Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Τρέχουν να μπαλώσουν το «λάθος»!

Γκάφα ολκής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) με τις συντάξεις αποκάλυψε χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία». Προέβλεψε ότι το όφελος από την επιβολή πλαφόν στα 2.400 ευρώ μεικτές αποδοχές για κύρια και επικουρική σύνταξη θα ήταν πάνω από 1 δισ. ευρώ, ίσως και 1,5 δισ. ευρώ. Τελικά όμως η εξοικονόμηση που προκύπτει δεν ξεπερνάει, στην καλύτερη περίπτωση, τα 350.000.000 ευρώ.

Το λάθος που διέπραξε το ΚΕΠΕ στην έκθεση που συνέταξε για την εύρεση 11,5 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών για τη διετία 2013 και 2014 είναι παιδαριώδες: Υπολόγισε στην περικοπή που θα προκύψει από την επιβολή πλαφόν το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών και όχι το μέρος της σύνταξης από τα 2.400 ευρώ και πάνω.

Τρύπα 5 δισ.

Ετσι, προέκυψε στο υπουργείο Εργασίας ένας πρόσθετος μπελάς, την ώρα που ψάχνεται για να βρει τα 5 δισ. ευρώ που θέλει η τρόικα να περικοπούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της γκάφας είναι ότι από 2.400 ευρώ και πάνω παίρνουν σύνταξη μόλις 18.000 συνταξιούχοι, δηλαδή κάτι λιγότερο από το 2% του συνόλου. Ειδικά στο ΙΚΑ, τόσο υψηλές συντάξεις λαμβάνουν κάτι λιγότερο από 2.000 δικαιούχοι. Είναι προφανές ότι μια τόσο μικρή «δεξαμενή» συνταξιούχων δεν μπορεί να αποφέρει δημοσιονομικά οφέλη της τάξεως του 1 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, το ΚΕΠΕ δεν είχε υπολογίσει ούτε τις απώλειες φορολογικών εσόδων που θα έχει το Δημόσιο κατά την επόμενη φορολογική περίοδο, αφού είναι προφανές ότι το συνολικό ετήσιο εισόδημα αυτών των συνταξιούχων θα είναι μικρότερο από ότι ήταν έως τώρα. Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας που ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν την ακριβή κοστολόγηση του μέτρου της επιβολής πλαφόν διαπίστωσαν αμέσως το λάθος, σπεύδοντας να το επισημάνουν στην πολιτική ηγεσία.

Αυτός είναι και ο λόγος που την τελευταία εβδομάδα εγκαταλείφθηκαν οι αναφορές περί πλαφόν στα 2.400 ευρώ και πλέον το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται να το ορίσει ακόμα πιο χαμηλά, ίσως και στα επίπεδα των 2.000 ευρώ, αν όχι χαμηλότερα.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ