Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Τρέχουν για τη σύνταξη πριν από τα 62

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης άργησε αλλά παραδέχτηκε δημοσίως ότι επίκειται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όλες τις ειδικές κατηγορίες, στα 62 έτη. Αυτό έγινε με αφορμή το σύστημα «Ηλιος», που έδειξε ότι το 91,96% των νέων συνταξιούχων που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης το τελευταίο τετράμηνο, από τα ειδικά ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και τραπεζών, είναι ηλικίας κάτω των 62 ετών. Ο υπουργός έσπευσε να κάνει ειδική αναφορά στον περιορισμό των αποκλίσεων από τα γενικά ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης. Το υπουργείο Εργασίας επιμένει στην πρότασή του προς την τρόικα για «κλείδωμα» του κατώτατου ορίου συνταξιοδότησης στα 62 έτη.

Σύμφωνα με το σύστημα «Ηλιος» και τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για τις συντάξεις, προκύπτει ότι το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2014 οι νέοι συνταξιούχοι κάτω των 62 ετών είναι το 76,33% στο Δημόσιο και το 64,34% στο ΙΚΑ, αλλά ιδιαίτερα στα ειδικά ταμεία που έχουν προστεθεί στο ΙΚΑ φτάνουν στο 91,96%. Από τα υπόλοιπα στοιχεία, που αφορούν τον μήνα Δεκέμβριο, προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη ροή ασφαλισμένων να βγουν στη σύνταξη, χρησιμοποιώντας όλες τις ειδικές διατάξεις που ισχύουν, υπό τον φόβο των αλλαγών που επίκεινται και μπορεί να τους εγκλωβίσουν για επιπλέον έτη στην εργασία τους.

Ενδεικτικό της αύξησης των ασφαλισμένων που προτίμησαν να βγουν στη σύνταξη είναι ότι ο αριθμός τους τον Δεκέμβριο (34.680) ήταν υπερδιπλάσιος τόσο του Νοεμβρίου (15.508) όσο και του Οκτωβρίου (15.169) και του Σεπτεμβρίου (19.812)

Από τα υπόλοιπα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος» προκύπτει ότι το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος μόνο ανέρχεται στα 953,58 ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι ανέρχονται στα 2.654.913 άτομα. Οι συντάξεις που καταβάλλονται είναι 4.523.296, κύριες και επικουρικές, και η συνολική μηνιαία δαπάνη ανέρχεται στα 2,33 δισ. ευρώ, ενώ η ετήσια δαπάνη έφτασε στα περίπου 27,7 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο των επιδομάτων πρόνοιας προκύπτει ότι ανήλθαν τα επιδόματα στα 177.711 και οι δικαιούχοι στους 168.538 τον Δεκέμβριο. Η μηνιαία δαπάνη ήταν 56.711.895 ευρώ και η ετήσια ανήλθε στα 662.920.120 ευρώ.

Ο κ. Βρούτσης με αφορμή τα αποτελέσματα του συστήματος «Ηλιος» προανήγγειλε και άλλες παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό εντός του επόμενου έτους:

*Η ολοκλήρωση των διοικητικών ενοποιήσεων, με τις οποίες θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας και θα περιοριστεί δραστικά ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση και απονομή σύνταξης.

*Ολοκλήρωση της κωδικοποίησης και της απλοποίησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι, μετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, το ασφαλιστικό σύστημα είναι ανθεκτικότερο σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που αποδεικνύουν και οι αναλογιστικές μελέτες που εκπονούνται.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ