Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Τρεις κατοχικές προϋποθέσεις από το αδίστακτο Βερολίνο!

Τρείς ταπεινωτικούς κατοχικούς όρους, που δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με την ευρωπαϊκή ιδέα, θέτουν οι ισχυροί της ευρωζώνης, με προεξάρχοντες τους Γερμανούς, για την έγκριση της χορήγησης του νέου δανείου στην Ελλάδα, προκαλώντας αλγεινές εντυπώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στη συντριπτική πλειονότητα των κομμάτων της Ευρωβουλής. Πρόκειται για την επιβολή μόνιμων επιτρόπων, το ειδικό ταμείο για τις δόσεις του δανείου, και τις μετεκλογικές δεσμεύσεις (όλων των κομμάτων), αν και θα ήταν καλύτερα, όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, να μη γίνουν καθόλου εκλογές. Ειδικότερα:

1. Με πρωτοβουλία της Γερμανίας έχει υπονοηθεί ότι πολύ σύντομα η χώρα πρέπει να βρεθεί «υπό την μπότα» μόνιμων επιτρόπων στα υπουργεία, που ως άλλοι γκαουλάιτερ θα εποπτεύουν τα της ελληνικής επαρχίας. Στην κατεύθυνση αυτή είχε συνηγορήσει με τον γνωστό του τρόπο και στο συμβούλιο κορυφής της 28ης Οκτωβρίου 2011 ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο γερμανικός πειθαναγκασμός συνδύασε την ύπαρξη των γκαουλάιτερ με αλλαγές στο εθνικό δίκαιο, κατά προτίμηση μέσω συνταγματικής αναθεώρησης.

2. Τη δημιουργία ειδικού ταμείου στο οποίο θα καταλήγουν οι δόσεις του δανείου και το οποίο στην ουσία, αν εφαρμοστεί, θα δημιουργήσει ένα τραγελαφικό φαινόμενο. Η Ελλάδα θα υπογράψει ότι παίρνει ένα δάνειο, το οποίο δεν θα μπορεί να πάρει (!) μετά την ολοκλήρωση της σύμβασης. Οι άνθρωποι της τρόικας ισχυρίζονται ότι σ’ αυτό το Ταμείο θα «παρκάρονται» οι δόσεις του δανείου, τις οποίες όμως δεν θα μπορεί να εισπράξει η Ελλάδα. Οι εκταμιεύσεις από αυτό το Ταμείο θα γίνονται με πρωτοβουλία της τρόικας και θα κατευθύνονται στην εξόφληση και μόνο των δανειστών. Η Ελλάδα δεν θα μπορεί να σηκώσει ούτε ένα ευρώ από το συγκεκριμένο Ταμείο, το οποίο, όπως προείπαμε, θα έχει το προϊόν δανείου που έχει συνάψει η χώρα. Εξυπακούεται ότι η ίδρυση του Ταμείου θα ισοδυναμεί με χρεοκοπία εντός του ευρώ και αποτελεί μέτρο που στο παρελθόν εφαρμοζόταν σε κατεχόμενες χώρες. Επίσης στο Ταμείο θα μπαίνουν κατά προτεραιότητα τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι τόκοι των δανείων.

3. Εξόχως προκλητικός είναι και ο όρος για δεσμεύσεις από τα κόμματα, η διασταλτική ερμηνεία του οποίου περιλαμβάνει και την εξ ορισμού αντιμνημονιακή Αριστερά, αλλά και πολλούς άλλους. Ο όρος αυτός αντικατοπτρίζει μια διάθεση αποπομπής της χώρας από το ευρώ, που θα γίνει σε μια οικειοθελή βάση, καθώς μηχανισμός εξόδου από το κοινό νόμισμα δεν υπάρχει.

Χθες κυκλοφόρησαν σε διεθνές επίπεδο πληροφορίες ότι συζητείται η μείωση του επιτοκίου του πρώτου δανείου της τρόικας που έχει λάβει η Ελλάδα καθώς και ένας περίπλοκος τρόπος για να συμμετάσχουν στο κούρεμα του ελληνικού χρέους οι περιφερειακές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, αλλά όχι η ίδια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ έχει περίπου 40 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, που θα ήταν σημαντική επικουρία στο πρόγραμμα ανταλλαγής (των 200 δισ. ευρώ) και θα συνέβαλε στο να καταστήσει βιώσιμο μεσοπρόθεσμα το ελληνικό δημόσιο χρέος. Υπέρ της συμμετοχής στο «κούρεμα» των ομολόγων που έχει η ΕΚΤ έχει ταχθεί και το ΔΝΤ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ