αφού η διοίκηση του ιδρύματος περίμενε ότι το διήμερο 29-30 Ιουνίου επρόκειτο να εισπραχθούν πάνω από 600.000.000 ευρώ, ενώ τελικά εισπράχθηκαν περίπου 100.000.000 ευρώ. Αλλα τόσα υπολογίζεται ότι εισπράχθηκαν και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, χωρίς όμως να διορθώσει το αρνητικό πρόσημο που κατέγραψαν τα έσοδα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας κατά το β’ τρίμηνο του 2015.
Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός για το ΙΚΑ ήταν έτσι και αλλιώς ελλειμματικός κατά 1 δισ. Είχε προϋπολογιστεί ότι τα έσοδα θα παρουσίαζαν κάμψη κυρίως λόγω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες από την 1/1/2015 αλλά και της αντίστοιχης κατάργησης των κοινωνικών πόρων (φόρων υπέρ τρίτων). Ομως, η εφαρμογή των capital controls έχει ήδη επιτείνει το πρόβλημα.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ