Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Τράβηξαν τα «καλώδια»

Η μεγάλη κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και ο ήπιος χειμώνας που περιόρισε τη χρήση κλιματιστικών, οδήγησαν σε πτώση κατά 12% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ που ασχολείται με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Το εύρος της κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, με σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία των βιομηχανιών, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2004, οπότε και άρχισαν να δημοσιοποιούνται τα σχετικά στοιχεία σε μηνιαία βάση.

Η καθαρή ζήτηση για ενέργεια υποχώρησε κατά 12%, στις 3,84 εκατομμύρια μεγαβατώρες (MWh), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο διαχειριστής του ηλεκτρικού συστήματος. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συρρικνώνεται συνεχώς τα τελευταία τέσσερα έτη, με τις εταιρίες παραγωγής να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν σε συνθήκες επιταχυνόμενης ύφεσης. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τις βιομηχανίες υποχώρησε 4,4% τον Φεβρουάριο, υποδηλώνοντας ότι η πενταετής περίοδος ύφεσης δεν είναι κοντά στο τέλος της.

Επιπλέον, οι ήπιες καιρικές συνθήκες του Φεβρουαρίου βοήθησαν τα νοικοκυριά να περιορίσουν τη χρήση κλιματιστικών. Τους τελευταίους μήνες πολλοί καταναλωτές στράφηκαν σε αυτά για να αποφύγουν την αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του οποίου αυξήθηκε κατά 35% περίπου. Τα 2/3 της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτονται από τη ΔΕΗ.

Μετά τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, η εταιρία αύξησε την παραγωγή από υδροηλεκτρικές μονάδες της στις 708.651 MWh, το υψηλότερο επίπεδο της τριετίας, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ. Η αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής μειώνει το μέσο κόστος παραγωγής για τη ΔΕΗ, το οποίο είναι χαμηλότερο στα υδροηλεκτρικά σε σύγκριση στις θερμικές μονάδες της.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ