Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

Τρεις παραιτήσεις στο Μετσόβιο

Την παραίτησή τους στη διάθεση του υπουργείου Παιδείας έθεσαν τα μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), ωστόσο δεν έγιναν δεκτές. Ο Σίμος Σιμόπουλος, ο Γιάννης Αβαριτσιώτης και η Αντωνία Μοροπούλου οδηγήθηκαν στην απόφαση αυτή λόγω της αδυναμίας τους να ορίσουν ημερομηνία για τις εκλογές από τις οποίες θα αναδειχτούν τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης στο ίδρυμα. Τρεις συνεδριάσεις προγραμμάτισε, σε διάστημα 24 ωρών, το Πρυτανικό Συμβούλιο, όμως απέβησαν άκαρπες, καθώς διακόπηκαν βιαίως από «αγνώστους, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, οι οποίοι εισήλθαν στην αίθουσα της Συγκλήτου και δήλωσαν ότι αντιδρούν στην εφαρμογή του νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Η πρώτη συνεδρίαση των πρυτανικών Αρχών που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί λόγω βίαιης παρέμβασης «αγνώστων» και μεταφέρθηκε για το πρωί της Τετάρτης, αλλά και πάλι αναβλήθηκε για τον ίδιο λόγο. Το Πρυτανικό Συμβούλιο έκανε μια τελευταία προσπάθεια να συνεδριάσει χθες το μεσημέρι, αλλά, όπως υποστηρίζουν τα μέλη του, βρέθηκε αντιμέτωπο με την ίδια κατάσταση. Τελικά, ο Σίμος Σίμοπουλος, πρύτανης του ΕΜΠ, απέστειλε στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έγγραφο με το οποίο την ενημέρωσε για τις παραιτήσεις των πρυτανικών Αρχών. Την παραίτησή τους όμως κατέθεσαν και τα 13 μέλη της εφορευτικής επιτροπής που είχε αναλάβει την διεξαγωγή των εκλογών, ενώ λόγω των αλλεπάλληλων άκαρπων συνεδριάσεων δεν κατέστη δυνατή η επικύρωση των υποψηφίων για το Συμβούλιο Διοίκησης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΕΜΠ είναι ίσως το μοναδικό ίδρυμα που δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει σε εκλογική διαδικασία, έστω και άκαρπη, την ώρα που τα υπόλοιπα έχουν αρχίσει να συγκροτούν Συμβούλια Διοίκησης. Μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΕΜΠ επιρρίπτουν ευθύνες για την κατάσταση αυτή στις πρυτανικές Αρχές του ιδρύματος, επισημαίνοντας ότι δεν «προστάτεψε» τις συνεδριάσεις αλλά τις «διατυμπάνισε», δίνοντας το δικαίωμα σε όσους επιθυμούσαν να τις διακόψουν. Αφήνουν ακόμα να εννοηθεί πως, παρότι στο Πρυτανικό Συμβούλιο συμμετέχουν μόνο τα μέλη του, στην προκειμένη περίπτωση ήταν παρόντα και άλλα άτομα.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ